X

Victorie importantă pentru Părintele Cosmin Tripon: Episcopia Oradei obligată să reprogrameze Consistoriul

de Mihai-Silviu Chirilă

Ca urmare a invocării unei nulităţi de procedură, constând în nerespectarea timpului de 7 zile, prevăzut în Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, pentru a-şi cita martorii, prin aceasta vătămându-i-se dreptul constituţional de a-şi formula apărarea, dar şi a faptului că i s-a aplicat o sancţiune temporară de o lună şi, înainte de scurgerea perioadei, timp pe care Regulamentul instanţelor de judecată îl consideră afectat meditaţiei şi rezolvării amiabile a situaţiei, încă una, ale cărei consecinţe pot fi permanente şi definitive înainte de expirarea lunii permise pentru îndreptare pe cale amiabilă,Părintele Cosmin Tripon a reuşit să obţină o amânare a procesului în care este acuzat de cinci abateri de la conduita clericală, care i-ar putea aduce caterisirea.

Noul termen a fost fixat în ziua în care, în mod normal, s-ar fi scurs cele 30 de zile afectate sancţiunii temporare. Dat fiind însă că luna februarie are doar 28 de zile, termenul se încheie de fapt pe data de 16 martie, nu pe 14, ceea ce face ca noul termen propus să sufere de acelaşi inconvenient ca şi primul şi să atragă o nouă invocare a nulităţii de procedură.

În apărarea pe care şi-o va face, Părintele Cosmin nu va avea nicio problemă în a demonstra că toate capetele de acuzare sunt lipsite de temei canonic, lucru pe care l-a demonstrat deja şi cu prilejul dojanei arhiereşti care i s-a adresat imediat ce a făcut publică încetarea pomenirii.

Părintele Cosmin Tripon este preot în localitatea bihoreană Beiuş, fiind unul dintre primii preoţi din ţară care au întrerupt pomenirea ierarhului, din cauza participării acestuia la erezia ecumenistă a sinodului din Creta. La începutul acestui an, sfinţia sa a anunţat publicului larg decizia sa de a nu mai pomeni ierarhul, care, la rândul său, fusese informat încă din octombrie de acest demers.

În momentul anunţului oficial pe siteul ortodoxinfo.ro, Episcopia Oradei a luat primele măsuri represive contra Părintelui. Pe lângă măsurile canonico- administrative oficiale, s-au dispus măsuri prin care să fie înlăturat din viaţa liturgică a parohiei. Acele măsuri sunt atât necanonice, cât şi ilegale, deoarece paraclisul la care slujeşte este ctitorit de un credincios care susţine demersul părintelui şi nu este de acord ca ctitoria sa să fie folosită pentru pomenirea ierarhului părtaş la erezie. În plus, paraclisul nici nu este intrat în patrimoniul B.O.R.

Faptul că are dreptate şi e nevinovat înaintea lui Dumnezeu şi a Bisericii şi neprofesionalismul celor ce îi instrumentează trimiterea în Consistoriu pentru nişte acuzaţii care pot fi demontate cu cea mai mare uşurinţă îl îndreptăţesc pe părintele Cosmim să spere că, în cazul sfinţiei sale, procesul la care este invitat nu va fi doar o formalitate necesară aplicării unei sentinţe mult prea previzibile.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

2 comentarii

  1. Dar, de ce nu se studiaza dosarul preasfintitului si sa se vada ca a mintit cand si-a trucat actele pentru inscaunare, neavand varsta legala la acea vreme? De ce nu se studiaza momentul in care a facut sfintirea aghiasmei cu papistasul Bercea pe care chiar studentii lui il declaraxs fiind un mare sarlatan?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button