X

Ce omit să spună cei de la MApN în comunicatul de presă dat pentru a contracara „manipulările referitoare la așa-zisele pregătiri pe care sistemul național de apărare le-ar face pentru mobilizarea rezerviștilor”

Apreciez onestitatea și detest minciuna, inclusiv cea prin omisiune, mai ales atunci când cel ce o practică știe că e doar o chestiune de timp înainte ca adevărul să iasă la iveală.

Mă refer aici la Ministerul Apărării Național (MApN) care a dat recent un comunicat de presă, de care am aflat din ziarul Adevărul, pentru a contracara „manipulările referitoare la așa-zisele pregătiri pe care sistemul național de apărare le-ar face pentru mobilizarea rezerviștilor”.

MApN se referă la „Ordinele de chemare pentru clarificare situației militare„, pe care o mulțime de români le-au primit, de a se prezenta la centrele militare județene.

Iată mai jos ce susține MApN în comunicatul de presă:

„Emiterea ordinelor de chemare pentru clarificarea situaţiei militare de către centrele militare reprezintă o procedură de rutină, prevăzută de Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare. Precizăm că actualizarea bazelor de date a rezerviștilor reprezintă o activitate pe care centrele militare județene sau de sector o desfășoară permanent, la termenele prevăzute de lege.

Aplicarea procedurilor prevăzute de legea citată nu are legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor României. Anual, centrele militare județene sau de sector emit pe numele unor rezerviști militari câteva mii de astfel de documente, în funcție de nevoile de actualizare a bazei de date.

[..]

Intenția din spatele acestor manipulări este de inducere a confuziei, panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea.

[..]

Din simpla lecturare a documentelor postate în spațiul on-line, care sunt autentice, rezultă foarte clar că prezentarea rezerviștilor la această convocare nu poate avea drept consecință încorporarea, concentrarea sau mobilizarea celor vizați. Repetăm, convocarea rezerviștilor aflați în evidențele militare pentru clarificarea situației militare reprezintă o procedură de rutină, prevăzută de foarte multă vreme în legislația din România”.

Cei de la MApN spun că „procedura e de rutină și că nu are legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor României„. Fals! Procedura nu e de rutină pentru că marea majoritate a celor ce au primit ordinele de chemare au terminat armata în urmă cu 25-30-35 de ani și până în prezent nu au fost deranjați absolut deloc cu asemenea proceduri de rutină.

Iar faptul că are legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor României e dovedit de ce omit să spună cei de la MApN în comunicatul de presă. Și anume că cei ce se prezintă la Centrele Militare primesc un „Ordin de chemare a rezerviștilor la mobilizare sau la război” cu următorul conținut:

În baza art. 26 din Legea nr 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și a stării de război, domnul …, domiciliat în …, la declararea stării de mobilizare sau a stării de război se prezintă în termen de 16 ore la UM…, la adresa …, din localitatea …

În caz de neprezentare la termenul și locul menționate în prezentul ordin de chemare veți suporta consecințele Codului penal, art ___, care prevede închisoare de la ___ la ___ ani.”

Stampilat și semnat de Comandantul Centrului Militar

Ordinul de chemare a rezerviștilor la mobilizare sau la război are atașat trei cupoane de transport la mobilizare sau război, așa cum se vede mai jos.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Un comentariu

  1. Buna dimineata!
    Sotul meu a terminat armata acum aproximstiv 35 de ani si in toti acesti ani a mai fost chemat la unitate de citeva ori.Poate ca unii rezervisti nu au mai fost chemati niciodata de la finalizarea stagiului militar, insa altii au fost chemati si intr-adevar la sfirsitul livretului militar exista 3 cupoane pt.transport feroviar, aerian si vamal.Sotul meu le are atasate de aproximativ 15 ani in livret
    Eu personal cred ca e doar o procedura de rutina insa asta nu insamna ca trebuie sa stam indiferenti la tot ceea ce sa intimpla!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button