Într-un apel adresat de Sinodul Bisericii Rusiei către patriarhii ortodocși, după decizia acesteia de a înceta pomenirea Patriarhului Bartolomeu, se cere susținerea acestora în problema autocefaliei BO din Ucraina, informează g4media.
“În acest moment dificil ne îndreptăm spre Bisericile Ortodoxe locale pentru susţinere, cerem Capilor Bisericilor să conştientizeze responsabilitatea noastră comună faţă de mersul ortodoxiei ecumenice şi să începem discuţia fraternă panortodoxă a situaţiei ecleziastice în Ucraina”.
Dacă va reuşi să câştige susţinerea a cât mai multor capi bisericeşti – “lucru destul de dificil”, comentează cunoscători ai problemelor bisericeşti – atunci va încerca să-l preseze pe Patriarhul Ecumenic Bartholomeu să convoace un “sinod la vârf”, adică o adunare panortodoxă, pentru ca hotărârea cu privire la acordarea autocefaliei ucrainenilor să fie luată cu majoritate de voturi.
Poziţia patriarhilor ortodocși
În orice caz, un interes deosebit îl prezintă poziţia pe care o vor adopta capii ortodoxiei care urmăresc cu mare îngrijorare evoluţiile. Pozitive sunt pentru moment mesajele de susţinere transmise către Constantinopol de către Atena, Tirana şi Cipru. La poziţiile Patriarhiei de la Constinopol se aşteaptă să se ralieze Patriarhul Teodor al Alexandriei, chiar dacă păstrează relaţii bune cu Moscova, dar şi Patriarhul Theofil al Ierusalimului. În legătură cu România există sentimentul că în cele din urmă se va situa de partea Patriarhului Ecumenic.
Chiar dacă sprijinul Bisericii Greciei este considerat sigur faţă de persoana patriarhului Bartolomeu, a uimit totuşi declaraţia mitropolitului Serafim de Kythira, cu privire la problema ucraineană. Referindu-se la decizia Moscovei de a înceta pomenirea patr. Bartholomeu a susţinut printre altele că
“la acest rezultat trist şi regretabil a dus insistenţa Patriarhiei Ecumenice de a acorda autocefalia schismaticilor din Ucraina care s-au desprins de Sfânta noastră Biserică Ortodoxă (…) şi reprezintă o minoritate a poporului ucrainean”.
Pe de altă parte, cu Patriarhia Moscovei nu este exclus să “se alieze” Patriarhiile Serbiei, Bulgariei, Antiohiei şi Biserica Poloniei.
Rado/Traducerea: Carolina Ciulu
Cât privește poziția Patriarhiei Române putem deduce că va fi de partea lui Bartolomeu de Istanbul, căci la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului se anunță pe radio Trinitas că va fi prezent patriarhul Bartolomeu și nimic despre patriarhul Kyril.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Cred că BOR ar trebui să adopte o poziţie de totală neutralitate.
Biserica e a lui Hristos, nu proprietatea vreunui om, fie el chiar şi episcop.
Ceea ce se întâmplă este urmarea amestecului politicii în Biserică, în speţă a (urmaşilor) KGB-ului şi a CIA.
Cred că, pentru binele Bisericii, atât patriarhul Bartolomeu, cât şi patriarhul Kirill, precum şi Teofilact ar trebui să se retragă şi să lase locul lor unor oameni ca să lucreze şi să trăiască în deplină concordanţă cu învăţătura lui Hristos.
Erată: Filaret (în loc de Teofilact).
Cum sa se retraga daca ei sunt majoritatea bolnavi dupa putere,sunt masoni si dupa Creta eretici,imreuna cu Kiril,care chiar daca nu a fost la sinodul talharesc face parte din CMB!Nu se stie daca isi mai revine vreunul!
Departamentul de Stat al SUA sustine autocefalia asa zisei Biserici Ortodoxe a Ucrainei
https://www.activenews.ro/externe/Departamentul-de-Stat-al-SUA-a-anuntat-ca-sustine-autocefalia-asa-zisei-Biserici-Ortodoxe-a-Ucrainei-152827