În 5 ianuarie 1968, exact acum 50 de ani, începea Primăvara de la Praga. Mișcarea a pornit din sânul Partidului Comunist Cehoslovac ce dorea aplicarea unui program de reforme menit să aducă mai multă libertate și prosperitate pentru cetățenii cehoslovaci. Primăvara de la Praga s-a terminat în august 1968 cu invadarea Cehoslovaciei de către armatele țărilor din Tratatul de la Varșovia, în frunte cu Uniunea Sovietică. România a fost singura țară membră a alianței conduse de sovietici care s-a opus invaziei.
În anii 1960, Cehoslovacia se confrunta cu o criză economică de proporții. Aceasta a creat tensiuni în cadrul conducerii Partidului Comunist Cehoslovac, ce au dus la demisia lui Antonin Novotny din funcția de prim-secretar al Partidului Comunist Cehoslovac și din cea de președinte a Cehoslovaciei. Locul său a fost luat, în ianuarie 1968, de Alexander Dubcek, exponent al aripii reformiste a Partidului Comunist Cehoslovac.
Alexander Dubcek a lansat un program politic care cuprindea libertatea presei și posibilitatea unei guvernări multipartinice. Social-democrații au început imediat formarea unui partid separat de cel comunist, iar în Cehoslovacia au apărut și alte cluburi politice. Intelectualii cehoslovaci, precum Vaclav Havel sau Ludvik Vaculik s-au implicat în dezbaterile legate de viitorul țării.
Faptul că Alexander Dubcek a pus sub semnul întrebării rolul conducător al Partidului Comunist l-a adus rapid în conflict cu cei mai mulți dintre ceilalți lideri ai țărilor comuniste. Liderul sovietic Leonid Brejnev considera că reformele lui Alexander Dubcek slăbesc poziția blocului comunist în plin Război Rece.
În luna iulie, tensiunile dintre sovietici și cehoslovaci erau la apogeu. Alexander Dubcek a încercat să liniștească temerile sovieticilor și și-a reafirmat adeziunea la Tratatul de la Varșovia. În 3 august 1968, reprezentanții Uniunii Sovietice, Republicii Democrate Germane, Poloniei, Ungariei, Bulgariei și Cehoslovaciei s-au întâlnit la Bratislava, unde au semnat o declarație comună prin care își reafirmau atașamentul față de doctrina marxist-leninistă.
Cu toate acestea, în noaptea de 20 spre 21 august 1968, soldații sovietici, împreună cu trupe din alte țări membre ale Tratatului de la Varșovia, au invadat Cehoslovacia. Invazia a provocat victime iar studentul Jan Palach și-a dat foc în semn de protest față de anularea reformelor promovate de Alexander Dubcek. 300.000 de cehoslovaci au emigrat în Occident ca urmare a invaziei.
Însă Istoria l-a răzbunat pe Alexander Dubcek. În anul 1989, după Revoluția de Catifea, Vaclav Havel a devenit președintele țării, iar Alexander Dubcek a devenit președintele Parlamentului cehoslovac.
Invazia:
Discursul lui Nicolae Ceausescu:
http://www.youtube.com/watch?v=MpL8U-A_-lE
Cititi va rugam si:
Adevărații PĂPUȘARI ai REVOLUȚIEI ROMÂNE de la 1989
Aseară am trecut pe langa statuia lui Dubcek, de la Sala P.alatului