Percheziţiile efectuate vineri de poliţiştii de la Economic şi procurorii Instanţei supreme vizează activitatea unor medici care montau pacienţilor defibrilatoare şi stimulatoare cardiace luate de la oameni decedaţi, la preţuri de dispozitive noi, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.
Cu banii obţinuţi de pe urma infracţiunilor, persoanele vizate de percheziţii ar fi început construcţia unei case într-o arie protejată, oferind mită autorităţilor locale pentru a obţine avizele necesare.
IGPR a anunţat că poliţiştii de la Economic şi procurorii Instanţei supreme efectuează, vineri, 24 de percheziţii în judeţele Iaşi, Braşov şi Neamţ într-o cauză complexă în care se efectuează cercetări pentru abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.
Activităţile se desfăşoară la sediile sociale ale unor firme şi la domiciliile persoanelor fizice presupus a fi implicate în activitatea infracţională sau la imobile deţinute de acestea. De asemenea, vor fi efectuate percheziţii domiciliare la sediile unei primării comunale, unor spitale şi la un ONG, se preciza într-un comunicat al IGPR transmis AGERPRES.
Totodată, vor fi efectuate opt controale economice la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale şi se vor pune în aplicare patru ordonanţe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracţională.
„Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de dare de mită, luare de mită şi falsuri, săvârşite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum şi indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenţii chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru şi a indicaţiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace şi defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viaţa unor persoane, pacienţi ai acestora”, arăta sursa citată.
De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcţiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată.
După efectuarea percheziţiilor domiciliare, echipele constituite împreună cu organele de control din cadrul ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală – Direcţia regională antifraudă fiscală Suceava vor efectua controale specifice, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operaţiunile derulate de societăţile comerciale vizate, în domeniul producerii şi distribuţiei de echipamente şi dispozitive medicale.
De asemenea, vor fi puse în executare nouă mandate de aducere ale persoanelor cercetate în cauză şi vor fi citaţi mai mulţi martori, în vederea audierii, activităţile urmând a fi desfăşurate la sediul IPJ Iaşi.
La acţiune participă poliţişti din cadrul IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale şi Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, precum şi din cadrul serviciilor de investigare a criminalităţii economice, de investigaţii criminale, pentru acţiuni speciale şi criminalistică ale IPJ Braşov, IPJ Iaşi, IPJ Neamţ şi IPJ Suceava.
Echipele participante la operaţiune beneficiază de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi al Ministerului Sănătăţii.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Nu cred ca ii puteți numi doctori. Sunt niște bișnițari, niște samsari. Pandemia a scos la iveala ce e mai urat din ei.
În general, sunt speriat de medicii cardiologi care îți recomanda cu mare usurinta operatia cu stentare când ai îngroșare pe artera fără simptome și dureri în piept.