X

Decăderea Occidentului îi aduce pe români acasă

Tot mai mulți români renunță la viața pe care și-au construit-o în ani, peste hotare și aleg să se întoarcă acasă. Dorul de familie, dar și dezvoltarea României, îi aduc înapoi, din Germania, Austria, ori Marea Britanie.

Acum firmele de curierat nu mai cară pachete cu mâncare în vest ci aduc de acolo lucrurile alor noștri. După ce și-a petrecut ultimii 10 ani în Germania, Nela Grigoraș s-a întors în țară, alături de soț și de copii.

Nela Grigoraș, româncă care a revenit din diaspora: „M-am întors în țară la începutul lunii august deoarece îmi doresc mai multă libertate pentru copiii mei. Oarecum Germania e țara roboților o consider eu, iar eu nu doresc ca copiii mei să facă parte din acest sistem, e țara roboților, în curând o fină de a noastră o să se mute în România, pe viitor va veni și sora mea”.

Românii se întorc în țară

De altfel, numărul celor care decid să lase în urmă țările din vestul Europei și să se întoarcă acasă este în creștere.

În ultimii doi ani, peste 18.000 de copii întorși cu părinții din străinătate au fost înscriși în sistemul de invătamant din România. Părinții lor le dau acum de lucru firmelor de curierat.

Mihai Nistorescu, reprezentantul unei firme de transport: „În acest an am avut cea mai mare creștere, am avut o relocare la 2-3 zile distanță, deci foarte multe, undeva la 15-20 pe lună, în ultima lună am avut o cerere foarte mare, cel puțin din august am avut minim 10 relocări din Germania sau Austria către România de la mobilă, biciclete, jucării pentru copii”.

Potrivit specialiștilor, dorul de familie, și dezvoltarea țării din ultimii ani i-au determinat pe mulți să ia aceasta măsură radicală.

Andrei Perianu, fondatorul platformei financiare Bankata.ro: „Mulți au plecat din România pentru că li se părea că pot să trăiască mai bine în vest, acum văd că aceeași perspectivă se întâmplă și în România. Poți să trăiești mai bine și pe viitor și în România, avem salarii din ce în ce mai mari și mai mult, românii văd că alți oameni din alte țări vin și se stabilesc în România pentru această oportunitate, știi cum e, dacă te duci în altă țară nu ești un localnic, nu trăiești la fel de bine ca un localnic”.

Conform datelor furnizate de Autoritatea pentru Protecția Copilului, numărul familiilor plecate în străinătate a scăzut cu 15% în 2023, față de 2021.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

4 comentarii

  1. Mai intelege ceva din actuala presa, ba ca pleaca, ba ca vin. in functie de cine este in spatele „ziaristilor”. Ar fi bine daca s-ar reface o tara in spiritul vechilor traditii, cele stramosesti si nu ca cei veniti sa.si doreasca o tara „ca afara”. Oricum sa fie bineveniti caci nu este asa vesel sa pleci, sa revii, etc. Doamne ajuta sa revenim cu totii impreuna la o tara in spiritul bunelor noastre traditii si dupa cum spunea cineva in articol fara prea multi roboti. Pamantul, padurile , apele si buna intelegere intre oameni sunt suficiente pentru o viata . Poate ca au invatat cate ceva din pribegia lor

  2. Da, este adevarat, dar, din pacate, se intorc oamenii fara studii sau calificare care faceau acolo muncile cele mai de jos (servitoare, ingrijitoare, personal ajutator in HORECA); romanii inalt calificati, care au potentialul de a aduce plus-valoare mare societatii in care traiesc (medici, ingineri, IT-isti), nici vorba sa se intoarca, ba, continua sa plece.

    1. dupa perioada covrig se vede cat de buni sunt medicii.
      Cat despre it, nicio b aguba

      oameniiautrait sutede ani fara astfel de „specialisti” sipoate ca le-afost chiar mai bine.

      Sa stea acolo unde le este „vocatia” ( bani???) , nimeni nu-i alunga, da nici nu-i plange, asta ar mai lipsi. Devine un cliseu plictisitor, ca ne-au plecat „specialistii” . Au plecat foarte multi securisti care si-au luat cu ei si clasa domesticilor, slugoii. Cam asta-i dia-spora. Sporadic mai sunt si oameni de valoare printre ei. Emigrarea a fost initiata de catre baietii destepti ( mostenitori ai unor fonduri consistente inca de dinainte de 90) si care s-au „dezvoltat” dezinvolt in occident, bineinteles la schimb pentru a fi nestingheriti s-a dat tot ce mai era bun in tara: pamant, apa, padure si forta de munca. Nu mai conteaza cat de calificata.
      Prea ne umflam cu valoarea profesionla, chiar credeti ca aia de acolo n-au si ei pe ai lor. Haida-de. Cineva a avut si mai are un interes sa se faca un vid aici( din varii motive) precum si „conflictul” actual din Ucraina. Sa analizeze „specialistii” ce si cum , asta daca nu sunt la shooping in marile capitale occidentale, unde se simt ca pestele in apa, contribuind la ceea ce au invatat mai bine inca de acasa. formarea „omului nou”. D’alde astia pot sa stea acolo ad-aeternum nimanui nu-i va fi dor. ei au contribuit la „implentarea” agendelor europene: taierea oilor, covrig,samd. Nu de specialisti ducem lipsa ci de constiinte. Asta nu prea a format „bravul” nostru sistem de invatamant. fundamental oamenii au aceleasi nevoi existentiale ca acum 2000 de ani asa ca, in hestia cu specializarea…. . Cine vrea o astfel de societate, sunt locuri in lume, numai ca oamenii nu sunt mai fericiti, mai impliniti, asta si datorita „inaltei specializari” aducatoare de inegalitati tot mai pronuntate, transhumanism, eutanasie si alte” specialitati” din astea. Cunoasterea fara constiinta… . Ne-a dat Dumnezeu tot ce ne trebuie pentru a vietui cat de cat, de cand cu amploarea „perfectionarii profesionale” priviti in jur, mai nimeni nu-si mai gaseste locul, sau rostul( in afara de cel de a servi fara intrebari un astfel de sistem dezumanizant). in alta ordine de idei , chiar se cauta(???) oameni bine formati in Romania sau bine ” in-formati”( de-formati, re-formati, chestie de preferinte) ori in realitate se prefera cei ce joaca jocul, far prea multe intrebari . Cunoasterea „stiintifica” in prezent( dar nu numai) , trece prin burta ideologizarii- politice- si in relatie directa cu, cointeresarea materiala, in primul rand, deci . Hai sa nu-i mai plangem ca poate n-avem de ce si pe cine. Occidentul e putred si pe moarte de cateva decenii bune asa ca „integrarea” lor acolo spune ceva si despre ei. Dar nu despre asta e vorba precis. Oare nu urbanizarea masiva si fortata de acum cateva decenii a indreptat tara la aceasta situatie. intrebare puerila poate, dar nu lipsita de un anume sens. Doamne ajuta

  3. Sper sa-mi ajute D-ZEU sa pot sa revin in Patria Muma definitiv. Nu am plecat din tara la munca, ci pt. ca ma casatorisem cu un cetatean german cxu care sunt si astazi impreuan si care isi doreste ca si el cand va iesi la pensie sa putem sa ne cladim un cuibusor inconjurat de multa natura vie si de oameni cu suflet mare, ca de cei vicleni si prefacuti suntem satui, iar acestia in sex. XXI sunt cam peste tot.
    Cine are constiinta curata stie si de ce a plecat din tara si pt. ce trebuie sa se intoarca in tara in care sufletul sau a prins viata si a fost si botezat, iar cine are materia cenusie adormita, greu se va lipsi de confortul oferit in tarile vestice, indiferent daca acestia sunt intelectuali, sau doar simpli muncitori, fara prea multe studii la viata lor.
    Regimul lui Traian Basescu pe mine m-a lasat fara mostenirea parinteasca (6 000 mp in Iasi) prin legile care le-a impus (sa nu ai dreptul sa detii teren sau casa drept mostenire parinteasca decat maxim 1 an de zile de la moartea parintilor tai, apoi esti obligat sa il vinzi sau instrainezi, altfel ti-l ia statul daca incalci aceasta lege chiar daca esti cetatean roman cum am fost si sunt).
    Occidentul si confortul occidental, a slabit credinta puternica si dragostea fata de tara a romanului chiar si in Romania, ZEUL BAN, e mai presus de toate, chiar si de familie se pare…
    Germania a fost si este si recunoscuta ca fiind o tara cu oameni reci, care prefera mai degraba sa dezbine, decat sa creeze legaturi de prietenie intre ei si nimic nu este mai presus de munca si iar munca, incat acum vor incerca ei insisi sa migreze, pt. ca fara munca de robot, ei nu prea stiu sa traiasca in lume. Exista insa si generatiile „educate” de politicul de azi, care sa nu mai fie crescute de loc in spiritul muncii (model DDR mai ales), ci in spiritul lenei subventionate de stat.
    Romanii muncesc in strainatate, dar odata cu plecarea din tara si sufletul lor nu mai este la fel de romanesc, cand unii incep sa puna pret mai mult pe casa, masina, yacht, conturi grase in banci, incat uita sa-si mai viziteze buncii, parintii si chiar copiii multi dintre ei.
    Eu una as inchide iar granita, ca mai toti stim ce este peste granite si sa ne ocupam cu totii d epropria noastra ograda ROMANIA de la un capat la altul al ei, iar minoritatile oricat de majoritari ar fi si s-a simti, sa tina coint ca Romania a fost binecuvantata de D-ZEU pt. romani si nu pt. alte natii. Cat timp nu cer sa isi plece romanii in tara lor capul in fata lor ca minoritati, sunt bineprimiti de noi romanii, dar cand vor sa schimbe rolurile, atunci D-ZEU sa le coboare mintea cat mai in adancul inimii lor, ca sa vada ca nu suntem popor roman al nimanui si nici lipsit de bincuvantarea sfanta a lui D-ZEU, care isi tine intotdeauna promisiunile date.
    De prin 2005 tot spun ca cei care ne prada, ne saracesc, se fac ca ne sunt prieteni, dar sunt plini de viclenie si trufie, vor ajunge sa „doabandeasca” in tarile lor, exact ceea ce ne-au daruit ei noua, adica SARACIE, iar ROMANIA SUB BINECUVANTAREA DIVINA PROMISA DE TATAL CERESC VA DEVENI CEEA CE SI STA SCRIS: LUMINA LUMII, IZVOR NU DOAR SPIRITUAL, CI SI DE HRANA, APA, ENERGIE, DE CARE TOATE LUMILE AU TREBUINTA.
    Cine vrea sa ramana pe meleaguri straine, e treaba lui, eu una imi doresc sa pot ca cetatean roman sa nu fiu supusa legii idioate in vigoare inca, asdica sa am dreptul de sedere in tara mea doar maxim 90 de zile, ci sa traiesc si locuiesc in ea cat inima mea inca mai bate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button