Acum România nu mai ştie ce unităţi să mai pornească pentru a ţine becurile aprinse. Ieri, România a fost din nou cea mai scumpă piaţă spot de energie din Europa.
Din 2016, de când companiile energetice ale statului au fost obligate să distribuie 90% din profituri sub formă de dividende, şi până anul trecut, statul român a încasat 34,4 de miliarde de lei (circa 7 miliarde de euro) de la câteva companii strategice: Romgaz, Nuclearelectrica, Electrica, Conpet, Transelectrica şi Hidroelectrica. Cu aceşti bani se putea realiza proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă sau 13 centrale pe gaze similare celei de 860 MW pe care OMV Petrom a realizat-o la Brazi.
În realitate, nu s-a făcut nimic, banii s-au tocat, astfel că ieri la 8:30 dimineaţa România importa aproape 1.500 MW de energie, echivalentul centralei de la Cernavodă, pentru a aprinde becul. În situaţii excepţionale, România arată cât de vulnerabilă a ajuns pentru că nu a investit nimic în domeniul său energetic şi a șubrezit capacitatea companiilor de stat de a derula proiecte strategice, de dragul pomenilor electrorale. În acest moment, drumul către black-out pare mai scurt decât fantezia de hub regional.
Dar nu e nici o problemă dacă nu vom mai avea curent. Cea mai mare prioritate a politicienilor români, a președintelui, a guvernului și parlamentului român a devenit securitatea, economia, agricultura și industria Ucrainei. De România, practic, nici nu se mai vorbește !! În curând, cred că România își va schimba și numele și se va numi Ucraina, va adopta constitutia Ucrainei, va plăti și pensii ucrainienilor și le va ceda toate resursele și centralele, hidrocentralele pe care România le mai are în dotare, pentru că, nu-i așa, noi putem și noi vrem să ajutam Ucraina, pentru că asa este corect !!! Știți proverbul ăla, ce își face omul cu mâna lui, nici dracu nu mai desface !!! Ghinion pentru noi, noroc pentru Ucraina !!!! 😁😁