X

Se lansează Coaliția pentru Constituție: Familia și dreptul la plata în numerar

Vineri, 2 februarie a.c, va avea loc o conferință în cadrul căreia se lansează campania pentru revizuirea Constituției prin Referendum.

Evenimentul va avea loc la Hotel Marshal Garden din Capitală, potrivit unui comunicat primit pe adresa redacției.

Prin acest Referendum se dorește să se modifice trei articole din Constituție, potrivit unui document consultat în exclusivitate de redacția Rost.

„Articolul 45 Libertatea economică

(1) Accesul liber al persoanei la o activitate economică, libera inițiativă și exercitarea acestora în condițiile legii sunt garantate.

(2) Statul recunoaște și garantează libertatea oricărei persoane de a utiliza numerar pentru orice tranzacție economică.

Art. II. –  Articolul 48 alin. (1) din Constituția României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se modifică și va avea următorul cuprins:

„Articolul 48 Familia

(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”

Art. III. –  Articolul 137 din Constituția României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se modifică și va avea următorul cuprins:

„Articolul 137 Sistemul financiar

(1) Formarea, administrarea, întrebuințarea şi controlul resurselor financiare ale statului, ale unităților administrativ-teritoriale şi ale instituțiilor publice sunt reglementate prin lege.

(2) Moneda națională este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul. Emiterea și circulația monedei naționale în numerar sunt garantate.

(3) În condițiile aderării la Uniunea Europeană, prin lege organică se poate recunoaște circulația şi înlocuirea monedei naționale cu aceea a Uniunii Europene.

Art. IV. – Revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispozițiilor art. 151 alin. (3) din Constituția României, republicată.

La evenimentul de vineri vor participa membrii Comitetului de Inițiativă și reprezentanți ai ONG-urilor care alcătuiesc Coaliția pentru Constituție, printre care Dan Puric, Iulian Capsali, Petcu Simona Maria, Bogdan Stanciu, Carmen Șerban, Mihail Neamțu, Gheorghe Piperea.

Acesta ar fi al doilea referendum pentru schimbarea Constituției, astfel încât definiția căsătoriei să fie „uniunea dintre un bărbat și o femeie”.

Demersul din 2018 a ajuns la Referendum, dar nu a întrunit cvorumul: doar 22% dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne. Procentul minim este de 30%.

Dintre aceștia, peste 90% au votat în favoarea schimbării Constituției. De-atunci, CEDO a decis că România ar trebui să legalizeze „parteneriatele civile” între persoane de același sex, primul pas spre mariajul LGBT.

Protecția dreptului la numerar a apărut în discuție după ce guvernul PSD – PNL a încercat să limiteze drastic folosirea cashului prin mai multe legi.

Partidul lui George Simion a anunțat că va susține campania pentru modificarea Constituției, în sensul apărării căsătoriei dintre un bărbat și o femeie și pentru dreptul la cash, încă din octombrie 2023.

Monitorul Oficial – Parlament – Referendum

Inițiativa, care a fost avizată pozitiv de Consiliul Legislativ, va fi publicată în Monitorul Oficial.

Inițiatorii vor trebui să strângă cel puțin 500.000 de semnături din partea cetățenilor.

Urmează discutarea în Parlament. După votul aleșilor, va trebui organizat un Referendum popular.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

2 comentarii

  1. Punctul 3 e vulnerabil:

    „În condițiile aderării la Uniunea Europeană, prin lege organică se poate recunoaște circulația şi înlocuirea monedei naționale cu aceea a Uniunii Europene.”

    Si daca moneda uniunii europene devine criptomoneda, ce te faci?

    Leul trebuie sa ramana moneda nationala, eventual poate fi adoptat si Euro(nu digital) sa circule in paralel ca a doua moneda.

    Altfel, se va intampla ce am mentionat anterior.

    Totusi, cel mai bun scenariu: RO EXIT!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button