X

Înafara UE și cu ajutorul chinezilor, Serbia a inaugurat 63 km de autostradă

autostrada serbia chinezi
Autostrada inaugurată în Serbia, E-763, face parte dintr-un coridor paneuropean

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, şi ambasadorul Chinei la Belgrad, Chen Bo, au participat duminică la inaugurarea autostrăzii E-763, denumită „Milos cel Mare”, aceasta fiind prima autostradă construită de chinezi în Europa deschisă traficului, informează Euronews şi Tanjug.

Autostrada E-763 face parte dintr-o reţea transeuropeană de autostrăzi care face legătura între Gdansk şi Atena, precum şi între Istanbul şi portul Bar de la Marea Adriatică.

Autostrada inaugurată duminică face legătura între oraşele Obrenovac şi Ljig, are o lungime de 62,7 kilometri şi a fost concepută pentru viteze de 130 km/h.

La ceremonia de inaugurare, preşedintele Aleksandar Vucic a spus că acest tronson de autostradă, construit de firma chineză Shandong Hi-speed Group, va contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii în Serbia şi va atrage investitori în oraşe de-a lungul autostrăzii.

Vucic a subliniat că o serie de companii chineze au contribuit la relansarea economiei Serbiei, în special firma HBIS, care a cumpărat combinatul siderurgic Smederevo, firma Zijin, care a preluat un producător de minereu de cupru din oraşul Bor, şi firma Linglong, care a făcut invstiţii semnificative în oraşul Zrenjanin.

În luna iulie a acestui an, ministrul Infrastructurii, Zorana Mihajlovic, anunţa că Serbia intenţionează să împrumute mai multe miliarde de euro din China şi alte ţări străine în următorii ani, pentru a finanţa investiţii în proiecte regionale.

„Statul trebuie să demareze noi investiţii dacă vrea o creştere economică continuă, în caz contrar am putea avea probleme”, a mai spus Zorana Mihajlovic, care ocupă şi postul de vicepremier în cabinetul condus de Ana Brnabic.

Pentru a putea realiza acest lucru, autorităţile de la Belgrad intenţionează să investească până la opt miliarde de euro în infrastructură pe termen mediu, în principal graţie unor acorduri finanţate de China, dar şi de Rusia, Turcia şi Azerbaidjan.

Serbia a încheiat anul 2018 cu un mic excedent bugetar, iar planul de cheltuieli pe 2019 mizează pe un deficit de 0,5%. Datoria publică totală a Serbiei se situa la sfârșitul lunii mai la 51,8% din Produsul Intern Brut.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

2 comentarii

  1. China investeste masiv si in Ucraina si vrea sa cumpere o companie aeronautica.
    China will surpass Russia by 2020 as Ukraine’s largest single trading partner.
    “While we may be on a westward trajectory politically, we cannot ignore the fact that China will be our most important [trade] partner.”
    https://www.scmp.com/news/world/europe/article/3013143/poor-ukraine-crossroads-tool-west-or-friend-china
    U.S. Aims to Block Chinese Acquisition of Ukrainian Aerospace Company on grounds that it will give Beijing vital defense technology
    https://www.wsj.com/articles/u-s-aims-to-block-chinese-acquisition-of-ukrainian-aerospace-company-11566594485

  2. Un camp plin cu panouri solare chinezesti produce energie electrica in Ucraina
    Chinese, Ukrainian firms open major solar plant in Ukraine
    https://www.youtube.com/watch?v=Z_58BQXSqhQ
    mashooque ali: Mr. Comedian wont like it!!! Nice work though!!!
    Melissa Wonka: It’s a shame something like this won’t happen in the united states since republicans are so afraid of clean energy

    China inlocuieste porumbul american cu porumb ucrainian, nemodificat genetic
    Ukraine To Fill China’s Corn Needs, Replacing U.S. Product
    https://www.agriculture.com/markets/your-world-in-agriculture/ukraine-to-fill-chinas-corn-needs-replacing-us-product

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button