X

Ciolacu își face temele primite în SUA: Scutește de taxa de solidaritate pe americanii care scot gaze din Marea Neagră


Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG), controlată de fondul de investiții american The Carlyle, și-a retras de la Curtea de Arbitraj de la Paris toate pretențiile financiare de la statul român a informat Curtea de Arbitraj de la Paris. Americanii, care sunt singurii car au început să scoată gaze de pe noul teritoriu românesc al Mării Negre, obținut în urma procesului de la Haga pentru delimitarea platoului maritim al Insulei Șerpilor, au cerut recent judecătorilor comerciali de la Curtea de Arbitraj de la Paris să constate că statul român nu a respectat contractul de concesiune și exploatare a gazelor din Marea Neagră. Miza disputei ar putea fi de 2 miliarde de lei (400 milioane de euro).

Un document semnat de Casian-Pavel Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, se arată că societățile are au devenit producători noi în 2022 și/sau vor deveni producători noi în 2023 ar trebui să fie scutite de la plata contribuției de solidaritate. Documentul are data de înregistrare 7 decembrie 2023. Orice legătură posibilă cu vizita lui Marcel Ciolacu în SUA cu revizuirea conceptului autorităților vizavi de această piață nu poate să nu fie întâmplătoare.

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) cuprinde zăcămintele de gaze Ana și Doina (aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaze) descoperite în anul 1995, respectiv 2007. Ambele sunt de vârstă Miocen și Dacian superior cantonate în rezervoare de gaz biocenic constituite din nisipuri marine de adâncime mică, situate la aproximativ 120 km de țărmul României, în zona cu apă de mică adâncime a perimetrului XV Midia unde adâncimea apei este de 70 de metri.

În data de 28 iunie 2022 a fost demarată oficial producția de gaze naturale din Marea Neagră, în cadrul Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) operaționalizat de compania Black Sea Oil & Gas (BSOG). În anul 2022 s-a estimat o producție de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze, iar din 2023 producția va fi de aproximativ I miliard de metri cubi/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viață estimați pentru zăcămintele Ana și Doinaș

Proiectul MGD este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani și singurul proiect în dezvoltare aflat în derulare în prezent. Acesta constă în cinci sonde de producție (o sondă submarină la zăcământul Doina și patru sonde de producție la zăcământul Ana), o platformă de producție monitorizată și operată de la țărm, amplasată pe zăcământul Ana și o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua stație de tratare a gazelor. Gazele tratate sunt livrate în Sistemul Național de Transport la stația de măsurare a gazelor aflată în incinta stației de tratare.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button