X

Cum sa construim o masina de gatit (cu lemne) sau incalzit apa

de null

Iata comentariul fratelui mircea.v postat la Furtuna din Bucuresti – EXPERIMENT DE PANICARE A POPULATIEI? Cine si de ce a facut-o?:

 

Pt cine sta la casa eu zic ca e de folos.
Performante: 300grame de lemne aduc la fierbere 5 litri apa (cu jarul ce ramane se mai incalzesc 2 litri apa pt spalat vase ). Randament in jur de 70%. Ca si comparatie, o oala pe focul de aragaz, in cel mai fericit caz (focul pe la jumate, oala mai mare de 2 ori in diametru ca si ochiul aragazului, oala de inox…) e undeva pe la 40%. Tot ca si comparatie, mai sant unele pe youtube, „racheta” – astea au randament undeva pe la un max 20%, si sant mult mai mari (pt acelasi volum util de gatit) Folosesc lemne de ordinul kilogramelor.

– 300-500grame faci o mancare
– gabarit: incape intr-o sacosa mare de supermarket sau de ikea;
– are 6-7 kg, deci e transportabila usor
– capacitate max 6,5 litri; util 5 litri
– se poate gati si felul 1 si felul 2, fara sa se lipeasca mancarea

Trebuie sa fii un pic meserias ca sa o construiesti, dar e de dificultate medie.
Eu am facut-o din inox (inclusiv suruburi, piulite…), aluminiu, doar o componeneta este din tabla zincata. Cu exceptia acestei componenete care e un 2% din masina, practic e indestructibila.

Pretul pt materiale e undeva pe la 600 – 650 lei, (varianta inox). In banii astia sant incluse si 2 tavi de inox de la ikea, si tubulatura de inox evacuare gaze. Se gateste doar in aceasta tava, apoi se muta mancarea in altceva. Daca se foloseste tabla zincata iese mai ieftin, si cu performante nu mult mai mici. Inoxul are si el un rol la izolare, adica izoleaza mai bine radiativ.
Normal ca nu e asa comod ca aragazul, aici trebuie sa stai langa masina sa bagi lemnisoare pe foc. Dar e chiar placut. Timp are omul destul. Plus, ca vine vremea cand utilitatile vor fi o pr pt ortodox. La mine e intr-o magazie.
Pe acelasi principiu am facut si pt prajit carne… Asta e chiar ca o jucarie si mult mai simplu de facut. Ai nevoie de o tigaie mai grea, de fonta, cu niste rizuri, se gaureste tigaia sa se scurga grasimea in foc, si la fel, 300-500grame lemne, ca ordin de marime. Se foloseste tubulatura de la masina de gatit. Aici e pretul tigaii (si un capac de inox de la vreo oala mai mare, care sa acopere partial tigaia) + inca vreo 50-60 de lei.

Raspund la orice intrebari legate de constructie. Nu am nici o pretentie.
Lumea in general e speriata de pret si spune ca la banii astia poate sa-si cumpere aragaz. E corect, dar la aragaz nu poti face mancare cu o cracuta gasita pe jos.

 

Tot de la fratele mircea.v cititi va rog si:

Reteta de paine de casa

De la fratele Matiu Cosmin:

SUPRAVIEȚUIREA ORTODOCȘILOR ÎN VREMURILE DE PRIGOANĂ

Etapa I: SUPRAVIEȚUIREA până la FUGA din vremea ANTIHRISTULUI

Iar de la fratele Un razes:

SUPRAVIETUIREA in doua etape: Prima – ETAPA URBANA.

SUPRAVIETUIREA in doua etape: A doua – ETAPA DIN SALBATICIE

 

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

12 comentarii

  1. Este foarte util articolul dar ar fi fost nevoie de mai multe poze.

    Cea mai simpla si foarte performanta este soba aceasta: https://www.solostove.com/ Ideea este de a folosi la ardere aerul preincazit de invelisul arzatorului astfel incat se recupereaza energia ce s-ar fi disipat in exterior.

    Pe acelasi principiu cu soba lui Mircea este si cuptorul eco: http://www.cuptoreco.ro/ – de remarcat sunt insa dimensiunile destul de mari (n-o iei in masina sa mergi cu ea …) – costa 850 lei la producator + transportul prin curier. Cu un brat de surcele faci 6 paini mari.

    Este bine ca sa aiba cat mai multi asa ceva pentru ca nu se stie cand AI ne va „manca” dupa cum spune Putin: http://www.fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=1140240&title=putin-a-dezvaluit-temerile-sale-ca-robotii-cu-inteligenta-artificiala-ne-vor-manca-intr-o-zi-si-i-a-cerut-sefului-celei-mai-mari-companii-de-tehnologie-din-rusia-sa-spuna-cat-de-repede-se-va-intampla-acest-lucru – si stie bine ce spune.

    1. Stan,

      merci de info, chiar am vazut acum 2 zile asa ceva si nu stiam ce e. AM fost f curios da eram la oarece distanta si nu am vazut prea mult.

      Teoria lor e corecta, e un mic castig cu aerul cald, dar nu mai mult de un 3-4%.
      Cam asa e ce am eu pe partea de prajit carnea, dar e cu alimentare de lemnisoare pe o usita lateral.
      La asta din reclama trebuie sa iei vasul de pe foc ca sa pui lemne, ceea ce e un mic dezavantaj.

      Randamentul incalzirii pe ansamblu, adica incalzirea efectiva in vas il estimez pe la 40%, cu tot aerul lor cald, deoarece vasul lor nu e izolat, are o suprafata mica de constact cu gazele/flacara… La masina mea de gatit si vasul are o izolatie, si capacul e izolat, are suprafata mare de schimbde caldura…

      Cine are posibilitatea sa cumpere aparatul din primul link e f bun si asta. Mic, compact, face treaba din cate estimez eu.
      dezavantaj: trebuie sa iei vasul sa pui lemnisoare
      – dureaza mai mult incalzirea
      afuma si peretii laterali, nu doar fundul. In faza de pornire a focului si pana se incalzeste totul, orice lemn ai pune tot scoate fum. Daca folosesti alcool atunci fum e zero.

      Asa cum spui ar trebuie sa fie cat mai multe scule de genul asta, indif de cine sant facute. Important e sa fie tranportabile si relativ usoare.

    2. Cuptorul de la linkul 2 este si nu este la fel. Este ca diferenta intre cuptorul de la aragaz si ochiul aragazului.
      Cuptorul de la link este bun pt facut paine si ce se mai face la cuptor, dar nu este bun pt gatit, incalzit apa…
      O mare diferenta este inertia termica, si cat se consuma pt a ajunge la T = 200grdC sa zicem.
      Din experienta mea (am un cuptor mai mic decat cel de la link, fac 2 paini o data, 3kg de paine, si are 30kg; ca sa il aduc la 200grdC consum 0,75Kg de lemne. ) ca sa aduci cuptorul link la 200, iti trebuie un 1,5 kg lemne. Si de aici incolo vorbim de consumul pt facut paine…
      Cuptorul de la link nu este scump pt ce stie sa faca, dar cred ca e un pic cam mare pt o familie.

      La masina de gatit cand am zis ca trebuie 0,3kg lemne ca sa fierb 5 litri de apa, este din momentul initial, adica include si inertia termica, tot.

      1. Eu am cuptor eco si-ti pot garanta ca este f eficient. Poti merge cu temperatura si la 350 grade celsius ceea ce este f mult (painea se face bine la 270). Are termometru si-ti este usor sa reglezi temperatura. In interior este ca un cuptor obisnuit asa ca nu vad motivul pt care n-ai putea face chiar si ciorba. Mai greu cu mamaliga pe care ar tb sa o amesteci mai des insa poti pregati aproape orice fel de mancare.

        Nu am fost atat de scrupulos ca tine si sa masor cantitatea de lemn consumat dar iti garantez ca nu folosesti mai mult de 1 kg/ora de functionare la 270 grade (atat m-a interesat pt paine). Inertia termica nu este mare asa ca porneste repede cu un consum suplimentar de lemne f mic (mai putin de 0,5 kg).

        Avantajul major, cum cred ca este si la tine, e dat de faptul ca poti folosi orice lemnisor, orice gatej.

        De la solo stove o prefer pe ultima: https://www.solostove.com/solo-stove-bonfire – Este cea mai mare si costa 300 dolari dar cred ca o poti face mai ieftin la un atelier bun de produse din inox. Dezavantajele sunt cele pe care le-ai spus dar castigul este enorm prin robustete si simplitate.

  2. Stan,

    e fb ca ai cuptor eco. Daca nu mi-as fi facut eu unul, mi-as fi luat si eu. La cuptor se incalzeste mai greu/apa mancarea ca nu e contact direct flacara/gaze fierbinti cu fundul vasului si atunci timpul se mareste mult, idem consumul de lemne. Eu am fost super pricinos cand am facut sculele de gatit. Am vrut sa fie max posibil de eficienta, si atunci am fost atent la fiecare detaliu. Inclusiv la separarea pe caprarii. Cuptorul cu ale lui, masina de gatiti cu ale ei… Le folosesc pe amandoua intens. Am avut ideea ca de facut le fac o data, dar de consumat lemne voi consuma mereu. Si atunci mai bine ma fortez un pic la constructie, decat la carat/ars lemne.
    Ref la paine, vezi in la link cu reteta de paine ce e despre temperaturi.
    Cu cat T e mai mare, cu atat crusta e mai toxica (si inchisa la culoare). Am facut si eu prima data pe la 260 si era chiar f inchisa la culoare. Acum fac la 200. Am prieten care face la 180. Incepand cu 120grdC incep sa apara substante toxice, si cu cat T e mai mare, cu atat mai multe.

    1. Mircea

      Pui foarte mult accentul pe consumul de lemne. Si ai dreptate. Inseamna ca stai la campie :). Eu stau la munte si-n orice clipa pot aduna lemne care sa-mi ajunga si o luna la cuptor (nu ma refer la lemne groase de foc ci la crengute, uscaturi).

      Multumesc pt sfatul cu temperatura de coacere. La 200 de grade se coace si-n forma de cozonac sau trebuie pus un strat mai subtire intr-o tava?

      In cuptoarele traditionale (pe care le incingeau prin arderea lemnelor in interior) painea se punea pe foi de varza iar la final se batea. De fapt se indeparta toata arsura de care spui tu. Uite asa vedem ca pana si cele mai neinsemnate detalii contin multa intelepciune pe care oamenii de atunci nu aveau cum s-o justifice cu elementele stiintei de astazi. Pastrau insa cu sfintenie fiecare obicei ca sa ajungem noi astazi sanatosi si sa putem aplica o politica nihilista prin care sa daramam toate invataturile lor. Efectele … le vedem cu totii.

      1. Stan,

        citeste reteta de paine la link, ca e f simpla si eficienta. E cea mai simpla posibil. Nu stiu, am o senzatie ca termometrul tau arata mai mult decat trebuie. Un 10-30 grade. Nu e o pr. ca daca stii poti face corectia din mers. Ar trebui sa verifici cumva.

        Recunosc ca am defect in privinta eficientei transformarilor energetice. E defect din copilarie :).
        Ma fascineaza lucrul asta. Iar acum sa fac mancare cu coji de nuca, sau cartoane mi se pare chiar super.
        Sant langa padure, nu sant la campie, si vorba ta, oricand ma pot duce sa adun craci pt o luna (da mie imi ajung pt 2 :)), dar tot imi place sa consum putin. Sant o multime de avantaje in filosofia asta.

        Ma bucur ca mai sant oameni care vor sa progreseze inapoi.

        1. Mircea

          RUGAMINTE

          Vad ca esti destul de bine orientat tehnic. Ai cumva ceva documentatie despre un mic generator hidro? As avea un debit minim de 10l/s dar cadere destul de mica (mi-ar fi usor de amenajat pt 2 m dar un pic mai greu as putea ajunge la 4m).

          1. Stan,

            ma enervezi cu apa asta si cu generatorul 🙂

            Acum lucrez si eu sa ma fac off grid… da nu am apa langa mine, e mai departe.

            Imi pare rau, nu am. Nu stiu, nu am studiat. Ce stiu, e ca trebuie ceva profesionist, ca sa tina, sa fie fiabil, izolatie… Nu prea merg improvizatii si chinezarii. Si astea sant destul de scumpe.

            Ingheata iarna apa?

            Daca consuni putin, e super ok. Becuri led, nimic de incalzit electric, anulezi si rezistenta electrica de la masina de spalat, de frigider nu prea ai nevoie in zona in care esti. Adica consumi un max 15-20kwh/luna. La tipul astia de consumatori o sa ai un consum max instantaneu de 200-400W.
            La 10l/s si 2 m, ai potential de 200W, la 4 m – 400W. Mai bagi un randament de 0,8 generator plus turbina hidraulica, deci ar fi 150, 300W.
            Motoarle electrice au un curent de pornire mai mare, adica daca ai scula de 100W, iti cere la pornire 300W sa zicem. Nu-ti duce un generator hidro asa mic, si ai nevoie de baterie, regulator, invertor – adica naspa. Daca te limitezi la puteri sub 150, 300W, te descurci si fara.

            Poate le stiai si tu…

            Daca te intereseaza si alte idei (crete) de ale mele
            https://saccsiv.wordpress.com/2013/08/20/comentariul-zilei-20-08-2013-cum-putem-economisi-simplu-trebuie-doar-vointa-si-sa-nu-ne-fie-lene-si-atunci-avem-bani-si-de-milostenie/

            . Vezi si comentariile ca am zis mai multe acolo. Faci abstracite de disputa dintre mine si tataia. Eram si noi mici si prosti 🙂

          2. Multumesc f mult Mircea

            Desi consumul nu este mare am in vedere si un pic de putere (mai ai nevoie de circular, de o scula electrica etc – stiu ca sunt mofturi cum este de altfel si curentul dar, de, ne place sa ne mai amagim putin) asa ca voi pune niste baterii cu gel si tot tacamul cu invertor etc.

            Problema mea este strict pe partea de generare. Cum sa fac astfel incat sistemul sa fie cat mai fiabil si cu randament ridicat. Am ceva idei dar am de gand sa cercetez si pe la facultatea de energetica (vb cu un prof sa-i dea unui baiat destept o lucrare de licenta pe problema mea 🙂

        2. In cazul in care pui „tot tacamul” atunci nu e asa complicat. Energie va fi.
          Ce e de mare putere, asta cam scurteaza viata bateriilor. Gelu nu e pt curenti mari de descarcare.
          Si eu tot spre baterii cu gel ma indrept, dar fotovoltaic. Si doar pe parte de iluminat, scule cu led, de putere doar o masina de spalat fara incalzire. Si 2 invertoare: unu mic si unu mare. Mic pt iluminat.
          Am consum de 10kwh/luna. 2 luni vara am nevoe de frigider, atunci am 20-30kwh/luna, dar atunci e si mult soare.

          Pt scule de putere ar mai fi si varianta gnerator electric pe motorina/benzina.

          E corect, f corect, ne mai amagim un pic cu toata electricitatea asta. Mare capcana si mult dependenti am ajuns de ceva neesential.

          Toata poveste cu off grid pe electric nu ma multumeste deloc. De ex la gaze e ok. Trec de la ceva al sistemului si complicat, gaze, centrala pe gaze, la ceva simplu – lemne si soba.
          La electricitate trec de la ceva complicat la ceva complicat. Asta nu-mi place deloc. Da ne mai zbatem un pic in teapa… Santem lumesti si de asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button