Ofițerul grec care a refuzat să participe la războiul NATO
Marinos RITSOUDIS, cel care a refuzat în 1999 să participe la bombardarea Serbiei de către NATO, afirmă 18 ani mai târziu că este mândru de acel moment.
Sursa: BLIC, TANJUG | Vineri, 15 Septembrie 2017 | 11:17
Vorbind pentru cotidianul Blic cu sediul în Belgrad, fostul ofițer naval grec a mai spus că a fost “un sentiment extraordinar” să sprijine Serbia “în lupta împotriva tuturor”.
RITSOUDIS, la vremea respectivă căpitan al navei de război Themistocles, a refuzat ordinele de alăturare la războiul NATO și a returnat vasul în portul său.
“Sunt mândru de acel moment pe care l-am dat atât poporului meu, cât și poporului vostru. Aceasta reprezintă povestea împărtășită între mine, cultura mea, și cultura voastră” a declarat acesta ziarului, adăugând, “Sunt foarte fericit că am găsit prieteni în Serbia, și că depănăm amintiri împreună.”
“A fost o senzație incredibilă de a lua o decizie de sprijinire a unei națiuni care lupta cu un dușman net superior”, a spus RITSOUDIS.
Decizia l-a costat scump în carieră – a fost silit să plece din forțele navale, iar acum lucrează ca un căpitan de iaht; a fost de asemenea chemat în instanță și a făcut pușcărie.
“Am stat în penitenciarul militar timp de trei ani. Prin intermediul avocatului meu am făcut recurs la Curtea de Apel, însă aceasta a menținut decizia primei instanțe.” a fost el citat ca declarând.
“Desigur că a fost o decizie ilicită. Acesta este sistemul. În felul acesta este peste tot.” a mai spus el.
Ambasada Serbiei din Grecia l-a contactat de curând pe RITSOUDIS pentru a afla dacă ar fi de acord să accepte o decorație din partea statului sârb. La momentul respectiv, el a refuzat.
“Le-am transmis că nu doresc nimic, și că toate meritele merg către poporul vostru curajos care a luptat împotriva tuturor, și fără a avea vreo șansă.” a declarat el.
Blic a relatat pe site-ul propriu că mulți din echipajul navei au sprijinit decizia căpitanului lor în 1999, la fel ca și publicul grec, însă o instanță militară l-a condamnat la 2,5 ani de închisoare în 1999.
Îmboldit de către această raportare, Dusan MILOSAVLJEVIC, membru al Consiliului Național Sârb din opoziția DS, a cerut ca RITSOUDIS să fie decorat cu “cel mai înalt semn al recunoștinței publice a statului nostru.”
Naš brat Marinos Ritsoudis – HERO!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!
EFHARISTÓ POLÍ!
THANK YOU! pic.twitter.com/TMv7O1uoRT— ŽivojinŽikaPetrović® (@zivojin) September 13, 2017
Tradus & adaptat de Cristian
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Cinste acestui grec! Un om vertical si un adevărat exemplu pentru noi!
n timpul razboiului arabo-israelian din oct 1973, aramata evreilor ajunsese aproape sa nu mai aiba munitii – Israelul avea ca ultima alternativa arma nucleara. Americanii au solicitat guvernului cipriot, condus de arhierpiscopul ortodox Msacarios, sa permita aterizarea avioanelor SUA (care transpportau munitoie pt Israel) sa aterizeze pt realimetare. Guvernul Cipriot a refuzat categoric.
Americanii aveau la dispozitie alternative, care au permis Israelului sa castige razboiul cu armament conventional.
In 1974 a venit razbunarea: armata turca cu acordul SUA, a invadat insula, a ocupat 33% din teritoriul acesteia in conditiile in care doar 10% din populatie era formata din etnici turci. Apoi au avut loc colonizari masive de populatie/deortari, concomitent cu alugartea cipriotilor greci din nordul insulei si a turcilor din sud (purificare etnica).
NU STIU CAT A CONTAT GESTUL arhiepiscopului MACARIOS de a sprijini cauza araba in conflictul din Orientul Mijlociu; cine-si mai aminteste de avcest gest astazi ? Drama grecilor ramane o rana deschisa; Mormantul Sfantului Lazar ( fratele Martei si Mariei din Evanghelie ) a ramas in zona turca.
Gestul unui ofiter in nume p[ropriu este una; gestul unui guvern are alte implicatii.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Geografia_Ciprului
Conform ultimului recesământ official din anul 1960 imediat după independența nou apărutei Republica Cipru, populația era alcătuită în proporție de 78 % din greco-ciprioți, 18 % din turco-ciprioți, rămânând 4 % alte etnii. Comunitatea greacă și cea turcă impărtășesc multe dar mențin identități distincte bazate pe religie și legături profunde cu Grecia și Turcia. Anterior invaziei turce, cele două comunități locuiau dispers în teritoriul insulei, dar imediat după 1974 demarcarea a fost facută din cauza unei separări geografice a populației forțată de război: în partea de sud, populația de etnie greco-cipriotă reprezenta 95 % din total, în timp se în partea de nord etnia turco-cipriotă reprezenta 98 %. Acest lucru se datorează deportării a 200 000 de greco-ciprioți din partea de nord spre cea de sud.Bunurile lor au fost confiscate și simbolurile lor religioase au fost distruse in mare parte. Același lucru sa întâmplat cu populația turcă în partea de sud a insulei. Războiul din 1974, ultimul din seria de conflicte inter-etnice iscate în Cipru in care au fost dispute deosebit de sângeroase, lupta pentru familie și comunitate fiind greu de conciliat; puterile politice din acea vreme au decis să rezolve această problemă printr-o purificare etnică dublă și reciprocă. După invazia din 1974 de către Turcia, 150 000 de turci au fost transferați din Anatolia sau au decis să se stabileasca în partea de nord a insulei. Proclamată fiind Republica Turcă a Ciprului de Nord se acorda schimbarea de cetățenie. Acest lucru a dus reprezentarea turcă la aproape 30% din populația insulei.
PS: Din aceasta perspectiva trebuie analizata situatia Romniei, cand a permis survolarea teritoriului sau de avioanele nato in timpul razboiului contra Serbiei de acum 20 de ani.
PS: Stergeti aceasta postare de la topicul cu par Staniloae, unde l-am postat din gresala.
Si totusi, Zoe Petre Busulenga a intrat in monahism, cunoscuta si ca Maica Benedicta…ceea ce cred ca a avut timp destul, ca monahie, sa isi faca „mea culpa”…Sa nu luam dreptul pacatosului la pocainta…
Ceilalti? sa ii ajute Domnul sa le dea timp de pocainta…caci altfel..vor merge dupa stapanii lor.
Daca vreun arhiereu/preot din Serbia a facut un blestem in masa, oamenii acestia au nevoie de dezlegare de la arhiereu/peot ! Probabil de la un arhiereu/preot SARB !
Zoe Dumitrescu Busulenga este alta persoana decat Zoe Petre.
Zoe Petre a simpatizat corectitudinea politica in general pana inainte de moarte. A avut prin artocole de ziar, atitudini anti-crestine pana cu cativa ani inainte de a muri.
Confundati pe Zoe Petre cu Zoe Dumitrescu Busulenga.