X

11 Decembrie 1861 – Ziua în care s-a stabilit numele de România pentru țara noastră

Astăzi NAȚIUNEA ROMÂNĂ împlinește 162 de ani de când a fost proclamată la 11 decembrie 1861 ca fiind întemeiată, iar statul nou înființat, de atunci se numește, ROMÂNIA!

Bine să nu uităm, să se știe și să se rețină deoarece mulți români din zilele noastre cu funcții înalte, politicieni cu pretenții de intelectuali, istorici, moderatori, analiști politici fac greșeala impardonabilă de a asocia „Marea Unire” de la 1918 cu nașterea Națiunii Române și a României!

Amintesc că la 11 decembrie 1861 este rostită la Iași următoarea Proclamație a domnitorului Alexadru Ioan Cuza:

„Românilor,

Naționalitatea Română este întemeiată.

Unirea este îndeplinită.

Acest fapt măreț, dorit la generațiunile trecute, aclamat de Corpurile Legiuitoare, chemat cu căldură de noi, s-a recunoscut de Înalta Poartă, de Puterile garante și s-a înscris în datinile Națiunilor.

Dumnezeul părinților noștri a fost cu țara, a fost cu noi. El a întărit silințele noastre prin înțelepciunea poporului și a condus Națiunea către un falnic viitor.

În zilele de 5 și 24 Ianuarie ați depus toată a voastră încredere în Alesul nației, ați întrunit speranțele voastre într-un singur Domnitor.

Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie.

Vă iubiți Patria, veți ști a o întări.

Să trăiască România!

Iași, la 11 decembrie 1861

Alexandru Ioan I”

Proclamația a fost posibilă după adoptarea la sfârșitul Conferinței de la Constantinopol de către Înalta Poartă a firmanului din 4 decembrie prin care a renunțat la condițiile anterior solicitate în privința unirii Principatelor de la 1859. Proclamația a fost primită cu un mare entuziasm de către întreaga nație cu ample manifestări de entuziasm. Publicarea acestui important act s-a făcut intenționat cu întârziere în Monitorul Oficial în ianuarie 1862 pentru ca cele două guverne să demisioneze și să se formeze unul singur, iar Parlamentul unificat să se reunească în prima sa ședință solemnă pe 24 ianuarie! De atunci în documentele oficiale a tânărului stat s-a scris „ROMÂNIA” iar capitala a fost stabilită la București!

Închei cu salutul zilnic al marelui român, Mihai Eminescu, „TRĂIASCĂ NAȚIA!” „SUS CU DÂNSA” – să raspundem în cor!

PS. Poetul era un mare admirator al domnitorului pe care l-a cunoscut când era în exil, iar el era la studii în Viena și personalitate sa l-a marcat și copleșit.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button