X

Oficial ungur: Budapesta își dorește să continue programul de ‘unificare a naţiunii’ în statele care ‘au beneficiat din ciolanul de acum 100 de ani’

Budapesta îşi doreşte să continue programul de „unificare a naţiunii, fără modificarea graniţelor”, cu scopul „legării” vieţilor comunităţilor „rupte” de Ungaria, a declarat duminică, președintele parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, citat de Hotnews.

„Ungaria doreşte să continue programul de unificare a naţiunii fără modificarea graniţelor, astfel încât să legăm vieţile comunităţilor rupte de ale noastre ca şi cum am trăi în interiorul unei singure graniţe”, a precizat Laszlo Kover.

Printre mijloacele enumerate de el prin care „naţiunea ar putea fi unificata fără modicarea granitelor” se număra programele de dezvoltare economică din alte ţări (printre care şi România) şi care sunt menite să sprijine comunităţile maghiare.

„Dincolo de graniţele Ungariei, se desfăşoară şi renovarea grădiniţelor, a şcolilor şi a creşelor, care este deosebit de importantă”, a precizat preşedintele parlamentului ungar.

„Pentru a stabili o relaţie mai strânsă cu ţările vecine, s-ar putea sugera chiar ca elevii din apropierea graniţei să înveţe limba ţării vecine că a doua limbă străină, în spiritul înţelegerii dintre naţiuni”, a adăugat președintele parlamentului de la Budapesta.

Acesta a menţionat că pentru realizarea proiectelor propuse se încearcă cooperarea cu statele care “au beneficiat din ciolanul de acum 100 de ani” (adică de Tratatul de la Trianon).

„(…) Nici nu dorim să-i provocăm să-şi “adâncească din nou ghearele în noi”, pentru că, sincer, ne străduim să cooperăm”, a spus oficialul maghiar, subliniand relaţia economică intensă cu România, Slovacia şi Polonia.

Tot el a declarat şi că trauma deciziei de la Trianon este “pe cale de dispariţie” în rândul noilor generaţii, motiv pentru care trebuie depuse eforturi pentru a transfera acele cunoştinţe, experienţe şi sentimente.

„Trebuie depuse eforturi pentru a transfera aceste cunoştinţe, experienţe şi sentimente. Aceasta este şi miză în dezbaterea curriculumului naţional şcolar”.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button