X

Parlamentul European a votat renunțarea la schimbarea orei de vară din 2021

Parlamentul European se pronunţă în favoarea renunţării la schimbarea orei de vară din 2021

Eurodeputaţii au votat marţi, cu o largă majoritate, abolirea schimbărilor sezoniere ale orei în Uniunea Europeană în 2021.

Un număr de 410 eurodeputaţi au votat pentru propunere, 192 împotrivă şi 51 s-au abţinut.

În conformitate cu o propunere adoptată la începutul acestei luni şi de Comisia pentru transport şi turism a Parlamentului European, statele membre UE vor renunţa la practica de a-şi schimba ora de două ori pe an şi vor decide dacă preferă să rămână la ora standard sau de iarnă sau să menţină permanent ora de vară.

Conform proiectului de rezoluţie, ţările europene care decid să menţină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Pe de altă parte, ţările care preferă să rămână la ora standard sau de iarnă îşi vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

Statele membre trebuie să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor înainte de aplicarea măsurii până în aprilie 2020, iar apoi să se coordoneze cu executivul comunitar pentru ca deciziile individuale luate să nu afecteze funcţionarea pieţei unice.

Această coordonare înseamnă practic ca toate părţile să-şi depăşească problemele în domenii precum orarul zborurilor şi al altor mijloace de transport. Dacă Comisia Europeană sesizează probleme cu implementarea, poate dispune o întârziere de 12 luni.

Comisia Europeană a propus în 2018 abolirea schimbării sezoniere a orei după un sondaj la nivelul UE, în urma căruia măsura s-a bucurat de un sprijin copleşitor. Practic, din 4,6 milioane de răspunsuri, 84% au fost în favoarea renunţării la schimbările orare.

Iniţial, Comisia a dorit să impună la renunţarea la această practică din 2019, dar rapiditatea demersului a întâmpinat rezistenţă din partea unora dintre statele membre.

Măsura va fi acum negociată cu statele membre şi cu Comisia Europeană.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

13 comentarii

  1. Doamne ajuta!
    Mare porcarie este cu schimbarea orei cand de vara cand de iarna. O sa ne mai chinuim 2 ani si poate dupa aceea o sa traim cat de cat mai normal decat pana acum…

  2. Ar fi bine sa ramanem la ora de vara, dupa parerea mea. Daca ramanem la cea de iarna, vara se va lumina foarte devreme, pe la 5, in conditiile in care majoritatea incep serviciul la 8, si se va intuneca mai devreme. Daca ramanem la ora de vara vom avea lumina pana mai tarziu si iarna.

    1. De fapt la 4 va rasari soarele insa lumina va fi incepand cu ora 3. In conditiile in care majoritatea oamenilor nu se culca seara la 9, despre ce calitate a somnului ar mai putea fi vorba cand ne vom trezi din 20 in 20 de minute speriati ca e lumina si am.intarziat la munca, dar de fapt va fi abia 4:10-5 fara ? Eu sustin intru totul pastrarea orei de vara. Daca toata lumea ar fi trait numai de pe urma lucrarii pamantului si nu ar exista program fix de 9 ore pe zi sau chiar si 12, cu sefi in fata carora trebuie sa dam socoteala pentru intarzieri si randament scazut- da, ora de iarna, timpul real ar fi fost de preferat. Dar realitatea cotidiana respinge normalitatea…chiar si pe cea a timpului

      1. Acum 100 de ani lucra doar bărbatul 8 ore și creștea o întreagă familie.
        Acum lucrează ambii părinți mai mult de 8 ore și nu le ajung banii.
        Suntem sclavi! Trebuie să încercăm să ieșim din această stare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button