X

Elveţia: Deţinuţii ar putea avea dreptul la sinucidere asistată

Deţinuţii bolnavi din Elveţia ar trebui să poată avea acces la sinucidere asistată, consideră autorităţile responsabile cu sistemul penitenciar, care urmează să definească modalităţile şi condiţiile acestei asistenţe, transmite AFP.

Luarea de poziţie survine în urma cazului unui criminal condamnat la închisoare pe viaţă, care şi-a exprimat în 2018 dorinţa de a recurge la sinucidere asistată.

Cererea sa a evidenţiat un vid juridic pe care cantoanele, responsabile cu punerea în executare a pedepselor, încearcă acum să-l umple.

Potrivit Conferinţei şefilor departamentelor cantonale de justiţie şi poliţie (CCDJP), autorităţile responsabile cu sistemul penitenciar în Elveţia sunt toate ‘de acord (…) asupra principiului că sinuciderea asistată ar trebui să fie posibilă în instituţiile carcerale’.

Există însă divergenţe cu privire la condiţiile ce trebuie întrunite, precum şi asupra locului şi a procedurii de sinucidere asistată, a declarat secretarul general al CCDJP, Roger Schneeberger. Urmează ca experţii să formuleze propuneri, iar cantoanele să se pronunţe asupra acestora în luna noiembrie, a explicat el.

În Elveţia, practica asistenţei acordate la sinucidere este reglementată prin codurile deontologice medicale şi organizaţii precum Exit, care şi-au stabilit propriile condiţii (de vârstă, maladii etc.), mai restrictive decât Codul penal.

Legea prevede doar că ‘numai acela care, ‘împins de un motiv egoist’, acordă asistenţă la sinucidere cuiva, este pasibil de pedeapsă’.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

3 comentarii

  1. Elveția unei persoane bătrâne, cu polipatologii, debilitate, i se dea antibiotic odată de două ori de șapte ori de nouă ori da a 10-a oară în același an STOP=se consideră încrâncenare feroce terapeutică, iar medicul nu îi mai dai antibiotic. Adică nu face 10 zile antibiotic după care alte 10 după care pauză de o săptămână și apoi alte 10 și tot așa tot așa numa ca să facturezi . În Elveția se dă viață zilelor și nu zile Vieții. Nu este ca în Italia ca o persoană să stea pe aparate chiar și 30 de ani ca să bifeze patul ocupat în casa de bătrâni gestionată de călugărițe.
    Eu vă scriu obiectiv, chiar dacă subiectiv nu sunt de acord. Ortodox este să încerci menținerea vieții atât cat Dumnezeu veghează. Totuși există o cumpănă între situația persoanelor, vârsta persoanelor, speranța într-o posibilă vindecare. Un om născut cu dizabilități, un om care toată viața a suferit, una om care oricum are o o speranță de viață mică nu poate cheltui banii (milioane de €) cu care s-ar putea salva un tânăr geniu de faimă mondială care are nevoie pentru puțin timp de un tratament scump datorat unei probleme acute de scurtă durată. Recunosc ultimele rânduri sunt cam trase de păr, nu mai Dumnezeu poate decide așa ceva .

    1. „Ortodox este sa incerci mentinerea vietii atat cat Dumnezeu vegheaza.”
      Mostra de gandire crestina si ortodoxa!…)))
      Doamne fereste!!!

  2. Elveția :deținuții ar putea avea dreptul la întrare în iad asistata…. Înfricoșător! Va dați seama ce face diavolul într-o tara unde nu este dreapta credință?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button