UE urmează să aprobe ‘căsătoria încheiată în iad’ între Bayer & Monsanto
Producătorul german de medicamente și substanțe chimice agricole Bayer se așteaptă la o aprobare din partea Uniunii Europene pentru oferta de 62,5 miliarde de dolari pentru achiziția Monsanto, relatează Reuters citându-și sursele.
Comisia Europeană urmează să ia o decizie până la 5 aprilie.
Citește mai mult: Bayer a promis că nu-și va folosi reputația pentru a impune culturi modificate genetic în Europa
Bayer s-a angajat deja să vândă anumite filiale producătoare de semințe și erbicide pentru 5,9 miliarde de euro (7,2 miliarde de dolari) către compania chimică BASF în răspuns la preocupările UE. Va acorda de asemenea către BASF o licență pentru datele sale agricole digitale, potrivit persoanelor familiare cu chestiunea. BASF va dobândi astfel acces exclusiv deoarece Bayer nu a oferit o obligație legală de a acorda licențe altor rivali.
Bayer a declarat miercuri că concesii antitrust adiționale ar include vânzarea afacerilor sale cu semințe de legume.
Afacerea Bayer-Monsanto, ce ar putea crea o companie deținând peste un sfert din piața de semințe și pesticide mondială, a fost criticată de ecologiști și grupuri agricole. Unii dintre aceștia s-au întâlnit cu Comisarul European al Competiției Margrethe Vestager, ce a primit peste 50.000 de petiții prin email și 5.000 de scrisori opunându-se.
“Aprobarea acestei fuziuni ar crea cea mai mare companie de agribusiness din lume, ce ar putea zdrobi concurenții și ar putea stabili un monopol fără precedent asupra datelor agricole lucrative”, a zis Adrian Bebb de la grupul de lobby ecologist Friends of the Earth Europe.
Citește mai mult: Monsanto cunoștea gravele riscuri de sănătate are produselor chimice PCB pe care le-a vândut timp de ani de zile înaintea interdicției, potrivit doctorilor
“Opinia publică este împotriva fuziunii, iar fermierii și consumatorii au tot dreptul să fie indignați în caz că comisia o acceptă”, a adăugat.
Gigantul de farmaceutice Bayer a convenit să achiziționeze Monsanto în urmă cu doi ani. A promis că nu-și va folosi reputația pentru a introduce forțat culturi modificate genetic în Europa împotriva voinței consumatorilor. Monsanto are o reputație notorie de lungă durată datând de la producția Agentului Orange utilizat de armata americană în timpul Războiului din Vietnam.
Companiile susțin că preluarea va contribui la cercetarea chimică și agricolă ce în cele din urmă va ajuta fermierii să producă mai multă mâncare. Cu toate acestea ecologiștii, oamenii politici verzi, și diverși fermieri își exprimă îngrijorarea că fuziunea va înăspri doar stânsoarea monopolistă asupra piețelor, și va duce la prețuri mai mari și răspândirea culturilor modificate genetic și a pesticidelor. Deja au numit preluarea “un mariaj încheiat în iad”.
Cititi va rugam si:
Musamalizarea MONSANTO: Roundup – glifosat si CANCERUL
În 1925, IG Farben, Interessengemeinschaft Farben (Asociația de interese comune), a devenit un cartel puternic al companiilor chimice și farmaceutice germane, cum ar fi Bayer (producătorul de aspirină), BASF, AGFA și Hoechst (cunoscut sub numele de Aventis. Grupul IG Farben a devenit cea mai mare corporatie chimica si farmaceutica din lume. Și chiar și astăzi, deși nu folosește numele de IG Farben, companiile sale rămân cele mai puternice companii transnaționale de pe planetă în domeniul produselor farmaceutice, chimice și agrochimice.
Cartelul IG Farben a fost crucial pentru efortul de război al naziștilor prin furnizarea de combustibili sintetici, cauciuc și alte substanțe chimice.
Referitor la Agentul Orange: