X

Trădători de țară: PNL și USR au votat alături de UDMR împotriva legii privind Ziua Tratatului de la Trianon/ Senatul a respins cererea lui Iohannis de reexaminare a legii

O sută de ani în România – Nethuszár

Senatorii au respins, ieri, cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii pentru declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon.

Documentul prevede posibilitatea organizării, la nivel național și local, de manifestări cultural-educative și științifice, pentru conștientizarea semnificației și importanței Tratatului de la Trianon.

Cererea de reexaminare a legii pentru declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon a fost transmisă Parlamentului de Președintele Klaus Iohannis după ce în luna iulie a.c. Curtea Constituţională a României a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a decis că legea pentru declararea datei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este constituţională.

Senatul a respins cererea de reexaminare cu voturile senatorilor PSD și a celor neafiliați (PMP, Pro-România, ALDE). Împotriva adoptării legii au votat senatorii UDMR, USR și PNL.

În luna mai a.c. PNL a votat pentru adoptarea legii, alături de PSD (detalii aici).

Propunerea legislativă, inițiată de senatorii PSD Titus Corlățean și Șerban Nicolae, urmăreşte declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon şi reglementarea măsurilor adecvate pentru marcarea corespunzătoare a acestei zile la nivel naţional şi local.

Potrivit expunerii de motive, reglementarea urmează modelul oferit de alte acte normative care marchează celebrarea unor momente simbolice, cum ar fi Legea nr. 177/2013 privind declararea zilei de 14 mai Ziua Dreptului internaţional umanitar sau Legea nr. 96/1998 privind proclamarea Zilei Drapelului Naţional.

Astfel, se propune ca pentru marcarea Zilei Tratatului de la Trianon să se organizeze, la nivel naţional sau local, o serie de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui eveniment.

„Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, şi de Ungaria, pe de altă parte. Tratatul de la Trianon a însemnat nu doar consfinţirea juridică a revenirii Transilvaniei la Patria Mamă, România, ci şi confirmarea drepturilor politice şi civile ale românilor care constituiau populaţia majoritară în acest teritoriu”, conform proiectului.

Fișa proiectului legislativ poate fi consultată aici.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button