X

S-a răsuflat și gogorița climatică: UE renunță la pregătirile pentru riscurile legate de încălzirea globală

Liderii UE renunță la apelul de a se pregăti pentru „noile realități” ale planetei mai calde. Agenția Europeană de Mediu a constatat că Europa nu este pregătită pentru riscurile legate de schimbările climatice, cum ar fi inundațiile și valurile de căldură, scrie Politico.

Pregătirea Uniunii Europene pentru pericolele unei planete care se încălzește nu mai este o prioritate pentru liderii blocului.

Europa se confruntă deja cu efectele schimbărilor climatice – cu secete, inundații, incendii și valuri de căldură care devin mai frecvente și mai severe. În primăvară, Agenția Europeană de Mediu a emis un verdict condamnător privind pregătirea continentului pentru riscurile schimbărilor climatice .

„Dacă nu se iau măsuri decisive acum, majoritatea riscurilor climatice identificate [în evaluare] ar putea atinge niveluri critice sau catastrofale până la sfârșitul acestui secol”, a spus agenția, adăugând că sute de mii de oameni ar putea muri din cauza valurilor de căldură.

Dar un apel de „pregătire pentru noile realități care decurg din schimbările climatice” a dispărut de pe lista de priorități politice a liderilor UE pentru următorii cinci ani.

În timp ce linia a apărut în versiunile pre-electorale ale Agendei Strategice pentru 2024-2029 – efectiv, lista de dorințe a guvernelor UE pentru ceea ce doresc să se concentreze Comisia Europeană în următorul mandat – a fost ștearsă din ultimele proiecte văzute de POLITICO, inclusiv unul din 21 iunie.

Liderii UE sunt așteptați să adopte ordinea de zi la summitul Consiliului European de săptămâna aceasta de la Bruxelles.

În manifestele lor electorale, partidele din spectrul politic – de la Partidul Popular European de centru-dreapta până la Verzi – au cerut UE să se pregătească pentru încălzirea globală. Chiar și partidele din dreapta și extrema dreaptă, care tind să fie sceptice față de acțiunile climatice, sunt de obicei de acord cu eforturile de a se adapta la o lume mai caldă.

Teresa Ribera, ministrul spaniol al tranziției ecologice și favoritul pentru un loc de muncă axat pe climă în următoarea Comisie, a declarat în mai pentru POLITICO că a face față schimbărilor climatice ar fi una dintre prioritățile ei principale dacă ar fi ocupat un post de politică ecologică în executivul UE. .

„Trebuie să fim la fel de clari, ambițioși și consecvenți [cum au fost în ceea ce privește reducerea emisiilor] atunci când vorbim despre adaptare”, a spus ea. „Nu văd încă o abordare clară și consecventă a politicilor de adaptare la climă.”

Biroul lui Ribera a refuzat să comenteze proiectul ordinii de zi.

Diplomații și purtătorii de cuvânt ai guvernelor naționale contactați de POLITICO au refuzat în mare măsură să comenteze asupra schimbărilor.

Un diplomat al UE a spus că linia anterioară privind pregătirea pentru consecințele încălzirii globale a fost înlocuită cu referințe în tot textul, în special cu un apel larg la „întărirea capacităților [UE] de reziliență, pregătire, prevenire și răspuns la crize… pentru a ne proteja cetățenii și societăților împotriva diferitelor crize, inclusiv dezastre naturale și urgențe de sănătate.”

Un alt rând din proiectul din 21 iunie spune: „Mediul nostru natural se confruntă cu daune și perturbări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității. Dezvoltarea rapidă a noilor tehnologii aduce oportunități și riscuri potențiale.”

Adaptarea la încălzirea globală va necesita ca Europa nu numai să-și intensifice pregătirea pentru dezastre, ci și să își gestioneze mai bine resursele de apă, să restructureze sectoare economice vitale precum turismul și agricultura, să-și răcorească orașele și să-și consolideze coastele împotriva creșterii nivelului mării și a furtunilor.

Țările vor trebui să modifice sistemele de asistență socială și legile muncii pentru a proteja grupurile vulnerabile precum lucrătorii în aer liber sau persoanele în vârstă, să actualizeze codurile de construcție pentru a se asigura că casele nu se pot supraîncălzi, să colaboreze cu industria asigurărilor pentru a răspândi riscul financiar – și să descopere cum să plătească pentru asta.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

2 comentarii

  1. Nu am înțeles nimic din articol ! Mai sunt în vigoare sau nu restricțiile pentru reducerea emisiilor și toate celelalte bazaconii și elucubratii gen schimbare climatica, încălzire climatica ? Se mai aplică sau nu toate mizeriile acestor pungasi, care stau în parlamentul ăla mizerabil, cu forma de turnul babel și pun la cale tot felul de porcării, cum ar fi Green Dealul, plandemii, sancțiuni împotriva Rusiei, ajutoare militare, financiare pentru teroristul Zelensky și alte activități de genul acesta, pentru a ne distruge nouă țările, sănătatea și viața ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button