Porton Down: Laboratorul în spatele investigației cazului de otrăvire Skripal are o istorie întunecată de experimentare umană
Laboratorul Porton Down aflat în centrul cazului de otrăvire Skripal are o istorie întunecată de experimentare umană sub supravegherea guvernului. Experimentele umane au fost desfășurate în cadrul pregătirilor de război ale Marii Britanii împotriva Uniunii Sovietice.
Laboratulul militar de la Porton Down era centrul studiilor de arme biologice ale Marii Britanii între 1939 și 1989. Oameni de știință ai Ministerului Apărării au efectuat experimente chimice pe cel puțin 20.000 de membri ai personalului militar și peste 100 de teste secrete de război biologic asupra publicului în anticiparea unui temut atac chimic din partea Uniunii Sovietice.
În acest an laboratorul a ajuns din nou pe prima pagină a ziarelor după ce i s-a acordat responsabilitatea de a determina ce substantă s-a folosit pentru otrăvirea lui Sergei și Yulia Skripal. Directorul executiv al laboratorului a confirmat între timp că echipa nu a reușit să identifice “sursa precisă” a agentului neurotoxic și Ministerul de Externe a negat că ar fi declarat că provenea din Rusia – în profida afirmațiilor lui Boris Johnson în aceast sens.
Experimentele guvernamentale asupra personalului militar au încălcat grav standardele etice potrivit unui raport oficial publicat în 2006 în urma anilor de plângeri din partea veteranilor susținând că au suferit repercursiuni de durată asupra sănătății ca rezultat al experimentelor.
În decursul experimentelor oameni de știință de la Porton au aplicat gaz iritant lichid pe brațele goale a 440 de bărbați și la un moment dat au testat gaz iritiant asupra a opt bărbați fără ca participanții să știe ce era. Șase bărbați au fost expuși la gaz muștar pentru cinci zile consecutive – trei dintre ei suferind arsuri pe scroturi. În jur de 450 de bărbați au fost expuși la gaz sarin în ochi.
Un raport guvernamental de 60 de pagini publicat în 2002 a detaliat testele ce au expus milioane de oameni la substanțe dăunătoare. Testele au constat în eliberarea de chimicale și microorganisme dăunătoare peste zone vaste ale Marii Britanii – fără știrea populației expuse.
A dezvăluit de asemenea că personalul militar fusese instruit să răspundă că experimentele făceau parte dintr-un proiect de cercetare a vremii și a poluării aerului dacă erau întrebați.
Eraborate pentru a testa vulnerabilitatea Marii Britanii dacă nori mortali erau eliberați, în majoritatea cazurilor testele utilizau alternative la arme biologice precum bacteria serratia marcescens sau sulfura de cadmiu, ce au fost dispersate asupra publicului în cantități mari pentru a simula războiul biologic.
Guvernul a insistat că substanțele chimice implicate erau sigure, dar cadmiul este recunoscut ca o cauză a cancerului de plămâni și a fost considerat o armă chimică în al Doilea Război Mondial. Familiile ce locuiau în zonele testate ce au avut copii născuți cu defecte de naștere au solicitat o investigație publică.
Într-un alt test o navă militară a dispersat bacterii incluzând e.coli și bacillus globigii, ce mimează antraxul, pe o rază de cinci până la 10 mile de-a lungul coastei de sud a Angliei între 1961 și 1968, expunând peste 1 milion de oameni la micro-organisme. În teste concepute pentru a evalua vulnerabilitatea clădirilor guvernamentale și a transportului public, s-au eliberat bacterii în metroul londonez pe o distanță de 10 mile.
Raportul a confirmat de asemenea că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial Porton Down a produs milioane de concentrate furajere contaminate cu antrax ce puteau fi împrăștiate în Germania pentru a ucide vite pe scară largă.
Ulf Schmidt, Profesor de Istorie Modernă la Universitatea din Kent a estimat în cartea sa din 2015 ‘Știința Secretă’ că până la 30.000 de experimente secrete de război chimic s-au desfășurat la Porton Down în acea perioadă de timp. S-a afirmat de asemenea că în majoritatea cazurilor militarilor nu li s-au oferit suficiente informații pentru a-și da consimțământul în mod corespunzător.
Laboratorul de 100 de ani are un buget anual raportat de 500 de milioane de lire sterline și 3.000 de oameni de șiință. În 2008 Ministerul Apărării a acordat 3 milioane de lire sterile în compensare către 360 de veterani fără a-și asuma răspunderea.
De Megan Martin
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]