X

Financial Times: Statele Unite au cerut Ucrainei să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice rusești

Casa Albă a devenit frustrată de atacurile  cu drone ucrainene: Washington a transmis Kievului că atacurile cu drone riscă să crească prețurile țițeiului și să provoace represalii, scrie Financial Times.

SUA au cerut Ucrainei să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice a Rusiei, avertizând că loviturile cu drone riscă să crească prețurile globale ale petrolului și să provoace represalii, spun oficialii.

Avertismentele repetate de la Washington au fost transmise înalților oficiali ai serviciului de securitate de stat al Ucrainei, SBU și a direcției sale de informații militare, cunoscută sub numele de GUR, au declarat sursele pentru Financial Times.

Ambele unități de informații și-au extins continuu propriile programe de drone pentru a lovi ținte rusești pe uscat, pe mare și în aer de la începutul invaziei la scară largă a Kremlinului, în februarie 2022.

O persoană a spus că Casa Albă a devenit din ce în ce mai frustrată de atacurile cu drone ucrainene care au lovit rafinăriile de petrol, terminalele, depozitele și instalațiile de depozitare din vestul Rusiei, afectând capacitatea sa de producție de petrol.

Rusia rămâne unul dintre cei mai importanți exportatori de energie din lume, în ciuda sancțiunilor occidentale asupra sectorului său de petrol și gaze. Prețurile petrolului au crescut cu aproximativ 15% în acest an, la 85 de dolari pe baril, împingând costurile combustibilului exact în momentul în care președintele american Joe Biden își începe campania pentru realegere.

Washingtonul este, de asemenea, îngrijorat de faptul că, dacă Ucraina continuă să lovească instalațiile rusești, inclusiv multe care se află la sute de mile de graniță, Rusia ar putea riposta atacând infrastructura energetică pe care se bazează Occidentul.

Aceasta include conducta CPC care transportă petrol din Kazahstan prin Rusia către piața globală. Companii occidentale, inclusiv ExxonMobil și Chevron, folosesc conducta, pe care Moscova a închis-o pentru scurt timp în 2022.

„Nu încurajăm și nu permitem atacuri în interiorul Rusiei”, a spus un purtător de cuvânt al NSC. CIA a refuzat să comenteze. La Kiev, un purtător de cuvânt al SBU a refuzat să comenteze. Oficialii de la GUR și biroul lui Zelensky nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Rafinăriile de petrol din vestul Rusiei sunt vulnerabile la loviturile cu drone ucrainene, care pot atinge ținte la mai mult de 1.000 km distanță de granița cu Ucraina.

Ucraina și-a intensificat atacurile aeriene în ultimele săptămâni, pe măsură ce programele sale cu drone se extind și războiul de la sol se schimbă în favoarea Moscovei. De asemenea, urmează nemulțumirea tot mai mare de la Kiev față de ceea ce este văzut ca abordarea ambivalentă a Occidentului de a reduce veniturile din energie ale Moscovei.

Au avut loc cel puțin 12 atacuri asupra rafinăriilor majore din Rusia din 2022 și cel puțin nouă în acest an, împreună cu mai multe terminale, depozite și unități de depozitare, potrivit unui oficial de informații militare de la Kiev.

Helima Croft, un fost analist CIA acum la RBC Capital Markets, a remarcat recent că Ucraina a arătat că ar putea lovi cea mai mare parte a infrastructurii de export de petrol din vestul Rusiei, punând în pericol aproximativ 60% din exporturile țării.

Obiecțiile SUA vin în timp ce Biden se confruntă cu o luptă grea pentru realegere în acest an, cu prețurile petrolului în creștere, crescând cu aproape 15% în acest an, până la aproximativ 3,50 dolari pe galon.

„Nimic nu-l îngrozește pe un președinte american în exercițiu decât o creștere a prețurilor la pompe în timpul unui an electoral”, a spus Bob McNally, președintele companiei de consultanță Rapidan Energy și fost consilier energetic la Casa Albă.

Ucraina a crescut constant loviturile cu drone pe măsură ce tehnologiile sale au avansat. Oficialii ucraineni susțin că au dezvoltat drone cu o rază de acțiune de peste 1.000 km și încărcături utile capabile să provoace daune grave.

Kiev a lansat două dintre cele mai mari și mai răspândite atacuri cu drone săptămâna trecută, operațiunile atât ale GUR, cât și ale SBU vizând cu succes șapte instalații energetice rusești în zile consecutive.

În ultimul an, dronele maritime GRU și SBU au lovit și porturile rusești, au distrus mai multe nave de război rusești în Marea Neagră și au lovit prețul pod Crimeea din Moscova, care leagă Rusia de peninsula ucraineană ocupată.

Scopul „operațiunilor speciale” este de a împiedica furnizarea de combustibil pentru trupele Rusiei și de a reduce finanțarea pentru efortul de război al Kremlinului, potrivit unui oficial ucrainean implicat în planificarea și conducerea atacurilor.

Kievul dorește, de asemenea, să dea o lovitură simbolică, aducând războiul mai aproape de Moscova și arătând că apărările sale aeriene – inclusiv cele din jurul Kremlinului – pot fi pătrunse.

Campania aeriană este, de asemenea, văzută de unii oficiali ca un mijloc de a stimula Washingtonul să aprobe pachetul de asistență militară de 60 de miliarde de dolari susținut în Congres, care este esențial pentru apărarea Ucrainei.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

2 comentarii

  1. Parintele Rafail Noica:

    “Parintele Sofronie Saharov marturisea ca lumea dupa primul razboi mondial n-a mai fost cum era inainte. Si el cunostea lumea dinainte, la primul razboi mondial, la inceputul lui, avea optsprezece ani, era un om in toata firea. Zicea: pacea care se simtea in lume, viata asezata, n-a mai fost de atunci. Si dupa al doilea razboi mondial a fost mai rau – Harul s-a ridicat dintr-acest fratricid mondial. Si intr-o mare masura Harul a parasit lumea. Spunea un lucru cumplit: daca cumva va veni un al treilea razboi mondial, credinta pe pamant va fi cu neputinta! Va spun ca sa stiti incotro merg lucrurile si asta-i partea intai -„Tine-ti mintea in iad!” – sa fim realisti, dar… „Nu deznadajdui!“”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button