Aproximativ 65 % dintre produsele alimentare pentru copii din SUA – între care patru din cinci formule pentru bebeluşi – conţin urme de arsenic, dezvăluie un nou studiu, dar oficialii spun că nu pot face mai nimic pentru a elimina substanţele dăunătoare pentru sugari.
BUCUREŞTI, 26 oct — Sputnik. Un studiu realizat de Clean Label Project, în care au fost analizate 530 de produse alimentare pentru copii mici din SUA, dezvăluie că aproximativ 65 % dintre acestea conţin urme de arsenic, potrivit rt.com.
De asemenea, studiul arată că 36% dintre aceste produse conțin plumb, 58% cadmiu și 10% acrilamidă. Deşi cele mai multe probe conțineau doar urme de toxine, unele au depășit de şase ori nivelul recomandat de US Food and Drug Administration (FDA) (Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA).
Grupul care pledează pentru transparenţă în etichetare precizează că Gerber, Enfamil, Plum Organics și Sprout — branduri de vârf pe piaţa americană — au produs unele dintre cele mai contaminate alimente pentru copii.
„Industria în domeniul alimentelor pentru bebeluși trebuie să manifeste o mai mare preocupare pentru protejarea populației celei mai vulnerabile din America”, a declarat pentru USA Today Jaclyn Brown, directorul executiv al proiectului Clean Label.
Arsenicul dăunează creierului și altor organe interne, este cancerigen și are legătură cu apariţia diabetului. Mai multe studii au arătat că bebelușii expuși la cantități mari din această otravă dezvoltă deficienţe cognitive şi motorii, dar nu s-a stabilit peste ce prag apare pericolul și dacă există o cantitate de arsenic care să nu fie dăunător.
FDA a recomandat, în cazul arsenicului, o limită de 100 de unităţi la un miliard în cerealele de orez pentru copii, dar nu a impus ca recomandarea să fie obligatorie pentru producători. Agenţia spune că una dintre probleme este că alimentele, în special orezul, o gustare populară pentru sugari, tinde să absoarbă în mod natural substanțe toxice cum sunt arsenicul și plumbul, un alt neurotoxin.
„Este important ca consumatorii să înțeleagă că unii contaminanți, cum ar fi metalele grele precum plumbul sau arsenul, se află în mediu și nu pot fi îndepărtați pur și simplu din alimente”, a declarat Peter Cassell, un purtător de cuvânt al FDA.
Totuşi, Comisia Europeană a impus o limită legală privind conținutul de arsenic din orezul pentru sugari, deși mai multe studii au arătat că producătorii încă nu respectă norma.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]