X

Mâine, Mitropolia Moldovei și Poliția vor încerca să preia Schitul Rădeni. Părintele nepomenitor Pamvo Jugănaru va fi înlocuit cu părintele pomenitor Ioan Şişmanian

de null

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei încearcă preluarea în forţă a Schitului Rădeni

 În cursul zilei de astăzi, 8 februarie 2017, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, Hariton Negrea, s-a prezentat la Schitul Rădeni, unde l-a ameninţat pe egumenul schitului, Părintele Pamvo Jugănaru, că mâine va veni la schit, împreună cu ieromonahul Ioan Şişmanian, pentru a sluji Sfânta Liturghie, cu pomenirea ierarhului părtaş la erezie. Stareţul a precizat că va fi însoţit şi de efective ale Poliţiei.

Această mişcare este motivată de o decizie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei de oprire a Părintelui Pamvo de la slujire pe o perioadă de 30 de zile şi de dorinţa de a-l aduce la schit pe ieromonahul Ioan Şişmanian ca preot pomenitor pe perioada în care Părintele Pamvo este oprit de la slujire. Decizia de oprire de la slujire i-a fost comunicată Părintelui Pamvo de către exarhul MMB, arhimandritul Nichifor Horia, care a vizitat în cursul dimineţii Schitul Rădeni, anunţând şi iminenta aducere a ieromonahului Ioan Şişmanian ca preot înlocuitor.

Oprirea de la slujire a Părintelui Pamvo este un act arbitrar al MMB, cauzat de decizia părintelui de a se îngrădi de erezia ecumenistă, pe care mitropolitul Moldovei a mărturisit-o sub semnătură, împreună cu toţi ceilalţi ierarhi români, în cadrul sinodului din Creta. În conformitate cu canoanele 31 apostolic şi 15 I-II Constantinopol, întreruperea pomenirii ierarhului pentru participarea acestuia la erezie este o măsură legitimă, pe care preotul are dreptul şi datoria să o ia, şi pentru care nu poate fi sancţionat în niciun fel, conform canonului 15 I-II Constantinopol. Decizia de a aduce alt preot slujitor este lipsită de temei, fiind motivată doar de dorinţa de a determina reluarea la Rădeni, prin orice mijloace, a pomenirii ierarhului.

Decizia stareţului Hariton de a prelua prin forţă Schitul Rădeni este un act arbitrar, deoarece nu poate invoca un temei legal sau un document prin care să demonstreze că Schitul este cu adevărat, conform tuturor uzanţelor bisericeşti, în subordonarea Mănăstirii Petru Vodă.

Pretenţia de a veni cu Poliţia nu se întemeiază pe niciun temei legal, singurul mod în care Poliţia şi Jandarmeria pot interveni în asemenea situaţii este pentru punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti executorii. Această hotărâre nu există, prin urmare Poliţia şi Jandarmeria nu au niciun motiv să intervină în schitul Rădeni şi nu o pot face fără o încălcare flagrantă a legii.

Locuitorii satului Rădeni şi cei 500 de credincioşi din toată ţara, care îşi găsesc în Schitul Rădeni un loc în care să participe la slujbe ortodoxe necontaminate cu erezia ecumenismului, nu doresc să fie tulburaţi în timp ce se roagă, prin prezenţa la slujbe a unor preoţi care pomenesc ierarhul părtaş la erezie. Orice încercare de a le tulbura participarea la slujbe, prin aducerea unui preot, care, împotriva conştiinţei lor, să pomenească ierarhul, se va solda cu plângere penală împotriva celor care nu îi lasă să se roage şi a celor ce îi instigă pe cei ce nu îi lase să se roage, conform articolului 381 din Noul Cod Penal, care pedepseşte cu închisoarea pe oricine tulbură desfăşurarea unui serviciu religios sau împiedică pe cineva să participe la slujbele unui cult religios.

NOTĂ OrtodoxINFO

Rugăm pe părintele Ioan Sișmanian să nu devină soldatul armatei ce luptă împotriva nepomenitorilor. Adica, îl rugăm să nu meargă la Rădeni, căci va figura prigonitor. E dreptul său să fie pomenitor, dar e și dreptul părintelui Pamvo să fie nepomenitor. Sfântul Maxim Mărturisitorul pomenea pe careva? Și cu toate acestea mai era sau nu în Biserică?

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

2 comentarii

  1. Merge cineva la Schitul Rădeni din zona București, Ploiești, Târgoviște? Vă rog îndrumați-mă cum se ajunge acolo, fără mașină personală,  dacă știe cineva. Și apoi dacă primește oaspeți,  căci dacă e transport în comun, nu este toată ziua, iar dacă ajung târziu, apoi nu mai ajung acasă. De dimineață nici nu nădăjduiesc să ajung la slujbă,  căci durează mult drumul, iar noaptea nu sunt mașini. Vă rog dacă mă poate ajuta cineva. . . 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button