X

Inca o inventie in sprijinul FIAREI: TremDix, mănușa inteligentă care ajută la ,,MONITORIZAREA” bolnavilor de Parkinson

de null

Unul dintre proiectele câștigătoare ale ediției Innovation Labs 2017 este TremDix. O echipă de tineri inventatori a realizat o mănușă inteligentă, care poate fi de mare ajutor pacienților diagnosticați cu boala Parkinson.

Proiectul a luat naștere la începutul anului trecut, ca proiect de licență, și a fost înscris în ediția anterioară a concursului de invenții, Innovation Labs 2016, sub numele Track My Vibe. Atunci a fost realizat primul prototip, însă anul acesta s-a schimbat echipa și denumirea proiectului.

În prezent, echipa TremDix este formată din 7 tineri, specializați în diferite domenii: medical, IT, analiză de date. Ei au în vedere dezvoltarea unui nou prototip pentru mănușa inteligentă, dar și a unui program de gestiune a pacienților.

Cum îi ajută mănușa inteligentă pe bolnavii de Parkinson

Mănușa monitorizează mișcarea mâinii pacientului și tremorul provocat de boala Parkinson. Gadgetul este prevăzut cu trei senzori, unul la nivelul mâinii și doi la nivelul falangelor degetelor mare și index. Datele obținute sunt salvate într-o memorie internă și pot fi apoi descărcate și analizate pe calculator.

Alexandru Șolot, reprezentant al echipei TremDix, a explicat pentru eHealth Romania care sunt avantajele acestui dispozitiv: „Avantajul principal este informația obiectivă pe care doctorul o primește de la aparat. În momentul de față, diagnosticarea și monitorizarea pacientului cu Parkinson se fac pe baza unei observații clinice a doctorului și a unui jurnal ținut de pacient. Mănușa aceasta poate oferi informații exacte legate de frecvența tremorului pacientului, care în cazul bolii Parkinson se află între 4 și 6 Herți (Hz). Alte informații utile pot fi amplitudinea mișcării și eventuale mișcări sacadate, care apar din cauza blocajelor musculare”.

În acest moment, echipa TremDix lucrează la finalizarea programului pentru analiza datelor, care să fie ușor accesibil medicilor. Apoi, proiectul va fi propus conducerii Spitalului Universitar din Capitală, în vederea stabilirii unui parteneriat. Astfel, mănușa inteligentă ar putea fi folosită în spital, pentru monitorizarea pacienților cu Parkinson care sunt diagnosticați și tratați aici.

Costul de producție pentru o mănușă inteligentă este destul de mic, numai 200 de euro, iar beneficiile aduse de acest dispozitiv sunt evidente.

Ce este boala Parkinson

Boala Parkinson este o boală degenerativă, care apare din cauza distrugerii neuronilor. Zona cerebrală afectată joacă un rol esențial în controlul mișcărilor, de aceea bolnavii încep să aibă gesturi sacadate, incontrolabile și tremor.

Afecțiunea se manifestă de obicei după vârsta de 50 de ani, iar când apar primele simptome peste 60% din neuronii care controlează mișcările sunt deja distruși. Din fericire, boala are de obicei o evoluție lentă și poate fi tratată cu medicamente, prin intervenție chirurgicală sau prin implantarea unui dispozitiv special, care stimulează activitatea zonei afectate a creierului.

Conform statisticilor la nivel mondial, această boală afectează aproximativ 1% din persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

 

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button