X

Veşmântul Cuvioasei Parascheva, folosit pentru a-i îndepărta pe cei din Rădeni de Schitul care are hramul Sfintei?

de Mihai-Silviu Chirilă

UPDATE: Dragostea MMB față de sătenii din Rădeni se revarsă în valuri. După ce le-a promis veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, MMB se gândește și la nevoile trupești ale sătenilor, însărcinându-l pe preotul pomenitor din sat să umble prin parohie cu ajutoare. Iată cum mărturisirea Adevărului de către Părintele Pamvo a determinat MMB să își ia în serios activitatea misionar-filantropică și să copleșească cu daruri o comunitate despre care putini functionari mitropolitani auzisera pana acum. Ce o mai fi urmand?

 

La slujba de Sfântul Maslu, preotul parohiei din satul Rădeni a afirmat că, în semn de dragoste faţă de locuitorii satului, Înaltpreasfinţia Sa, mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, va trimite veşmântul Sfintei Cuvioase Parascheva spre închinare (probabil şi spre păstrare) la acea parohie. Din spusele părintelui, veşmântul va fi însoţit de cineva important de la mitropolie şi va ajunge la Rădeni duminica viitoare.

Această dragoste manifestată de ierarh faţă de credincioşii dintr-o parohie nu este nefirească şi este foarte lăudabilă. Mai neobişnuit este momentul ales pentru manifestarea ei, într-o perioadă în care locuitorii din Rădeni sunt apropiaţi Schitului Rădeni şi Părintelui Pamvo, cel ce, în toţi anii aceştia, le-a fost un adevărat părinte spiritual, iar după sinodul din Creta a întrerupt pomenirea ierarhului pentru participarea acestuia la sinod şi semnarea documentelor eretice ale acelui sinod.

Nu dorim să acuzăm Mitropolia de intenţii ascunse cu privire la trimiterea veşmântului Sfintei în acest sat sau de folosirea acestui prilej pentru alt scop decât cel pur spiritual, dar nu putem nici ignora faptul că de când a început nepomenirea ierarhului la Schit, au existat mai multe încercări ale oficialităţilor bisericeşti de a capta bunăvoinţa locuitorilor, cu scopul vădit de a rupe legătura lor puternică cu Părintele Pamvo.

Mai întâi, s-a luat măsura instalării unui preot nou în urmă cu o lună, se pare că în ziua în care la Schitul Rădeni avea loc Sinaxa Naţională a nepomenitorilor. Mutarea nu pare a fi produs efecte spectaculoase, iar eşecul preluării Schitului prin forţă, în urmă cu două săptămâni, pare a fi convins conducerea mitropolitană că trebuie diversificate eforturile de cucerire a afecţiunii localnicilor.

O miză a acestei demonstraţii spontane de iubire, pe lângă cea pastorală, evident, ar putea fi convingerea donatorilor Schitului Rădeni să manifeste o atitudine favorabilă acceptării supremaţiei Mănăstirii Petru Vodă asupra Schitului, clădit din munca şi donaţiile lor, în condiţiile în care până şi părintele Hariton trebuie să fi înţeles deja că situaţia nu este atât de roz pe cât îi place preacuvioşiei sale să creadă şi să le spună şi altora care doresc să îl creadă. Iar dacă nu a înţeles singur, e posibil să îl fi convins avocaţii cu care a discutat.

Schimbarea veşmintelor Cuvioasei şi trimiterea celor vechi la câte o parohie este o practică curentă la Catedrala Mitropolitană. Ceea ce atrage atenţia însă este faptul că foarte multe biserici unde sunt trimise veşmintele vechi au o legătură oarecare cu Sfânta: fie au hramul Sfintei, fie sunt biserici prin care Sfânta a trecut în drum spre Iaşi, fie sunt monumente istorice etc. Biserica din satul Rădeni nu pare a avea astfel de legături.

Schitul Rădeni, pe de altă parte, are hramul principal sărbătoarea dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva. Firesc ar fi fost ca veşmântul Cuvioasei să fie donat Schitului, care o sărbătoreşte în mod special. Trimiterea sa la parohia vecină pare, în contextul actual, o încercare de a-i îndepărta pe sătenii de la Rădeni, cu ajutorul veşmântului Sfintei, de Schitul care o are ca patroană.

La cât de hotărâţi sunt locuitorii din Rădeni în apărarea Ortodoxiei, pentru ca sosirea veşmântului Cuvioasei în sat să aibă rezultatul pe care e posibil să îl sconteze cei ce îl trimit ar trebui ca el să fie însoţit de o declaraţie a înaltului ierarh, prin care se dezice de ereziile ecumeniste semnate în Creta şi apărate în sinodul naţional.

Altfel, există probabilitatea ca locuitorii din Rădeni să procedeze cu înţelepciunea care îi caracterizează şi să treacă pe la biserica parohială din sat, unde să se închine la veşmântul Sfintei, după care să îşi continue drumul spre Schit, unde să continue rugăciunile adresate acesteia.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

2 comentarii

  1. Ecumenistii incearca, dupa caz, sa intimideze, sa elimine, sa convinga (mintind) ca ei sunt in adevar, sa linisteasca sau sa momeasca credinciosii . Incercand sa pastreze „unitatea” bisericii ii vor numi sectari pe cei care nu ii urmeaza insa. prin pronie divina vor SEPARA dreptii de naimiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button