Pavel Durov, fondatorul miliardar și CEO-ul aplicației de mesagerie Telegram, a fost arestat, sâmbătă seara, pe aeroportul Bourget din afara Parisului, au anunțat posturile de televiziune TF1 TV și BFM TV, citând surse anonime.
Durov călătorea la bordul avionului său privat. TF1 spune că a fost vizat de un mandat de arestare în Franța ca parte a unei anchete preliminare a poliției în legătură cu lipsa moderatorilor pe Telegram și că poliția a considerat că această situație favorizează activitatea criminală care se desfășoară pe aplicația de mesagerie.
Telegram, cu sediul în Dubai, a fost fondată de Durov, născut în Rusia, țară pecare a părăsit-o în 2014 după ce a refuzat să se conformeze cererilor de a închide comunitățile de opoziție de pe platforma sa de socializare VK, pe care a vândut-o.
Durov, care este estimat de Forbes ca având o avere de 15,5 miliarde de dolari, a spus că unele guverne au făcut presiuni asupra sa, dar Telegram, care are acum peste 900 de milioane de utilizatori activi, trebuie să rămână o „platformă neutră” și nu un „jucător în spațiul geopolitic”.
***
Update: Durov nu a fost arestat, termenul corect e că a fost răpit de autoritățile franceze. Postul BFM TV informează că numele său a fost adăugat pe lista persoanelor căutate cu doar câteva minute înainte de aterizare. Acuzațiile care i se aduc sunt pasibile de până la 20 de ani de închisoare. Libertatea de exprimare este iluzorie.Tot ce nu se supune și nu poate fi controlat trebuie suprimat.
***
Pavel Durov, fondatorul și acționarul majoritar al Telegram, „a fost răpit” pentru că a refuzat să colaboreze cu autoritățile americane. La finalul anului 2021 a fost făcut public un document de instruire al FBI care arată cât de mult acces la conținutul mesajelor criptate al diferitelor servicii de mesagerie securizate pot obține forțele de ordine din SUA și ce pot afla despre utilizatorii aplicațiilor.
În cazul Telegram, FBI nu poate vedea conținutul mesajelor. Telegram nu oferă informații de contact pentru ca autoritățile de aplicare a legii să urmărească un ordin judecătoresc. Conform declarației de confidențialitate a Telegram, pentru investigațiile teroriste confirmate, Telegram poate dezvălui autorităților relevante IP-ul și numărul de telefon al utilizatorului. În cazul WhatsApp FBI, prin metode specifice, are acces limitat la conținutul mesajului.
O citație judecătorească: Poate reda înregistrări de bază ale abonaților. Ordin judecătoresc: pe lângă înregistrările de bază ale utilizatorului, face disponibile și alte informații precum utilizatorii blocați. Mandat de căutare: oferă lista de contacte din agendă și utilizatorii WhatsApp care au ținta în lista de contacte din agenda lor. Pen register: Semnalul este trimis la fiecare 15 minute, oferă sursa și destinația fiecărui mesaj. Dacă ținta folosește un iPhone și are backup-urile iCloud activate, iCloud conține toate datele WhatsApp, inclusiv conținutul mesajului. Notă: Un pen register este un instrument electronic care poate fi utilizat pentru a capta date privind toate numerele de telefon care sunt formate de pe o anumită linie telefonică. Acest dispozitiv permite FBI să afle cu cine ați comunicat.
Vii din Azerstan,taman când Vladimir se.pupa cu liderul azer și pun la cale viitorul ,te duci în orașul Intunecatilor ca să ce?! La cina?! Cu cine, cu Macrouprejit sau?! Orie ești vândut de unii care te au prostit sa mergi acolo, ori ești prost de a binelea. Mai poți fii în misiune, primita cel mai târziu în Azerstan….