X

[VIDEO] Bashar al-Assad spune că ar fi implicați spioni occidentali în atrocitățile din Siria

de null
Image result for Bashar al-AssadPreşedintele sirian Bashar al-Assad a catalogat drept o ”farsă”, într-un interviu publicat joi, acuzaţiile cu privire la un atac chimic comis de regim în bastionul rebel Duma, în aprilie, relatează AFP.
Într-un interviu (integral aici) publicat de cotidianul grec Kathimerini, liderul sirian apreciază că aceste acuzaţii sunt o farsă, o piesă de teatru, în principal doar cu scopul de a ataca armata siriană” şi ”a ridica moralul teroriştilor” – cum îi numeşte al-Assad în general pe rebelii care luptă împotriva regimului său.Asta deoarece, susţine el, ”Statele Unite, Franţa, Regatul Unit şi aliaţii lor care vor să destabilizeze Siria au pierdut unul dintre aşii lor” atunci când rebelii au pierdut bătălia, la jumătatea lui aprilie.El a reafirmat că ţara sa ”nu mai are arsenal chimic” din 2013 şi apreciază că, dacă a avut loc un atac chimic în această zonă, ”ar fi trebuit să fie sute, eventual mii de victime” şi nu ”45”, cum afirmă salvatori.

El spune că nu vede de ce regimul ar fi folosit armament chimic ”abia la sfârşitul bătăliei”.

El a catalogat înregistrările video filmate la faţa locului de către salvatori ”fake”, subliniind că presupusul atac a părut ”să ucidă doar copii şi femei”, în timp ce ”medici şi infirmieri, confruntaţi cu o atmosferă chimică, fără haine de protecţie, sunt teferi”, iar victimele par ”să-şi revină doar spălându-se cu apă”.

Înregistrările au fost filmate de Căştile Albe, subliniază el, salvatori voluntari ”finanţaţi de Foreign Office-ul britanic”.

Assad dă asigurări că ”nu are indicii despre ceea ce s-a întâmplat” cu adevărat în acea zi la Duma, un oraş situat în fosta enclavă rebelă Ghouta de Est, la est de Damasc, evocând posibilitatea unui atac chimic deliberat al rebelilor sau o explozie ”ori să nu fi avut loc niciun atac”.

Experţi din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) s-au dus în Siria pe 14 aprilie, la şapte zile de la presupusul atac chimic, însă au putut să intre în Duma abia o săptămână mai târziu, oficial din motive de securitate.

OIAC a anunţat vineri că experţii săi au încheiat prelevările, a căror analiză urmează să dureze ”cel puţin trei până la patru săptămâni”.

Organizaţia intenţionează să sprijine exhumarea unor victime.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button