X

Ungurii din Harghita spun că se simt discriminați și vor da statul român în judecată, pentru că nu reușesc să ia notă de trecere la Limba Română

Elevii maghiari intenționează să dea statul român în judecată, deoarece mulți dintre ei nu reușesc să promoveze examenul de Bacalaureat din cauza rezultatelor slabe la Limba Română, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba (UDMR), notează Adevărul.

Potrivit acestuia, programa școlară trebuie simplificată pentru elevii maghiari.

„Elevii maghiari, în timp ce la toate celelalte probe iau note de trecere, la Limba română primesc sub 5. Este motivul pentru care nu reușesc să ia Bacalaureatul, nu se pot înscrie la facultate și au viitorul din start compromis”, a explicat Borboly Csaba.

Pe de altă parte, Borboly Csaba recunoaște că, de fapt, elevii maghiari nu vorbesc limba română.

„În momentul de față, foarte mulți elevi maghiari știu să pună „Bună ziua”, dar nu înțeleg de fapt, ce spun. Cum să ia examenul la Limba română când nimeni nu se preocupă să-i învețe limba? Ce se predă la școală în momentul de față nu este suficient și nu este adaptat nevoilor lor, iar în familie nu au cum să învețe din simplul motiv că nici părinții nu știu foarte bine română”, susține Borboly Csaba.

Szikszai Tamas, avocatul care va reprezenta în instanță elevii machiari, spune că ei cer „să existe și posibilitatea de a susține în cadrul Bacalaureatului o probă de Limba și literatura română cu statut diferențiat față de proba pentru majoritate.”

Demeter Levente, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Harghita a precizat că începând cu acest an școlar examenul de Bacalaureat se va susține în mod diferențiat, așa cum se susține și cel de Evaluare Națională.

Expert în educație: „Ultima oară când am citit Constituția, limba oficială era Limba română”.

„Situația nu este așezată cum trebuie. Asta e limpede. S-ar putea însă ca responsabilitatea să fie împărțită. Sigur, ei sunt cetățeni români, dar nu vorbesc mai deloc limba română și atunci este evident că au impedimente în a comunica, a înțelege etc. Este foarte rău, pentru că sunt cetățeni ai acestei țări. Ultima oară când eu am citit Constituția, limba oficială era Limba română”, spune Marian Staș, expert în educație.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

2 comentarii

  1. O familie de români merge într-o țară din Europa, oricare ar fi aceea, copiii merg la școală și după 1-2 ani vorbesc fluent limba acelei țări. De ce ungurii care se nasc și trăiesc în România, sunt cetățeni români, nu învață română? Este o absurditate.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button