X

Bulgarii au finalizat gardul de la granița cu România, care să blocheze porcii infestați cu pestă

de null

gard bulgaria

Bulgarii s-au ţinut de cuvânt şi au făcut la graniţă, aşa cum anunţau, un gard de sârmă de 133 de kilometri.

Speră că astfel vor fi la adăpost de pesta porcină, mai ales că autorităţile de la Bucureşti au anunţat că vor împuşca 30 de mii de mistreţi în următoarele 3 luni.

Vecinii se tem că asta ar înseamnă o migraţie masivă a porcilor din zona de sud, către ei.

Cinci rânduri de sârmă ghimpată, suspendate pe pari de lemn, acestea sunt pregătirile pe care autorităţile bulgăre le-au făcut pentru a întâmpina valul de porci sălbatici care ar putea veni dinspre România, infectaţi cu pestă porcină. Gardul are 133 de kilometri şi, practic, străjuieşte toată bucata de graniţa de uscat între Silistra şi Vama Veche, dintre România şi Bulgaria.

Gardul anti-mistreți a fost ridicat de silvicultorii din judeţele de la graniţă, în doar 3 săptămâni şi jumătate, susţin autorităţile bulgare. Singura diferenţă între un gard obişnuit şi acesta, este rândul de sârmă specială, montat la bază, înspre România.

Sârma asta, model Bruno, este specială, foarte periculoasă pentru animal, dacă se prinde în ea, orice mişcare îl răneşte mai mult”, explică un silvicultor.

Este aceeaşi sârmă folosită pe zidurile penitenciarelor şi obiectivelor de maximă securitate.

În afară de gard, noi vom folosi şi substanţe chimice cu miros specific, respingător pentru porci. Suntem conştienţi că nu putem opri total răspândirea pestei porcine, dar noi încercăm să limităm această boală, pentru noi este clar că dacă animalele sălbatice vor să treacă, fie gonite de vânători, fie alergate de câini, gardul acesta nu le va opri”, a transmis Todor Gichev, director Direcția Silvică Varna.

Oficialul recunoaşte că s-au grăbit să ridice gardul înalt de un metru, între Silistra şi Duranculac, după ce, pe 6 august, autorităţile române au pus în dezbatere publică un plan de măsuri prin care vânătoarea la mistreţi nu mai are limite. Vânătorii au chiar obligaţia să omoare aproape 30 de mii de porci sălbatici în următoarele 3 luni. Vor fi vânaţi de o mie de ori mai mulţi porci decât cele 30 de exemplare infectate cu virusul pestei porcine africane găsite până acum, în sălbăticie.

Vânătoarea intensivă a mistreţilor este de fapt o cauză principală a răspândirii pestei din estul Europei din 2007, de când virusul a apărut în Georgia, şi până acum, susţine jurnalul oficial al Asociaţiei medicilor veterinari britanici. “S-au creat schimbări semnificative de teritoriu ale porcilor sălbatici, pe măsură ce aceştia încercau să scape, răspândind virusul pe distanţe mult mai mari”, scriu cercetătorii.

Nicu Arăseală spune că nu a văzut porci mistreţi în ultimii ani pe câmpurile de lângă graniţă, pe care-şi paşte oile.

Acuma a început să umble pe la oameni prin sat să le ia porcii din curţi, alţii de la noi îi tăie şi-i băgă la lăzi, că le e frică să nu le ia porcii din curte. E propaganda lor, ăştia de la Guvern, ca să le taie toate, să dispară, să cumpărăm de la magazine de unde-aduce ei, din import. Nu vedeţi că la toate magazinele produse aduse din afară?”, a transmis Nicu Arăseală, cioban.

Au fost 645 de cazuri de pestă, anul acesta, dintre care 3 în ferme. Autorităţile au omorât zeci de mii de porci în judeţele afectate. În paralel, Bulgaria a avut până acum un singur caz de mistreţ infectat, la Silistra, la graniţa cu România. Zona e sub supraveghere, dar nu au omorât niciun alt porc.

Un gard asemănător construieşte zilele acestea Danemarca, la graniţa sa cu Germania, pe o distanţă de 80 de kilometri. Deşi organizaţiile de protecţia mediului s-au opus proiectului, pe motiv că afectează şi alte specii de animale, autorităţile sunt hotărâte să cheltuiască 10 milioane de euro pe această măsură.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button