X

Guvernarea Ciolacu aduce sărăcie pentru români în 2024: Lista bunurilor și serviciilor care vor avea prețuri mai mari

Anul 2024 vine cu scumpiri, dar și cu reducerea puterii de cumpărate. Crește TVA-ul la produsele care conțin zahăr într-o anumită cantitate, la produsele BIO, crește acciza la tutun, la alcool, dar și la băuturile cu concentrație mai mare de zahăr.

Oamenii se vor îndrepta spre produse mai ieftine, iar producătorii vor reduce cantitatea. Anul viitor se anunță unul dificil pentru români, atât cei care consumă, cât și cei care produc și au întreprinderi.

Ce alimente se vor scumpi în 2024

Produsele alimentare organice și cele tradiționale, serviciile oferite de festivaluri, cluburi sau săli de sport, locuințele și panourile fotovoltaice vor suferi majorări de preț începând cu 1 ianuarie 2024, conform pachetului de măsuri fiscal-bugetare adoptat de guvern.

Astfel, alimentele BIO, cele tradiționale sau cele de tip montan vor cunoaște o creștere a prețului din cauza majorării cotei TVA de la 5% la 9%.

Majorarea TVA-ului va fi aplicată și în cazul locuințelor cu valoare de până la 120.000 de euro, precum și al serviciilor oferite de festivaluri, cluburi sau săli de sport.

Pe lista scumpirilor se numără și panourile fotovoltaice și produsele alimentare dulci.

Ultimele vor suferi creșteri de preț, deoarece se introduce o nouă acciză pentru băuturile cu concentrație mare de zahăr, iar în plus, TVA-ul pentru alimentele cu concentrație mare de zahăr va fi majorat.

Firmele vor fi supuse și ele unor taxe mai mari. Astfel, începând din anul viitor, se va implementa un impozit de 3% pe cifra de afaceri pentru anumite companii, iar vor fi introduse noi taxe pentru bănci și pentru firmele active în sectorul petrol și gaze, ceea ce va conduce la creșteri de prețuri la combustibili.

Scumpiri la vacanțe în noul an

Creșterea TVA-ului la hoteluri și restaurante la 19% ar putea avea consecințe semnificative asupra costurilor serviciilor turistice din România, estimându-se o majorare de cel puțin 10%, avertizează agențiile de turism afiliate Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT).

În contextul eforturilor guvernamentale de a stabili noi măsuri fiscale pentru a asigura stabilitatea bugetară, propunerile de majorare a fiscalității, inclusiv creșterea TVA-ului, ridică îngrijorări serioase în rândul agențiilor de turism. ANAT subliniază că aceste propuneri, cum ar fi eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetari și majorarea taxelor pentru industria turismului, ar putea genera probleme sociale și adânci deficit bugetar.

”ANAT se alătură specialiștilor economici și ai patronatelor care trag un semnal de alarmă serios privind impactul grav negativ al acestor măsuri asupra economiei. Mărirea TVA a doua oară, în scurt timp, în turism, ar duce la creșteri ale prețurilor in lanț. Această măsură ar duce economia în zona gri de subzistență și ar accelera spirala negativă a consumului. În toate țările din jur, turismul are o cotă de TVA redusă. De altfel, turismul, atât de grav afectat de pandemie și de proximitatea războiului, a fost compensat mult mai puțin în România decât în restul Europei. Măsura Horeca 2 anunțată drept certă și inclusă într-o OUG anul trecut, nu s-a mai materializat, iar firmele din turism, decapitalizate și fără personal calificat, au fost lăsate să se descurce cum pot. Incomingul românesc e încă la jumătate față de 2019, revenindu-și cel mai greu”, subliniază Adrian Voican, vicepreședinte ANAT și vicepreședinte al Consiliului Consultativ al Turismului din România.

Asociația susține că eliminarea voucherelor de vacanță ar putea afecta echitatea și dezvoltarea turismului în România, risipind potențialul valoros al acestei facilități care a avut un impact pozitiv considerabil asupra industriei turismului.

Totodată, ANAT atrage atenția asupra importanței adoptării de măsuri inteligente și eficiente care să promoveze creșterea fiscalizării în turism, menținând voucherele de vacanță ca o soluție esențială pentru stimularea acestui sector vital pentru economie.

Agențiile de turism subliniază că sectorul turistic reprezintă o investiție necesară pentru economia țării și că guvernanții ar trebui să aibă o viziune de ansamblu asupra impactului acestor măsuri fiscale asupra turismului, având în vedere instabilitatea economică și inflaționistă.

ANAT îndeamnă la reconsiderarea propunerilor fiscale restrictive și la adoptarea unor măsuri coerente și eficiente pentru sprijinirea dezvoltării industriei turistice, recunoscând turismul drept o investiție strategică pentru economia României.

Ca exemplu, o vacanță în Antalya în 2024 ar crește cu 5-10% față de anul acesta din cauza inflației.

Toate costurile au crescut, la fel ca și cheltuielile cu personalul, iar asta nu e valabil doar în Turcia, ci și în Europa.

Majorarea prețurilor la vacanțe ar putea duce la scăderea turiștilor.

Ce alte prețuri cresc în 2024

De la 1 ianuarie 2024, TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru toate produsele care au o astfel de cotă redusă, ceea ce înseamnă că românii vor cunoaște scumpiri la tot felul de produse și servicii.

Se păstrează TVA de 5% pentru livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale.

Totuși, Guvernul propune creșterea accizelor pentru tutun, alcool și băuturi alcoolice din ianuarie 2024. Se scumpesc, așadar, țigările și alcoolul, dar și băuturile care conțin alcool.

Și produsele care conțin tutun încălzit și lichidul care conține nicotină se vor scumpi.

Berea fără alcool și alimentele cu zahăr adăugat al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100 g produs se vor scumpi, pentru că guvernul propune creșterea TVA-ului de la 9% 19%.

Iată alte modificări menționate de Guvern care intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024:

Angajaţii din agricultură şi construcţii vor plăti contribuţii la sănătate;

Eliminarea plafonului pentru CASS la PFA-uri;

Creşterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%

TVA de 9% la locuinţele sub 600.000 lei, de la 5%;

Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.

Impozit de 1% pe case şi apartamente a căror valoare cumulată depășește 500.000 de euro;

Taxă de 5% la vânzarea imobilelor;

Băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri,

Scăderea plafonului la 300.000 de lei (60.000 de euro) pentru microîntreprinderi, de la 500.000 de euro, în prezent;

Impozit pe venit pentru programatorii din IT cu salariu de peste 10.000 de lei.

Trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

Sursa: StirilePROTV

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

2 comentarii

  1. E putin spus, caci guvernarea Bulibasei de Buzau va aduce saracie lucie atat pt romani, cat si pt firmele cu capital romanesc in 2024! Iar saracia crunta va veni la pachet cu masuri antiromanesti si sataniste ce tin de Agenda 2030 a papusarilor oculti, care vor restrange puternic drepturile si libertatile romanilor garantate de Constitutie! Ce se va intampla in 2024? Pai, vom avea de-a face cu 3 evenimente majore: scaderea drastica a consumului(ceea ce ii va determina pe guvernantii din 2025, practic aceiasi din 2024 sa adopte alte taxe si biruri mult mai impovaratoare pt populatie), inflatie galopanta(apropo, in toate coloniile Occidentului Colectiv exista o regula generala nescrisa: inflatia oficiala e la o treime din inflatia reala), greve si proteste tot mai dese in strada a diferitelor categorii profesionale! Mare atentie la urmatorul fenomen: atunci cand protestele si grevele vor deveni ample si se vor permanentiza, vom fi extrem de aproape de declansarea Revolutiei romanilor, iar singurul lucrul de care va mai fi nevoie pt aprinderea valvataii populare, va fi scanteia declansarii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button