X

Romania da al doilea cel mai mare zăcământ de aur din Europa. Este evaluat la 5 miliarde de dolari dar România va primi doar 300 milioane

de null
https://gddhd.ro/wp-content/uploads/2017/10/aur.jpg

Extragerea aurului de la Rovina, Hunedoara, ar putea începe în curând. Licența este deținută de o companie cu sediul în Baia Mare. Compania ar fi una off-shore, înregistrată încă de la finele anilor 90 în Insulele Virgine Britanice. Acum, Guvernul se pregătește să aprobe licența de concesiune nr.18741/2015 a activității miniere de exploatare a minereului de cupru cu conținut de aur din perimetrul Rovina. Lincența este încheiată între Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Samax Romania SRL.

Termen de avizare și reavizare depășit

Conform informațiilor de pe Secretariatul General al Guvernului, procedura de avizare a hotărârii pentru licența de la Rovina a expirat. La începutul lunii martie pe document trebuiau să-și pună semnătura miniștrii Economiei, Mediului, Apelor și Pădurilor. Pe 16 martie, documentul trebuia să primească semnătura ministrului Finanțelor, iar pe 23 pe cea a ministrului Justiției. Documentul a fost întocmit pe mandatul Guvernului Tudose.

Odată aprobată Hotărârea de Guvern, licența de exploatare de la Rovina intră în vigoare.

Activitatea minieră de exploatare a minereului de cupru cu conținut de aur va duce la valorificarea resurselor minerale utile și implicit la diminuarea rezervelor menționate aferente perimetrului de exploatare delimitat prin licență.

Statul speră să ia peste 300 milioane de dolari

Conform aceluiași document, SAMAX România va fi obligată să plătească taxe și redevențe. Taxa anuală pe activitatea minieră de exploatare este de 34.180 lei/kilometru pătrat. Redevența este de 5 al sută din valoarea producției miniere pentru minereuri neferoase, și de 6 la sută pentru metale nobile. În plus, mai trebuie achitate și taxele locale. Suprafața perimetrului de exploatare este de 27,678 kilometri pătrați.

”În consecință valoarea anuală a taxei pe activitatea minieră este de 946.034,04 lei. Valoarea producției miniere estimată pe durata de conceiune de 20 de ani contractuali este de 3.697.911.600 dolari pentru aur și 1.772.194.945 dolari pentru cupru. În consecință, valoarea redevenței datorată bugetului de stat pentru perioada de concesiun este de 221.874.696 dolari pentru aur și 88.609.737,25 dolari pentru cupru”, se arată în hotărârea pregătită de Guvern.

În total, statul român vorbește de o redevență datorată bugetului de stat, pe durata celor 20 de ani de concesiune, de 310.484.443,25 dolari. Dar asta numai cu condiția executării în intergralitate a prevederilor licenței și fără modificări ale condițiilor de piață actuale.

”Valoarea medie anuală a redevenței datorate bugetului de stat este de 15.524.222,1625 dolari”, mai spune documentul.

Rovina, între Certej și Roșia Montană

Zăcământul de la Rovina, Hunedoara, se află la o distanță dnu foarte mare de Roșia Montană. La Rovina se găsește un minereu aur-cupru de tipporphyry copper, adică mai ușor de exploatat prin metoda flotației – o tehnologie care nu presupune cianurare. Cei de la Riseproject spun că proiectul va decapita totuși trei munți în Hunedoara. Acesta va genera și un iaz de decantare.

Subsidiara din România a Carpathian Gold, Samax România, este înregistrată la Baia Mare. SAMAX Romania SRL este 100% deținută de Euro Sun Mining. Nimeni alta decât fosta Carpathian Gold.

Compania offshore care a primit anul trecut licența guvernamentală de exploatare la Rovina se numește Samax România Limited și a fost înregistrată în Insulele Virgine Britanice, în 1999, la solicitarea miliardarului din țara cantoanelor (Jean Claude Gandur-n.r.). (…) , scriu jurnaliștii de la Rise Project. Totul în articolul ”Omul care a ascuns aurul din Hunedoara în Insulele Virgine”.

Zăcământul aurifier de la Rovina, al doilea cel mai mare din Europa, este deținut de obscura companie canadiană Euro Sun Mining, spun cei de la Mining Watch. Aurul și cuprul de la Rovina ar urma să fie exploatate printr-o investiție exclusiv privată.

Rovina se află la 17 kilometri de concesiunea minieră Certej, deținută de canadienii de la Eldorado Gold, și la aproximativ 20 kilometri de Roșia Montană.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button