X

Consiliul UE a aprobat o declarație privind susținerea vieții evreiești. Ce conține Strategia României pentru prevenirea și combaterea antisemitismului și discursului instigator la ură

Consiliul UE a aprobat, marți, 15 octombrie, o declarație privind susținerea vieții evreiești și combaterea antisemitismului, a anunțat Consiliul.

Potrivit sursei citate, declarația evidențiază nivelurile alarmante ale antisemitismului în întreaga UE și subliniază că UE se opune fără echivoc tuturor formelor de antisemitism, rasism, ură și discriminare.

„Printre domeniile specifice, declarația subliniază importanța combaterii tuturor formelor de discurs antisemit de incitare la ură, inclusiv negarea și banalizarea Holocaustului. Aceste tendințe în creștere, îndeosebi în mediul online, afectează în mod negativ comunitățile evreiești, subminează memoria istorică colectivă și amenință coeziunea și securitatea societăților democratice europene.

Declarația subliniază, de asemenea, necesitatea de a susține viața evreiască prin cultură, educație și comemorarea Holocaustului, ca elemente-cheie pentru promovarea toleranței, a înțelegerii reciproce, a patrimoniului cultural și a dialogului intercultural. O altă prioritate importantă este de a asigura siguranța evreilor și securitatea sediilor și a instituțiilor evreiești, precum și de a sprijini și proteja victimele tuturor formelor de antisemitism, rasism și toate celelalte forme de ură”, se precizează în comunicat.

Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură 2024—2027

Dincolo de faptul că România a introdus programa „Istoria evreilor. Holocaustul” ca materie obligatorie, începând cu anul școlar 2023-2024, la sfârșitul lunii mai a fost aprobată o Strategie națională pentru combaterea antisemitismului și discursului instigator la ură 2024—2027.

„Salut deschiderea Guvernului României pentru realizarea unui act de asemenea anvergură, cu implicații majore. Este o realizare cu adevărat remarcabilă, care nu ar fi fost posibilă fără susținerea prim-ministrului României, care s-a implicat personal în realizare tuturor acestor demersuri”, a spus Silviu Vexler, președintele Federației Comunității Evreiești din România, la lansarea strategiei, eveniment care a avut loc la Palatul Victoria, în cadrul unui eveniment organizat de Cancelaria Prim-Ministrului.

Încă de la începutul Strategia, se precizează că „prezența și sporirea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură atât în spațiul fizic, cât și în cel virtual, la nivel internațional și european, relevă necesitatea continuării adoptării unor măsuri ferme pentru prevenirea și combaterea acestor fenomene, având în vedere riscul de pătrundere a acestor tendințe negative în societatea românească și necesitatea protejării valorilor constituționale ale României.”

Galeriile sportive și asociațiile religioase, în ținta Strategiei

„O atenție specială va fi acordată prevenirii și combaterii antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură în domeniul sportiv, cu sprijinul structurilor sportive asociative, inclusiv prin crearea unui grup de lucru dedicat acestui domeniu. (…)

Organizațiile extremiste vizează atragerea tinerilor, în special din rândul galeriilor sportive și asociațiilor religioase, prin prezentarea într-un mod tendențios și distorsionat adevărului istoric și a unor noțiuni religioase, invocând astfel motive de ură la adresa unor minorități”, se menționează în Strategie.

În plus, în document se mai precizează că „este necesar, în egală măsură, un efort susținut pentru contracararea tentativelor de reabilitare a unor criminali de război”.

De altfel, una dintre acțiunile Stretegiei vizează „pprijinirea demersurilor de revizuire a denumirii străzilor, instituțiilor publice, organizațiilor si monumentelor care poartă numele persoanelor vinovate de infracțiuni de genocid contra umanității si crime de război”, fără a se da vreun exemplu concret.

O altă acțiune urmărește „elaborarea și punerea la dispoziția organelor de aplicare a legii a unui îndrumar care să faciliteze identificarea prejudecăților antisemite, rasiste sau xenofobe”.

În general, Strategia are următoarele obiective:

  • prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură;
  • promovarea educației pentru incluziune;
  • sprijinirea cunoașterii culturii evreiești;
  • susținerea eforturilor de combatere a antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură la nivel internațional.

Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură 2024—2027 este disponibilă aici.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

4 comentarii

  1. „Consiliul UE a aprobat o declarație privind susținerea vieții evreiești”.
    Dar o declarație pentru susținerea vieții palestiniene și libaneze când dau ?

      1. Doamne ajuta ! Sant platiti de ei ,scoliti ,ajutati cu burse ,caci au atatea banci /are balta peste si prostime multa si ateism si materialism ,in CERCUL BABILONIAN CE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button