X

Guvernul ”Slava”. Ciolacu lasă recuperatorii să confiște fermierilor pământul și tractoarele

În timp ce Guvernul se laudă cu ajutoare insignifiante, pe care le vor da, oricum, după alegerile locale, fermierii români sunt executați, pe bandă rulantă, de recuperatori, care le iau pământurile și utilajele în contul datoriilor acumulate. Pe piață umblă acum fondurile de investiții străine, care vânează terenurile și le cumpără la jumătate de preț, profitând de situația disperată a agricultorilor din țara noastră.

Până la formarea și întrunirea comitetului interministerial, creat în bătaie de joc de Guvern ca răspuns la protestele fermierilor, nu va mai rămâne nimic din agricultura românească. În raportul pe anul 2023 al Consiliului Concurenței se arăta că principala cauză a scumpirii produselor agroalimentare este scăderea producției autohtone, pe fondul crizelor succesive din ultimii ani, pandemia, energia și importurile masive din Ucraina. În 2024, nici producția redusă din 2023 nu va mai exista, pentru că agricultorii nu mai au bani pentru culturi noi, iar mulți dintre ei au fost deja executați silit și deposedați de ferme.

”Recuperatorii de inputuri, de credite bancare umblă acum pe la porțile fermelor. Prin Bacău au fost executați silit vreo 4 fermieri, că nu au avut de unde să-și plătească inputurile, și le-au luat pământurile și tractoarele, în compensare. Situația în Sud este și mai dramatică, pentru că acolo îi execută pe bandă rulantă. M-a sunat un fermier din județul Ialomița, care are o suprafață destul de rezonabilă de teren agricol, și mi-a spus că a fost nevoit să-și vândă la jumătate de preț o parte din pământ, ca să-și achite datoriile la inputuri. Iar cei care cumpără sunt străinii, că ăia au bani”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Acesta arată că mulți dintre străini sunt ajutați chiar de guvernele lor, cum a fost acum ceva timp, când afaceriștii italieni au năvălit și au cumpărat aproape toate terenurile din Banat, cu credite subvenționate de guvernul lor, de au plătit o dobândă simbolică.

”Vin acum fondurile de investiții și cumpără tot ce se poate cumpăra, că la noi totul e sălbatic și se găsesc fel de fel de portițe în lege, cât ne-am bătut noi să nu vindem în afară. Vin cu o echipă de juriști, care, din păcate, sunt români, găsesc fel și fel de chichițe și îi păcălesc pe amărâții ăia, că nu e nimic sub control”, ne spune președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Mult zgomot pentru nimic

Zgomotul este foarte mare cu ajutoarele astea de la Guvern, sumele sunt foarte mici și nu ne sprijină cu nimic, susțin reprezentanții fermierilor. Deocamdată, de când se tot vorbește, la fermieri nu a ajuns niciun ban.

”Iar termenul ăla pe care l-au stabilit pentru puținul ăla, dacă îl va da Guvernul, este așa de îndepărtat, încât agricultorii vor muri și nu vor mai avea la ce îl folosi. Mai mult, nici plățile de la APIA nu se mai fac, că nu le merge aplicația. Probabil și-a adus vreunul vreo firmă de IT, rudă cu nu știu cine, și ăla e neputincios, exact ca unul care câștigă un șantier de autostradă și el nu are nici lopată”, ne-a precizat Laurențiu Baciu. Acum chiar și distribuitorii de inputuri bat din poartă în poartă, să-și vândă marfa, dar nu mai are cine să cumpere, că fermierii nu mai au bani.

”Atâta se bate moneda pe suta aia de euro, de parcă ar fi un milion de euro. O sută de euro înseamnă acoperirea a 12% din cheltuieli. Iar asta cu programele lor, că dau pe la tomata, pe la usturoi, e de râsul lumii. A băgat atunci Daea subvenționarea usturoiului, adică noi am ajuns să subvenționăm un condiment. Dar de ce nu subvenționăm carnea, că un cățel de usturoi găsim noi. Au dat subvenționarea creditelor, dar băncile nu le dau fermierilor niciun credit, că spun că au rămas restanți la creditele din 2023. Ăsta este ajutorul Guvernului”, a afirmat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Importurile rămân

Ministerul Agriculturii a anunțat și plata unui ajutor pentru apicultori, explicând că s-au făcut importuri masive de miere la prețuri mici din Ucraina. Totodată, valorificarea pe piețele externe a producției de miere obținută de apicultori în anul 2023 a scăzut foarte mult, cauza principală fiind importurile de miere extra comunitară de slabă calitate, care a dus la saturația pieței în toate statele membre. Pierderea la exporturile de miere a fost, anul trecut, comparativ cu 2022, de peste 12,6 milioane de euro, semnalează Ministerul Agriculturii. ”Dau bani la apicultorii români ca să nu moară de foame, în loc să-i oprească pe ucraineni să mai aducă miere în țara noastră. Spunea domnul ministru că nu intră nimic din Ucraina în România. Am o ofertă a unuia din Suceava, care își făcea reclamă că vinde tărâțe din Ucraina și din Moldova. Mai e un șmecher din București care distribuie ulei produs în Ucraina, care nici nu are termen de garanție. Dar noi nu facem importuri din Ucraina”, ne-a mai declarat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Un comentariu

  1. Țiganul impostor Ciolacu cu diplome false a fost pus în fruntea acestui guvern mafiot pentru ca acest idiot util sa cedeze toate activele statului roman la ordinul FMI și sa distrugă și ultima reduta a romanilor, agricultura și fermierii romani, pentru a se putea prelua apoi și pământul Romaniei. Țiganul și partidele sistemului au executat întocmai toate ordinele și comenzile primite de la bancherii asasini și au făcut praf și pulbere tot ce mai rămăsese în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button