Ungaria va semna, în curând, un acord care îi va permite să importe, anual, până la patru miliarde de metri cubi de gaze naturale din România pe o perioadă de 15 ani, a declarat vineri premierul ungar, Viktor Orban, transmite Reuters.
Într-o conferinţă de presă, Viktor Orban a informat că trei companii ungare au câştigat o licitaţie pentru gazele din România, dar nu a dezvăluit numele celor trei companii.
„În scurt timp vom semna un acord care ne va permite ca, în următorii 15 ani, să importăm peste patru miliarde metri cubi de gaze naturale din România”, a spus Orban. „Era monopolului gazelor ruseşti va ajunge la final în Ungaria, deoarece vom putea să ne acoperim peste jumătate din importuri din alte surse, în acest caz din România”, a adăugat premierul ungar.
Anterior, agenţia ungară de presă MTI a anunţat că România va pune la punct condiţiile tehnice pentru exporturile de gaze naturale spre Ungaria până în 2020, în conformitate cu acordul semnat luni la Bucureşti de miniştrii de Externe din cele două ţări, Peter Szijjarto şi Teodor Meleşcanu.
Potrivit lui Peter Szijjarto, începând din anul 2022, cantităţi de gaze naturale extrase din Marea Neagră vor putea fi livrate Ungariei. Szijjarto a adăugat că firmele ungare şi-au rezervat deja întreaga capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an conductei de aprovizionare care leagă România de Ungaria.
În replică, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri referitor la întrevederea cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, că nu a semnat niciun acord cu acesta şi că a convenit cu oficialul ungar ca discuţiile România-Ungaria „trebuie să se concentreze cu precădere pe ceea ce este bază solidă – pe relaţiile economice şi pe dezvoltarea acestor relaţii”.
Şeful diplomaţiei române a detaliat că a avut cu omologul său ungar discuţii pe „ideea deschiderii a două noi puncte de frontieră în relaţia cu Ungaria” şi pe probleme legate de interconectarea energetică. În context, el a vorbit despre proiectul UE, finanţat parţial de Uniunea Europeană, conducta Bulgaria-România-Ungaria-Austria – BRUA.
Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) solicită ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, „explicaţii urgent” cu privire la gazoductul BRUA şi la „înţelegerile netransparente” cu Ungaria, se arată într-un comunicat al CNMR, remis vineri AGERPRES
„Îi cerem clarificări cu privire la existenţa sau nu a unui acord între România şi Ungaria care să vizeze exploatarea resurselor de gaze naturale. În măsura în care un astfel de acord este semnat, solicităm precizări clare cu privire la preţul estimat sau stabilit de tranzacţionare a gazelor naturale către Ungaria; condiţiile exacte privind investiţia în infrastructura necesară exploatării şi tranzacţionării gazelor naturale prin Ungaria; orice alte detalii care vizează înţelegerea dintre partea română şi partea maghiară cu privire la gazoductul BRUA”, se spune în comunicat. Potrivit CNMR, „neclarităţile” dintre declaraţiile oficialilor Ministerelor de Externe român şi maghiar sunt „extrem de periculoase şi creează suspiciuni” cu privire la condiţiile „unei înţelegeri” între statul român şi statul maghiar ce vizează tranzacţionarea de gaze naturale. „În urma campaniei din ultimii ani, inclusiv din ultima lună a oficialilor maghiari, dar şi a reprezentanţilor UDMR, PCM şi PPMT la adresa statului român de denigrare, subminare a autorităţii naţionale, a statului român şi jignire a cetăţeanului României, considerăm îndreptăţită solicitarea fermă la transparenţă din partea MAE şi a Guvernului României cu privire la discuţiile purtate pe acest subiect”, se precizează în comunicat. Totodată, Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României reaminteşte oficialilor români că resursele naturale aparţin cetăţenilor, precizând că „va veghea atent ca acestea să fie exploatate în condiţii de maximă optimizare şi profit pentru statul român”. Potrivit preşedintelui CNMR, Alexandru Cumpănaşu, ministrul Teodor Meleşcanu „a gafat din nou”. „Bâlbâiala în jurul subiectului BRUA creşte suspiciunile cu privire la legăturile mai puţin transparente ale ministrului de Externe român cu statul maghiar şi devine nu numai legitimă, dar şi obligatorie solicitarea CNMR faţă de ministrul de Externe de a face precizări urgente cu privire la orice discuţie, înţelegeri sau acorduri încheiate cu statul maghiar”, a mai afirmat Cumpănaşu.
Pagina 1 din 1
Oare noi vom trebui să acceptăm iar americanii de la Chevron să ne exploateze gazele de șist?
Ha,, ha, ha… Noi o tinem langa cu Potocala, poponarii, statul paralel etc si javrele ne vand pe bucati. Cica bu sunt bani ptr pensii, se dau toti cu curu de pamant, dar nu maresc redwventele.
Ar trebui puși toți la zid si împușcați….!!!
România nu este a lui Meleșcanu…si nici a parlamentarilor….!!!
Alooo ați ÎNNEBUNIT…???