X

Insula CRETA, sufocată de praful saharian

de null

Mediterana estică, în special insula Creta, se află sub efectele extreme ale vânturilor calde sudice care împing în cantități enorme praful saharian – și aerul cald – spre nord.

Insula este aproape de a se sufoca în praf. După cum era de așteptat, pragul scăzut din centrul mediteranean împinge cantități enorme de praf saharian în estul și centrul Mediteranei. Vânturile puternice Scirocco suflă praful din Lybia spre Grecia și regiunea Egee.

Cantități enorme de praf saharian în regiunea mediteraneană centrală și estică, așa cum se vede din spațiu, astăzi, 22 martie, la amiază. Imagine: NASA Terra MODIS.
Insula Creta in detaliu. Imagine: NASA Terra MODIS

Imaginile din satelit dezvăluie o imagine rară, deoarece praful care se deplasează spre insula Creta este atât de gros încât suprafața mării mediteraneene nu este vizibilă sub ea. Există cantități mari de praf care se deplasează și în vestul și centrul Greciei, în regiunea Egee, în mare parte în Turcia și în estul Mediteranei, la est de Cipru.

Temperaturile de pe insula Creta au fost calde pe tot parcursul zilei: aerul din sud este foarte cald și există o încălzire suplimentară datorită efectului Foehn asupra reliefului montan al insulei. Temperaturile au ajuns la 29 ° C la stația meteo Falasarna din Chania între orele 5 și 6 dimineața. Aceasta este cu aproximativ 20 ° C mai caldă decât o dimineață obișnuită în acest moment.

Raportările cititorilor și imaginile camerei noastre arată că aerul este ticsit de praful saharian. În jurul Chania, praful este amestecat cu fumul din incendiile locale.

Chania, Creta mai devreme în această după-amiază. Imagine: Γιώργος Στυλιανού
Agios Ioannis, Creta în această după-amiază. Foto: Anne-Marie Calderara prin Andreas Glabedakis
Heraklion Port webcam. Portheraklion.gr
Chania, azi, mai devreme. Imagine: Skyline Webcams

Prognoze pentru ziua de astăzi și mâine

Concentrațiile de praf în întreaga regiune vor rămâne foarte mari azi și mâine. O parte din praf va pătrunde și în E-SE Europei, la nord de Ungaria. Privind tendințele pe termen mai lung, valurile mai intense de praf saharian pot fi așteptate în aceeași regiune în următoarele 5-6 zile.

Rămâi alături pentru actualizări!

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

4 comentarii

  1. În urmă cu aproximativ un an, în această insulă a fost inundații catastrofale, nu cumva este mania Domnului la trădarea ortodoxiei din iunie 2016?! Poate totuși se trezesc domnii pseudo ierarhi

  2. Se pare ca lumea nu mai are exercitiul gandirii ci doar preia ceea ce i se arata la tv sau in presa.
    Daca nordul africii nu inregistreaza furtuni de nisip si nici nu exista dovezi ca pe acea mare suprafata geografica nu exista manifestari asemanatoare celor provocate in zona europeana , vezi zona Greciei ,Ciprului , atunci ”nsipul” asta de unde vine??? … se ridica vertical de pe tarm/litoralul nordic al Africii??? ca sa nu mai vorbim despre curentii de aer care actioneaza asupra mediteranei …. care nu permit traversarea acestei zone geografice … ganditi ca nu doare ….

    1. pai gandim, dar matale de unde stii ca nu au fost furtuni de nisip in africa ?
      nici mie nu imi suna bine gogorita asta cu praful din sahara care pleaca la plimbare de capu lui in ultima vreme….pana acum vreo 10 ani eu nu am mai auzit de asa ceva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button