X

Cu ce masuri vor fi asteptati de guvernele lor muncitorii romani si polonezi dupa Brexit, atunci cand Marea Britanie vizeaza sa-i inlocuiasca cu roboti sau ,,persoane electronice”

de null

 

Britanicii se gandesc sa-i inlocuiasca pe muncitorii est-europeni din agricultura cu roboti, dupa iesirea tarii lor din Uniunea Europeana.

Robotii ar putea inlocui treptat muncitorii care lucreaza in fermele din Marea Britanie, cei mai multi provenind din Europa de Est, in contextul in care tara se pregateste sa iasa din Uniunea Europeana, iar salariul minim in crestere inseamna costuri tot mai mari pentru producatori de legume si fructe, relateaza The Guardian.

Robotii devin tot mai prezenti in fermele din intreaga lume, pe masura ce pretul lor scade, iar salariile minime acordate in sectorul agricol cresc. In acest context, autoritatile britanice se gandesc sa inlocuiasca muncitorii, cei mai multi provenind din Europa de Est, cu roboti.

Potrivit datelor statistice oficiale, comunitatea romanilor din Marea Britanie numara peste 220.000 de persoane in 2016, aproape dublu fata de 2013, avand una dintre cele mai rapide cresteri. In prezent, fermele britanice folosesc pe scara larga doar aparate automate pentru mulgerea vacilor. In martie, cercetatorii britanici vor incerca sa produca legume si fructe intr-o ferma din centrul Marii Britanii exclusiv cu ajutorul robotilor.

Unii producatori sustin ca avansul salariului minim ar putea sa-i scoata din afaceri in viitor daca nu vor gasi metode de a creste productivitatea. In plus, deprecierea lirei sterline din ultimul an, in raport cu euro, a redus entuziasmul strainilor care lucreaza in Regatul Unit. In ianuarie 2016, o lira valora 1,36 euro, iar in prezent 1,17 euro, o scadere de 14%.

Fermele din Marea Britanie vor avea nevoie anual de 90.000 de lucratori sezonieri pana in 2021, peste cei 250.000 de angajati permanenti. Trei sferturi dintre acestia provin in prezent din tari ale UE, in principal din Europa de Est. In contextul deprecierii lirei sterline si a iesirii din UE, daca doar unul dintre cinci lucratori decide sa mearga in alta tara, Regatul Unit va avea nevoie de alti 50.000 de angajati.

Totusi, specialistii avertizeaza ca, in prezent, costul robotilor performanti care pot fi utilizati in mod eficient in agricultura este prea mare.

Unul dintre partenerii furnizorului de fructe Hall Hunter Partnership, Harry Hull, considera ca, desi scumpi, robotii care pot culege fructe ar putea deveni o solutie viabila economic in 2019, daca Marea Britanie iese din UE. “Daca Theresa May va decide in 2019 ca ‘asta e, sunteti pe cont propriu’, asta ar schimba radical modul in care abordez problema. As avea 500 de roboti in doi ani si probabil as cheltui 5 milioane de lire sterline pentru ei”, a declarat Hull.

Solutia ar putea deveni viabila economic in contextul in care, desi robotii au o viteza mai mica decat lucratorii umani, ei pot lucra non-stop. Totusi, noile tehnologii au nevoie de investitii importante la inceput, pe care nu toti fermierii si le-ar permite. Acestia ar putea cere granturi, reduceri de taxe sau dobanzi mai mici la credite pentru a putea face noile achizitii. In plus, fermierii ar putea cere de la retaileri si procesatori contracte mai avantajoase, pe termene mai lungi si cu preturi garantate.

Iata si ce putem citi la Ce vor face românii: Varşovia estimează că între 100.000 şi 200.000 de polonezi se vor întoarce din Marea Britanie după Brexit de pe Capital:

Între 100.000 şi 200.000 de polonezi care locuiesc în Marea Britanie s-ar putea întoarce în ţara lor ca urmare a ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, conform unei estimări a Ministerului Dezvoltării de la Varşovia, citată de Reuters.

‘Situaţia legată de Brexit, combinată cu îmbunătăţirea situaţiei socio-economice din Polonia, ar putea face ca unii polonezi (un număr estimativ cuprins între 100.000 şi 200.000) care locuiesc în prezent în Marea Britanie să decidă să revină în ţară’, a precizat Ministerul Dezvoltării, ca răspuns la o solicitare a unui parlamentar.

Aproximativ 916.000 de polonezi locuiesc în Regatul Unit, conform datelor din 2015 ale Biroului Naţional de Statistică din Marea Britanie.

Polonia vrea să atragă în acest an 30.000 de locuri de muncă britanice în domeniul furnizării de servicii, a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie guvernul de la Varşovia. Mai exact, cel mai mare stat membru al UE din Est vrea să atragă companiile care iau în considerare părăsirea Marii Britanii după ieşirea ţării din Uniunea Europeană

NOTĂ OrtodoxINFO

Cititi va rog si stirea, conform careia exista în acest moment in Parlamentul European un proiect de lege care are deja  un vot al comisiei Juridice-Legal Affairs. Proiectul considera ca roboţii sofisticaţi, cu un înalt grad de autonomie, ar trebui să aibă un statut legal, să fie ”persoane electronice”. Cu drepturi şi obligaţii, dacă fac bine sau provoacă infracţiuni.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button