Din 2004 și până în prezent, familia Ion și Florentina Buștei din București aduce an de an veșmânt de flori la baldachinul Sfintei Cuvioase Parascheva, anunță Doxologia.
Luni, 7 octombrie, pentru al 21-lea an consecutiv, cei doi împodobesc locul unde de mâine, moaștele Ocrotitoarei Moldovei vor binecuvânta pelerinii care vor poposi la Iași în perioada următoare.
Povestea lui Ion și a Florentinei începe acum de 20 de ani, când în 2004, au venit de la București la Iași, pentru prima dată, să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Într-un interviu, Florentina Buștei afirma următoarele: „Venind așa câteva luni (la moaștele Sfintei Parascheva n.r.), soțul meu a spus: «Când va fi ziua Sfintei, vreau să-i îmbrac baldachinul cu flori!». Și am zis bine, așa facem. Am fost foarte fericită, dar trebuie să recunosc că ideea a fost a soțului meu.” De atunci, an de an, familia aduce prinos de mulțumire Cuvioasei, îmbodobind de fiecare dată înaintea perioadei dedicate hramului, baldachinul Sfintei.
Florile alese pentru sărbătoarea din acest an sunt în proporție covârșitoare mov, combinate cu flori albastre, roz și crini dubli.
„Ne bucurăm de prezența la Iași pentru al 21-lea an consecutiv a familiei Buștei din București, care vine și împodobește baldachinul Cuvioasei Parascheva. Este un gest deosebit de recunoștință pe care această familie o face pentru binefacerile de care membrii familiei s-au bucurat din partea Sfintei de-a lungul anilor. De altfel, atât din partea acestei familii, cât și a tuturor credincioșilor și pelerinilor care vin să se închine Sfintei Parascheva, cred că gândul cel mai puternic este acela de a mulțumi Cuvioasei și apoi, evident, de a cere fiecare în funcție de nevoie.
Nădăjduim în ajutorul Bunului Dumnezeu și a Ocrotitoarei Moldovei să avem un pelerinaj binecuvântat, anul acesta și în prezența Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Sperăm să simțim mai multă evlavie și mai multă credință, atât din partea noastră, a organizatorilor, cât și din partea pelerinilor care vin aici să se închine sfinților. Anul acesta putem anunța că există două numere de telefon la care pelerinii pot suna, la orice oră din zi și din noapte, și pot cere informații referitoare la pelerinajul de aici.
Totodată, în sprijinul pelerinilor vor veni peste 1000 de voluntari, dintre aceștia vor fi peste 300 de preoți, care se vor afla printre pelerini, întrucât în ceilalți ani s-a simțit nevoia prezenței preotului printre pelerini. Se întâmplă mai ales în preajma zilei de 14 octombrie, ca timpul de așteptare pentru închinarea la Cuvioasa Parascheva să fie destul de mare, iar atunci, în această încercare a răbdării, prezența unui preot este binevenită. Totodată, voluntarii au mai multe atribuții, mai multe sarcini: vor împărți ceai pelerinilor, mai este și programul „Hrană pentru pelerini” în care se vor implica, și desigur, celor care vor avea nevoie, vor oferi informații cu privire la modul de desfășurare a evenimentelor aici, la Catedrala Mitropolitană, a declarat părintele Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.
Marți dimineață începe Hramul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei
Marți, 8 octombrie, de la ora 6.30, racla Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă spre închinare pelerinilor care sosesc an de an să aducă prinos de cinstire Ocrotitoarei Moldovei. Miercuri seara vor fi aduse de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos și sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Detalii despre programul Hramului:
Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași va începe marţi dimineață, 8 octombrie, de la ora 6.00, odată cu citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva.
Racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala mitropolitană din Iaşi, în cadrul tradiţionalei procesiuni, și va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne până marţi, 15 octombrie.
În data de 14 octombrie 2024, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârşită, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Răspunsurile liturgice vor fi date de corul Operei Naţionale Române din Iași.
Pentru cei care nu vor reuşi să fie prezenţi în preajma zonei amenajate, anunţăm că slujba va putea fi urmărită și de la distanță, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în mai multe locaţii.
Anul acesta, alături de sfintele moaște ale Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi aduse, de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos și sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Program:
Marți, 8 octombrie 2024
– 6.00: Citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva;
– 6.30: Plecarea în procesiune cu cinstitele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Va participa Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopul Iașilor;
– 7.00: Așezarea sfintelor moaşte spre închinare, în baldachinul amenajat pe platoul din faţa Căminului preoțesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”;
– 7.00–7.30: Sfinţirea apei (Aghiasma mică) – lângă clădirea Bibliotecii „Dumitru Stăniloae”;
– 7.00–11.00: Miezonoptica, Utrenia și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană);
– 16.00–18.00: Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană).
Miercuri, 9 octombrie 2024
– 7.00–11.00: Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);
– 16.00–18.00: Vecernia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva;
– 20.00: Întâmpinarea sfintelor moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon la Catedrala Mitropolitană.
Joi, 10 octombrie 2024
– 7.00–11.00: Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);
– 16.00–16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva;
– 18.00: Prezentarea lucrărilor dedicate Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și Sfinților Doctori fără de arginți (Librăria Doxologia);
– 19.00–23.00: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (în Catedrala Mitropolitană).
Vineri, 11 octombrie 2024
– 7.00–11.00: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană);
– 16.00–16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva;
– 17.00: Vernisajul expoziției de pictură Rugați-vă cu glas tare! – cu pensula în mână în urma Psalmilor lui David – pictor Horia Țigănuș (Muzeul Mitropolitan);
– 19.00–20.30: Pelerinajul „Calea Sfinţilor”. Procesiune cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon;
– 21.00–00.00: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.
Sâmbătă, 12 octombrie 2024
– 7.00–11.00: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană);
– 16.00–16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva;
– 19.00–23.00: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia glasului VII a Sfântului Apostol Andrei – aducerea sfintelor moaște la Iași (1996) (în Catedrala Mitropolitană).
Duminică, 13 octombrie 2024
– 07.00–11.30: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Apostol Andrei, Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană);
– 16.00–17.30: Paraclisul Maicii Domnului și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);
– 19.00: Concert de muzică sacră susţinut de grupul vocal Acapella din Bucureşti (în Catedrala Mitropolitană);
– 21.00–02.00: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia, Utrenia și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).
Luni, 14 octombrie 2024
– 7.00–9.00: Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile și Slavoslovia Mare (în Catedrala Mitropolitană);
– 9.30–12.30: Sfânta Liturghie (pe podiumul amplasat la limita cu Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Răspunsurile vor fi date de corul Operei Naționale Române din Iași);
– 16.00–16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);
– 19.00–23.00: Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv (în Catedrala Mitropolitană).
Marți, 15 octombrie 2024
– 7.00–11.00: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană);
– 16.00–18.00: Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană).
– 19.00: Concert de muzică psaltică susţinut de corul Byzantion şi Mini Byzantion (în Catedrala Mitropolitană).