X

ISIS a fost distrus, dar rămâne pericolul atentatelor. În Siria au fost uciși 330.000 de oameni

de null

Președintele Iranului a anunțat distrugerea Statului Islamic - Foto: www.pelakyek.ir

Daily Mail informează în ediția sa electronică despre declarația președintelui iranian Hassan Rouhani, făcută în direct la postul național de televiziune, prin care a anunțat distrugerea grupului terorist Stat Islamic. El a adăugat la sfârșitul mesajului că deși rămășițele grupului vor continua să-și facă simțită prezența, fundația și rădăcinile ISIS au fost distruse.

Un comandant de grad superior al Gărzilor Revoluționare din Iran, generalul-maior Qassem Soleimani, a anunțat de asemenea sfârșitul Statului Islamic într-un mesaj trimis liderului suprem al țării, care a fost publicat pe site-ul de știri Sepah News al gărzilor revoluționare.

În declarația dată publicității, Gărzile Revoluționare au mulțumit și grupului militant libanez Hezbollah, aliatul său, pentru rolul său „decisiv” în lupta împotriva Statului Islamic. Generalul Soleimani comandă așa numita ”Forță Quds”, o ramură a acestei organizații, responsabilă de operațiunile din afara granițelor Iranului. Ofițerul de rang superior a fost văzut frecvent în primele rânduri în bătăliile împotriva Statului Islamic din Irak și Siria, în filmele și imaginile transmise de mass-media iraniană în ultimii ani.

Deși în declarații Statul Islamic a fost distrus, majoritatea forțelor care luptă cu ISIS în Siria și Irak au spus că se așteaptă să înceapă o luptă subterană care se va transforma într-o insurgență de gherilă, ale așa numitelor ”celule adormite” care sunt pregătite să comită un val de atentate.

În discursul său de marți, Rouhani a acuzat Statele Unite și Israelul că sprijină Statul Islamic. El a criticat de asemenea puterile arabe din regiune și a întrebat de ce nu s-a vorbit despre moartea civililor în conflictul din Yemen. De cealaltă parte, miniștri de externe din Arabia Saudită și din alte state arabe au criticat Iranul și aliatul său din Siria, Hezbollah, la o întâlnire de urgență care a avut loc la Cairo duminică, cerând un front comun pentru contracararea interferențele iraniene în conflictele din Orientul Mijlociu. Noile tensiuni relevă faptul că tensiunile din Orientul Mijlociu s-au acutizat și nu se poate vorbi de o încetare a conflictelor în zonă.

De altfel Președintele Rouhani se va întâlni, miercuri, cu președinții Rusiei și Turciei, pentru prima dată într-o serie de summituri menite să restabilească procesul de pace din Siria, acum când forțele regimului sirian au superioritate asupra rebelilor și militanților ISIS. Acest lucru nu este văzut cu ochi buni de SUA.

De altfel luna trecută, Președintele Donald Trump a acordat autoritate Departamentului Trezoreriei din SUA să impună sancțiuni economice membrilor Gărzii Revoluționare, ca răspuns la ceea ce Washingtonul crede că este un plan de destabilizare și subminare a adversarilor acestora din Orientul Mijlociu. Liderul rus, Vladimir Putin, va găzdui o întâlnire în stațiunea Soci de la Marea Neagră, unde îi va avea ca invitați pe Președintele Turciei, Recep Erdogan și pe Președintele Iranului, Hassan Rouhani. Aceasta este programată înaintea discuțiilor care vor avea loc sub egida ONU la Geneva, în data de 28 noiembrie.

Întâlnirea, este primul summit în trei, dintre Ankara, Moscova și Teheran, care cooperează pentru încheierea războiului civil de peste șase ani din Siria, ce s-a soldat cu 330.000 de morți și milioane de oameni fără adăpost. Cooperarea se desfășoară în ciuda faptului că Turcia se află oficial pe partea opusă a conflictului din Siria, Rusia și Iran fiind susținătorii cheie ai președintelui Bashar al-Assad încă de la începutul acestuia.

Acest paradox a fost parțial elucidat de analistul politic rus Azhdar Kurtov pentru AFP. Acesta a spus că deși Turcia a susținut rebelii pentru înlăturarea de la putere a lui Assad, acum: „Faza deschisă a conflictului din Siria va fi în curând încheiată și problema unei soluții politice va deveni mai presantă decât înainte. Rusia, Iranul și Turcia au fiecare propriul interes în Siria. Este evident că au și dezacorduri și se întâlnesc pentru a încerca să atenueze aceste dezacorduri”. Moscova încearcă acum să orienteze procesul, care s-a concentrat până acum pe probleme militare, într-o direcție politică.

Rămâne de văzut cum va răspunde SUA acestei provocări.

NOTĂ OrtodoxINFO
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Un comentariu

  1. Terorismul este inventat pentru a ne băga în sperieți, iar mai apoi vin cu necesitatea de securitate și securizare a lucrurilor, a datelor, a persoanelor. Așa se ajunge la impunerea biometricelor, și după a cipurilor.
    A AAAA
    De fapt deja am ajuns acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button