X

La doi ani după Cuba, Cardinalul Kock, din partea catolică și Mitropolitul Hilarion, din partea ortodoxă, se vor întâlni la Viena

de null

13.01.2018, Vatican (Catholica)

– Actualmente, între Sfântul Scaun și Patriarhia Moscovei relațiile sunt bune, susține preotul dominican Hyacinthe Destivelle, care conduce biroul pentru relațiile cu răsăritenii din cadrul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Pe 12 februarie 2018 va avea loc la Viena o întâlnire care să marcheze a doua aniversare a istoricei întâlniri dintre Papa Francisc și Patriarhul ortodox rus Kiril, de la Havana, din 2016, a informat pr. Destivelle într-un interviu pentru Vatican News.

Întâlnirea va avea loc în capitala Austriei, la invitația Cardinalului Christoph Schonborn, urmând să participe Mitropolitul Hilarion, din partea ortodoxă, în calitatea sa de „ministru” de externe al Patriarhiei Moscovei, și Cardinalul Kurt Koch, din partea catolică, în calitatea sa de președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Pr. Destivelle a subliniat că evenimentul din Cuba „a deschis o nouă fază în relațiile noastre”, conducând la împrumutarea de către catolici Bisericii Ruse a relicvelor Sf. Nicolae, la care au venit peste două milioane de credincioși în Moscova și St. Petersburg, precum și la vizita în Rusia a secretarului de stat al Vaticanului, Cardinalul Pietro Parolin.

Preotul dominican a spus că un grup mixt, fondat la întâlnirea de la Havana, lucrează la proiecte culturale și spirituale. „Ecumenismul spiritual și în special ecumenismul sfinților este foarte important”, a subliniat el, amintind că „unitatea nu va fi rodul eforturilor noastre”, ci al lucrării Duhului Sfânt și al rugăciunii sfinților. Între evenimentele culturale a amintit vizite organizate pentru preoții tineri, respectiv concerte muzicale (Mitropolitul Hilarion este el însuși compozitor), pentru a arăta că „deși culturile noastre sunt diferite, împărtășim aceeași credință”. În cele din urmă toate aceste evenimente împreună vor ajuta și la „pregătirea mentalităților” pentru o eventuală vizită a Papei la Moscova.

În timp ce catolicii au devenit sensibili la problematica ecumenică odată cu Conciliul Vatican II, în Biserica Ortodoxă situația este complicată de faptul că deși la nivel înalt au avut loc diferite întâlniri, „poporul lui Dumnezeu nu a fost cu adevărat implicat în toate aceste contacte”. Pr. Destivelle a pomenit dialogul cu cele 14 Biserici Ortodoxe și a amintit de „documentul de la Chieti”, considerat ca fiind tot un rod al bunelor relații de astăzi dintre Sfântul Scaun și Patriarhia Moscovei. Rămâne însă o opoziție a unor Episcopi și a unor credincioși, aceștia din urmă, dincolo de luptele teologice, considerându-se apărătorii tradițiilor și purității credinței ortodoxe, a explicat dominicanul.

Astfel, unii nu văd gestul de prietenie în împrumutarea relicvelor Sf. Nicolae de către catolici ortodocșilor, doar normalitatea ca sfântul „lor” să fie expus în Rusia. A mai admis că sunt Episcopi ce nu îndrăznesc să se pronunțe în public, dar în sinea lor nu sunt de acord cu întâlnirea dintre Patriarh și Papă. Este nevoie deci de pedagogie. Munca pentru apropiere este chiar motivul de existență a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, ce va începe pe 18 ianuarie 2018.

NOTĂ OrtodoxINFO
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button