X

PROTESTE în faţa ambasadelor Ucrainei de la Bucureşti şi Chişinău: „Ați furat pâmântul, acum furați și limba?!”

de null

Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română.

Exclusivitate: „Numai Horthy a îndrăznit așa ceva”. Iohannis atenționat chiar pe grupul lui: „Despre cei 400.000 de români, de ce nu se interesează statul?”

BUCUREȘTI, 16 sept — Sputnik, Dragoș Dumitriu. „Sunt obtuz și încuiat: nu pot privi lumea ca pe o masă amorfă, globalizată, fără identități naționale, granițe, „luminată” de ateism și compusă, dacă se poate, din familii formate din doi tați, eventual unul alb și unul negru — astea sunt idealuri pentru care luptă alții din greu”, a scris un vechi combatant al presei de investigații, ziaristul Radu Tora.

Manifestații de protest în fața Ambasadei Ucrainei la București
© © FACEBOOK / MARIUS LAZAR
Manifestație de protest în fața Ambasadei Ucrainei la București Manifestații de protest în fața Ambasadei Ucrainei la București

Radu Tora s-a aflat printre sutele de participanții la mitingul de protest din fața Ambasadei Ucrainei de la București — manifestație prilejuită de recenta decizie a Radei Supreme (parlementul ucrainean) de a modifica legea edicației — ceea ce duce la desființarea școlilor cu predare în limbile etniilor băștinașe — români, ruși, poloni, maghiari — ceea ce duce la o deznaționalizare a minorităților etnice.

„Niciodată nu e prea devreme, sau prea târziu, să înveți care sunt valorile pentru care trbuie să lupți: familie, tradiții, credință, limbă maternă și neamul tău”, a scie Tora în postarea sa, menționând că a fost prezent la alături de fiul său și de un prieten în fața ambasadei Ucrainei — „protest împotriva închiderii școlilor cu predare în limba română din această țară”.

Proteste în faţa ambasadelor Ucrainei de la Bucureşti şi Chişinău faţă de noua lege a învăţământului, adoptată în Parlamentul de la Kiev, a consemnat TVR, care a transmis imagini de la manifestație. „Oamenii au cerut respectarea drepturilor minorităţilor şi menţinerea învăţământului în limba română”.

„Klaus Werner Iohannis, de ce taci?”, a fost un mesaj transmis de mulți participanți, un îndemn adresat președintelui de a se implica în apărarea drepturilor românilor din Ucraina.

„Klaus Werner Iohannis, de ce taci?” — a scris și Monica Krueger, din Germania, descriind manifestarea din fața ambsadei Ucrainei la București. „Manifestanţii vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la procesul rapid de asimilare a minorităţii româneşti din statul vecin. „Salvați școlile românești din Ucraina!” este sloganul sub care protestatarii cer în stradă președintelui ucrainean să blocheze legea învățământului adoptată de Rada Supremă pe 5 septembrie”.

Tiberius Cselenyi a distribuit un mesaj chiar în activul grup „Simpatizanţii Preşedintelui K. Iohannis”: „Despre cei 400.000 de români din Ucraina de ce nu se interesează statul????”

Manifestație de protest în fața Ambasadei Ucrainei la București
© © FACEBOOK / MARIUS LAZAR
Manifestație de protest în fața Ambasadei Ucrainei la BucureștiManifestație de protest în fața Ambasadei Ucrainei la București

„Cam slabuț, cam subțire, cam timid, dar tot e mai bine decât deloc: unii români încep să se trezească și să facă și ALTFEL de proteste decât deja obișnuitele manifestații pro DNA și „PSD — ciuma roșie”! Tot ce sper e ca asta să fie doar începutul!”, scris Dragoș Popa.

„Cât de frumos ar fi dacă maghiari și români ar protesta împreună în fața ambasadei Ucrainei”, este mesajul care însoțește relatarea de la miting de pe pagina Székelyföld / Szeklerland / Ținutul Secuiesc.

Interesant este că la miting au participat și organizații monarhiste:

„Am ținut să avem reprezentanți la această demonstrație de protest, suntem revoltați de lipsa de reacție a instituțiilor fundamentale ale statului, Președinte, Parlament, Guvern, față de o lege de tip nazist, pe care nici Stalin, Hrusciov sau Brejnev nu au îndrăznit să o dea! Așa ceva a existat doar în vremea lui Horthy, în Ardealul ocupat după Dictatul de la Viena, în 1940!”, a declarat, în exclusivitate pentru Sputnik, profesorul Cristian Sandu, fondator al Mișării pentru Monarhie și Democrație.

Profesorul Cristian Sandu a remarcat implicare activă a Casei Regale în dialogul cu țările din fosta zonă sovietică, o diferență mare față de cea a autorităților care, adoptând stupid ostilitatea euro-atlantică față de Rusia, au lăsat de izbeliște românii din Ucraina. „Nu Rusia este inamicul nostru” a spus profesorul Sandu, „în schimb Ucraina este mare profitor al rapturilor sovietice — și nu o singură dată și-a bătut joc de românii de pe teritoriile pe care le ocupă în pofida drepturilor identitare și istorice românești”.

De menționa că și Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a cerut clarificări Ombudsman-ului ucrainean în privința noii legi a Educaţiei din Ucraina — care afectează comunităţile de etnici români.

„Adoptarea noii legi a Educaţiei din Ucraina, în esenţă, desfiinţează sistemul de învăţământ în limba maternă, afectând, implicit, comunitatea celor aproximativ 400.000 de etnici români aflaţi pe teritoriul Ucrainei”, se menționează într-un comunicat al Avocatului Poporului, transmite AGERPRES.

Avocatului Poporului menționează în demrsul său „posibila încălcare” a unor articole din Convenția Drepturilor Omului, din Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, din Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare precum şi articolul 13 din Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între România şi Ucraina.

Mai menționăm că, aflată într-o situație similară cu privire la drepturile etnicilor din Ucraina, Ungaria a luat măsuri radicale, în primul rând blocarea (susținerii) demersurilor ucrainiene pe lângă forurile europene și mondiale în care Budapesta are un cuvânt de spus. România a acționat pe câteva canale diplomatice, fără a manifesta o atitudine menită a impresiona Kievul.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button