X

Ucraina avertizează România și NATO: Rusia se pregătește de invazie

 APR. 3, 2021  

Administrația prezidențială de la Kiev recomandă țărilor NATO care se învecinează cu Ucraina să-și sporească starea de pregătire pentru luptă în contextul escaladării tensiunilor ruso-ucrainene. Președintele de la Kiev, Volodymyr Zelenskiy, a acuzat Moscova că a concentrat trupe la frontierele estice și sudice ale Ucrainei, iar Statele Unite au avertizat Rusia împotriva unei încercări de „intimidare” a Ucrainei, relatează The Moscow Times.

Materiale video postate pe contul de Twitter „The Intel Crab” arată zeci de tancuri și blindate și alte vehicule încărcate pe un tren, aflat pe podul ce traversează strâmtoarea Kerci și care se îndreaptă spre regiunea ocupată Crimeea.

Analistul militar care deține The Intel Crab, ce se descrie drept un „agregator de informații open source”, a comentat: „Forțele rusești desfășoară cantități masive de echipament militar în Crimeea”.

În ultimele săptămâni, pe rețelele de socializare au fost postate zeci de videoclipuri ce arătau convoaie rusești de tancuri și alte vehicule de luptă care, aparent, se îndreptau spre frontiera Rusiei cu Ucraina.

Încă din 2014, estul Ucrainei este scena unui conflict sângeros între separatiștii sprijiniți de Rusia și trupele loaiale Kievului, iar săptămâna aceasta, oficialii ucraineni au raportat masarea forțelor rusești în regiunea ocupată Crimeea și în proximitatea teritoriilor controlate de insurgenții pro-ruși.

În acest context tensionat, Roman Mashovets, adjunctul șefului oficiului președintelui Ucrainei, a recomandat țărilor NATO, care se învecinează cu statul ucrainean, să își sporească pregătirea pentru luptă. Oficialul a declarat acest lucru în timpul unei întâlniri cu ambasadorul Canadei, Larisa Galadza, relatează agenția Ukrainian News Agency.

„În plus, se recomandă creșterea nivelului de pregătire pentru luptă a trupelor din țările NATO care se învecinează cu Ucraina”, a afirmat el.

Mashovets a mai declarat că activitățile comune ale forțelor statului ucrainean cu trupele NATO, inclusiv exerciții militare, pot stabiliza situația de securitate din regiune.

„Astfel de acțiuni ale Federației Ruse reprezintă o provocare pentru securitatea Ucrainei și a NATO, care trebuie contrabalansată prin eforturi comune”, a spus el.

Oficialul a menționat că ultimele evenimente din est, în special provocările și încălcarea sistematică a armistițiului, demonstrează refuzul Rusiei de a se conforma acordurilor internaționale.

Potrivit acestuia, Ucraina este preocupată și de exercițiile Vest-2021, pe care forțele armate din Rusia și Belarus le pregătesc pentru luna septembrie.

Săptămâna aceasta, oficialii de la Moscova și Kiev s-au acuzat reciproc pentru creșterea violenței în estul Ucrainei, fapt ce ar putea duce la reizbucnirea confruntărilor pe scară largă. Zelenskiy a declarat că, de la începutul anului, 20 de militari ucraineni au fost uciși și 57 răniți.

Serviciile militare de informații de la Kiev au acuzat Rusia că pregătește să „își extindă prezența militară” în regiunile din Ucraina de est – Doneț și Lugansk – care sunt controlate de separatiști.

Oficialii de la Kiev au mai adăugat că „nu exclud” o potențială încercare a forțelor ruse de a pătrunde „adânc pe teritoriul ucrainean”, în coordonare cu separatiștii.

„De la mijlocul lunii aprilie, unitățile lor de luptă vor fi pregătite pentru o ofensivă”, a declarat un oficial ucrainean, citat de agenția AFP.

Moscova a negat în mod repetat că ar fi trimis trupe și arme în sprijinul separatiștilor, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat joi că Rusia este liberă să mute trupe pe teritoriul său.

„Federaţia Rusă îşi mută forţele armate pe teritoriul său după cum consideră necesar.”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, fără să confirme sau să infirme informațiile privind consolidarea forțelor ruse la frontiera ucraineană.

Într-o videoconferință, Peskov a declarat că, „de-a lungul perimetrului frontierelor Rusiei, se poate observa o activitate sporită a forțelor armate ale ţărilor NATO, ale altor alianţe şi ale unor ţări”.

„Toate acestea ne obligă să fim în alertă”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de TASS.

Peskov a adăugat că mișcarea trupelor ruse „nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni și nu reprezintă o amenințare pentru nimeni”.

Degradarea situației de securitate în Ucraina a provocat preocupări și la NATO și la Washington. De altfel, miercuri, Comandamentul european al SUA a ridicat nivelul de alertă din această cauză.

„Discutăm preocupările noastre cu privire la această creștere a tensiunilor și a încălcării armistițiului și a tensiunilor regionale cu aliații NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-un briefing de presă desfășurat miercuri, potrivit publicației Star and Stripes.

Situația din Ucraina l-a determinat în aceeași zi pe șeful statului major al Forțelor Armate ale SUA, generalul Mark Milley, să-i contacteze pe omologii săi, atât din Rusia, cât și din Ucraina, în încercarea de aplana tensiunile.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

15 comentarii

  1. au tupeu inimaginabil jidanii din conducerea „Ukrainei” ..”right sektor+ azov+dniepr+oun+ etc) de extrema dreapta ( nazisti din lumea larga, tatuati cu de toate..) inarmati cu arme trimise de Israel (pusti-mitraliere Tavor si americane -atgm Javelin-..)??? oy vey..

    1. ps.
      …si parca Romania are jumatate din Moldova istorica cedata „ukrainei” din cate imi amintesc din lectiile de istorie (ADEVARATA)

  2. Eu sunt convins ca Rusia nu are preconizata acum nicio interventie in Romania, daca nu va fi provocata, ci se va concentra exclusiv pe Ucraina si putin probabil, pe Tarile Baltice! Dar daca Iudele, alogenii si slugoii nostri ii vor provoca pe rusi, la ordin american, atunci lucrurile se pot schimba imediat, astfel incat sa ajungem sa jucam Ruleta Ruseasca la nivel de neam si sa fim „carne de tun” in razboiul altora!

  3. Majoritatea analiștilor ruși nu cred că SUA / NATO vor ataca în mod deschis Rusia, deoarece acest lucru ar reprezenta sinucidere curată dacă ținem cont că actualul echilibru militar din Europa este în favoarea Rusiei, chiar și fără a utiliza armele hipersonice. Mulți se tem în momentul de față, că Biden va dezlănțui forțele ucrainene împotriva Donbassului, acțiune considerată ca un fel de pedeapsă aplicată asupra Federației Ruse din cauza presupusului său amestec în campania prezidențială a SUA.
    Sigur, Rusia va câștiga rapid și decisiv războiul (dacă acesta chiar va avea loc), dar din punct de vedere politic va fi un dezastru PR pentru Rusia, întrucât întregul Occident „democratic” o va învinovăți, chiar și-n cazul în care nu ea este cea care atacă prima, exact așa cum s-a întâmplat în anul 2008 în cadrul conflictului georgiano-rus.
    Cel mai bun scenariu pentru oamenii din Ucraina ar fi o despărțire pașnică a țării în părți gestionabile.
    Cea mai proastă alegere ar fi cu siguranță un război pe scară largă împotriva Rusiei.
    Judecând după retorica Kievului din aceste zile, majoritatea politicienilor ucraineni sunt poziționați ferm în spatele unei asemenea opțiuni, mai ales că aceasta este și singura acceptată de către stăpânii lor americani. Ucrainenii au adoptat, de asemenea, o nouă doctrină militară (ei o numesc „strategia de securitate militară a Ucrainei”) prin care declară Rusia drept stat agresor precum și adversar militar al țării. Acesta ar putea fi motivul pentru care Merkel și Macron au avut recent o videoconferință cu Putin – Zelenskiy nefiind invitat – prin intermediul căreia e posibil ca președintele rus să-i fi convins pe cei doi că un astfel de război ar fi un dezastru pentru Europa.
    În opinia mea, problema e alta: în timp ce lumea urmărește antagonismul Rusia-Ucraina, Washingtonul lansează un atac asupra Iranului similar cu modelul „revoluția” română din 1989, atunci când ochii tuturor erau îndreptați asupra României în vreme ce pe de altă parte se desfășura invazia din Panama, iar Manuel Noriega era înlăturat brutal de la putere. La urma urmei, cealaltă națiune a cărei poziție geostrategică a fost grav degradată și afectată de când Rusia și-a mutat forțele în Siria este Israelul, singura țară pe care toți politicienii americani o vor servi cu fidelitate și cu indiferent ce fel de costuri (inclusiv costuri umane pentru SUA). Israelienii vor un război cu Iranul cel puțin din 2007 și ar fi foarte naiv să credem că nu va avea loc în cele din urmă.
    Nu în ultimul rând, există criza pe care administrația de la Casa Albă a declanșat-o cu China, care până acum a dus doar la diferende economice, dar care s-ar putea intensifica în orice moment, mai cu seamă dacă luăm în calcul toate provocările marinei americane împotriva forțelor militare navale chineze din Marea Chinei de Sud.
    Cu alte cuvinte, dacă nu vor avea loc evoluții majore pe canalele diplomatice, acele întâlniri și discuții departe de ochii presei și de presupunerile noastre între puterile beligerante și negociatorii lor, am putea fi la doar câteva săptămâni de un război major.

      1. Deoarece n-ar mai fi posibilă realizarea proiectului eurasiatic, acela care prevede unirea tuturor națiunilor slave într-una singură, plan atât de minuțios descris de către Dostoievski, mai târziu de Soljenitîn în scrierile lor, apoi de către Putin în excepționalul său discurs de la Forumul Economic de la Valdai din 2014. România ar reprezenta în cadrul Marii Eurasii un pod de conexiune al lumii slavone, tocmai de aceea (chiar și de-a lungul istoriei) rușii au urmărit să rămânem un stat unitar și indivizibil, deși și-au însușit Basarabia și Bucovina, dar Stalin ne-a restituit în schimb Transilvania smulsă – cu acordul occidentalilor – în urma Diktatului de la Viena. Viitorul va fi al spațiilor largi, iar poziția geografică a României nu poate fi modificată. Acest lucru este bine cunoscut de arhitecții / părinții Eurasiei. Deocamdată, Rusia nu manifestă intenția de-a-și schimba direcția vectorilor în politica externă și nici n-are de gând să ne șteargă de pe harta lumii, oricâtă propagandă ne-ar servi americanii! Nu fiindcă ar duce o politică altruistă, ci pentru că nu-i avantajează geostrategic în apărarea granițelor Marii Eurasii. Acesta a fost „norocul” nostru: vecini disproporționat de mari și de puternici, comparativ cu Franța spre exemplu, care se află alături de națiuni urâcioase, dar comparabile ca mărime și putere militară.
        Pe de altă parte, SUA nu-s atât de idioate încât să repete pe teritoriul românesc episoadele conflictelor cecene și georgiene, când au încercat ciocniri față-n față cu rușii, neînțelegeri violente, ce-i drept, dar care s-au soldat cu tăvălirea instructorilor militari americani în nici 4 ore de la izbucnirea ciocnirilor de interese. În plus, toată lumea știe de ce a ales generalul Philip Breedlove să plece din fruntea NATO, chipurile la pensie, în urma incidentului cu rachetele Kalibr din Mediterana. Casa Albă a lui Obama (el era atunci președinte) a tăcut vreme de 3 zile. Jen Psaki n-a fost în stare să ofere o formulare inteligibilă subiectului. Așadar, nimic nou sub soare! Nu ne va „sinucide” nimeni! Posibil s-o facem noi înșine, prin intermediul stării abulice din care nu dăm semne c-am intenționa să ieșim prea curând.

  4. Hotul striga „hotii”

    Adevarul este ca ucrainenii, profitand de expirarea Acordului de la Minsk, au dat decretul 117/2021 prin care incep rezboiul de recucerire a Crimeii si a regiunilor separatiste. Acum pune-te in locul rusilor. Sa cedeze Crimeea? Sa-i lase pe rusii din Ukraina sa fie macelariti? Grea decizie cu toate ca pana acum politica lor a fost de evitare cu orice pret a conflictului.

    Pe de alta parte ucrainenii sunt impinsi de la spate de americani dar si de prapastia care se casca in fata lor prin criza economica. Sunt tare inghesuiti iar odata cu deschiderea Nord Stream 2 sunt mancati cu fulgi cu tot pt ca Rusia va putea livra gaze occidentului fara ca o picatura sa mai treaca pe la ei. Iar asta-i o constrangere uriasa la care nu-i pot face fata. Sunt asadar ca un caine inghesuit intr-un colt care musca din disperare.

    Rusii i-au inconjurat efectiv ducand tehnica pana si in Belarus. Nu le dau nici o sansa ucrainenilor intr-o prima etapa insa odata pornit razbooiul … doar Dumnezeu stie ce s-ar mai putea intampla. Unii zic car fi al 3-lea ….

    Nu va mai obositi sa preluati articole din media noastra. Este mult prea controlata si dezinformeaza masiv.

    Decree No. 117/2021

    „So what made the Russians suddenly move a massive invasion force toward Ukraine?
    Well, it turns out that Ukrainian President Volodymyr Zelensky essentially signed a declaration of war against Russia on March 24th. The document that he signed is known as Decree No. 117/2021, and you won’t read anything about it in the corporate media.
    I really had to dig to find Decree No. 117/2021, but eventually I found it. I took several of the paragraphs at the beginning of the document and I ran them through Google translate…

    In accordance with Article 107 of the Constitution of Ukraine, I decree:
    1. To put into effect the decision of the National Security and Defense Council of Ukraine of March 11, 2021 “On the Strategy of deoccupation and reintegration of the temporarily occupied territory of the Autonomous Republic of Crimea and the city of Sevastopol” (attached).

    2. To approve the Strategy of deoccupation and reintegration of the temporarily occupied territory of the Autonomous Republic of Crimea and the city of Sevastopol (attached).

    3. Control over the implementation of the decision of the National Security and Defense Council of Ukraine, enacted by this Decree, shall be vested in the Secretary of the National Security and Defense Council of Ukraine.

    4. This Decree shall enter into force on the day of its publication
    .
    President of Ukraine V.ZELENSKY
    March 24, 2021

    Basically, this decree makes it the official policy of the government of Ukraine to retake Crimea from Russia. Of course the Russians will never hand over Crimea willingly because they consider it to be Russian territory, and so Ukraine would have to take it by force.”

    1. Si noi in loc sa-i lasam pe Ucrainieni in pace sa-si rezolve problemele cu Rusia (mai ales ca ne asupresc fratii romani de pe teritoriile furate din nordul Bucovinei) noi, ca si colonie ticaloasa a CIA, ne lasam sa fim proxy de aprovizionare cu arme a Ucrainei de catre NATO. Daca ne-am vedea de treaba la inevitabila impartire a Ucrainei am putea sa negociem primirea inapoi a terirotiilor furate, si o pozitie mai favorabila referitoare la unirea cu Basarabia. Dar nu, conducerea Romaniei care e vadit pentru destabilizarea, saracirea si distrugerea Romaniei se pun in cea mai nefavorabila pozitie in avcest conflict, ca efectele pentru noi sa fie cat mai dureroase.

      Doamne scapa-ne de acesti serpi incalziti la san, cozi de topor.

      1. Ionut,
        Ca sa „primesti” la masa pacii, trebuie mai intai sa „dai”, adica sa-ti versi sangele pe front. Asa a fost in ambele RM 1 si 2, intr-un fel sau altul, ne-am aflat de partea invingatorilor.La al doilea, mai fortat si cu rezultate partiale(n-am mai recuperat Moldova de pana la Nistru).
        Stand pe margine, nu-ti „da”nimeni nimic. Dar, vorba Parintelui Boca,”intr-un fel sau altul, Moldova de Est se va uni iarasi cu Romania”.
        Un lucru il spun mai multi parinti ortodocsi vazatori cu Duhul: Ucraina se va desface in regiuni mai mici, catre mai multe state, caci e o constructie artificiala.

  5. Urmeaza represiunea masonica/securista impotriva crestinilor ! – Oculta satanica intrunita
    la Paris este nemultumita de rezultatul sinodului talharesc din 2016. Au dat ordin ca Bisericile autohtone sa fie desfiintate si Hristos sa fie scos din „texte”/dogme ! Cei care se vor opune trebuie sa fie „STORSI” …Daca puteti afla mai multe informatii – Cine prezinta aceste dezvaluiri ? De cand este facuta inregistrarea ?

    https://youtu.be/EnsoJK-6PK4

  6. Ucraina să și vadă lungul nasului.
    Ei ce au făcut cu partea noastră de Bucovina?
    Dacă nu și văd de treabă or să regrete amarnic.

  7. euobserver.com: „Why does Putin want a Ukraine crisis?”
    https://euobserver.com/world/151450

    evz.ro: „Planul teribil al lui Putin: „Război într-o lună. La începutul lunii mai, totul va fi gata””
    https://evz.ro/planul-teribil-al-lui-putin-razboi-intr-o-luna-la-inceputul-lunii-mai-totul-va-fi-gata.html

    capital.ro: „Într-o lună va fi război! Anunțul cumplit care zguduie toată Europa: “La începutul lunii mai, totul va fi pregătit””
    https://capital.ro/intr-o-luna-va-fi-razboi-anuntul-cumplit-care-zguduie-toata-europa-la-inceputul-lunii-mai-totul-va-fi-pregatit.html

    umbrela-strategica.ro: „Acordul de cooperare în domeniul tehnico-militar între România și Ucraina, aprobat de Guvernul de la București”
    https://umbrela-strategica.ro/acordul-de-cooperare-in-domeniul-tehnico-militar-intre-romania-si-ucraina-aprobat-de-guvernul-de-la-bucuresti/

    gov.ro: „INFORMAȚIE DE PRESĂ privind actele normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în ședința din 31 martie 2021”
    https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-actele-normative-adoptate-sau-de-care-guvernul-a-luat-act-in-edinta-din-31-martie-2021
    „[…]

    II. PROIECTE DE LEGE
    1. PROIECT DE LEGE pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar, semnat la București, la 05 septembrie 2020

    […]”

    Proiectul de lege
    https://sg.mapn.ro/app/webroot/files/project/Lege%20ratificare%20Acord%20Ucraina.pdf

    Sorin Roșca Stănescu: „România a ajuns la mâna lui Vladimir Putin”
    https://evz.ro/romania-a-ajuns-la-mana-lui-vladimir-putin.html

  8. NU VEDE NIMENI CA BIDEN E PUTIN CU OPERATIE ESTETICA –-si putin se biden …care nu vrea aderarea la europa ..ca cica china e cu trump – pt mandatul urmator …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button