Nici măcar presa de la Tel Aviv nu se mai ferește să vorbească despre asta – planul lui Benjamin Netanyahu este să ocupe total Fâșia Gaza după ce se termină conflictul cu Hamas, a scris Times of Israel acum trei zile, citând trei diplomați. Inclusiv ambasadorii străini acreditați în Israel cunosc ce urmează a se întâmpla, doi emisari de rang înalt admițând acest lucru. Ei spun că până și Casei Albe îi va fi greu să-l determine pe „Bibi” Netanyahu să-și retragă trupele din Gaza.
Amnesty International acuză Israel de crime de război în Fâșia Gaza/ sursa FOTO: wikimedia.org
În regiune se vorbește despre „eșecul de a avansa alternative viabile” la criza palestiniană.
Cum vede Tel Aviv viitorul
Deocamdată, prin presă se vorbește că Washingtonul vrea ca Autoritatea Palestiniană (organizația condusă de Mahmoud Abbas) să guverneze în Gaza, dar pe canale diplomatice se poartă alte negocieri și sunt al naibii de grele.
Intenția lui Netanyahu este ca Israelul să mențină un fel de administrație de securitate pe termen nelimitat asupra Fâșiei Gaza după război.
„Având în vedere aceste circumstanțe, nu văd un scenariu mai probabil”, spun diplomații citați de Times of Israel, semn că asta e tema centrală a discuțiilor la nivel înalt. „Vom lucra pentru a preveni reocuparea Gaza, dar nu există alți oameni care să guverneze acolo în afară de AP, iar Netanyahu nu vrea să mai audă de AP. Deci, unde ne duce situația asta?!”, completează aceștia.
Se pare că Israelul ar putea schimba cursul istoriei și pe cel al negocierilor folosind ca exemplu ocupația israeliană de 18 ani în Liban și promisiunea că ulterior se va retrage din zonă.
De altfel, chiar șeful Executivului de la Tel Aviv a declarat în dese rânduri că Israelul va menține controlul de securitate asupra Gaza „pentru o perioadă nedeterminată”: „Când nu avem această responsabilitate de securitate, ceea ce avem este erupția terorii Hamas la o scară pe care nu ne-o putem imagina”.
Surse din media ebraică au „scăpat” pe Internet, după câteva săptămâni de la izbucnirea conflictului, un plan detaliat de ocupare și epurare etnică a Fâșiei Gaza, care includea împingerea întregii populații în deșertul Sinai, din Egipt. Și chiar oficialii israelieni au vorbit deschis despre o asemenea migrație în masă a palestinienilor, dacă ne amintim.
În 2010, 2012 și 2014, Benjamin Netanyahu a propus mutarea populației din Fâșia Gaza în Peninsula Sinai, discuții purtate atunci între liderii din Israel și Egipt. Rând pe rând, președinții care s-au perindat la Cairo, Hosni Mubarak, Mohammad Morsi și Abdel Fattah al-Sisi, au respins „soluția” găsită de Netanyahu.
Prin 2018 au apărut noi rapoarte, despre un alt plan militar, care urmărea să producă „schimbări considerabile” în Gaza. Se avea în vedere împărțirea Fâșiei în două și ocuparea unei părți semnificative de către trupele israeliene.
Libanul, următoarea țintă
Pe de altă parte, tot mai multe informații anunță că IDF a elaborat planuri pentru o invazie a Libanului, dinspre sud. Totul, chiar cu riscul unui război transfrontalier complet. Obiectivul ar fi acela de a împinge gruparea de rezistență Hezbollah la nord de râul Litani.
Serviciile britanice de informații au lansat un avertisment, mai cu seamă că Hezbollah are o putere de a lovi cu mult mai mare decât Hamas.
Vorbind la canalul TOV, generalul de rezervă israelian Yitzhak Brick a avertizat că IDF nu este pregătită pentru un astfel de război – nu a făcut pregătirile corespunzătoare și nici nu are pregătit un stoc de arme și muniții care să ducă un conflict extins. „Până nu ajungem la capacitățile necesare, nu este de intrat în Liban”, a spus generalul.
Potrivit datelor furnizate pe mai multe canale, gruparea Hezbollah ar avea un arsenal de 150.000 de rachete și proiectile de rachete, cu care poate lovi ținte precum centralele electrice, instalațiile de apă și chiar bazele Forțelor Aeriene Israeliene.
Situația este explozivă în regiune. Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a vorbit într-un discurs recent despre ce se întâmplă: „Toate opțiunile de pe frontul libanez sunt deschise. Toate alegerile sunt pe masă și putem decide în orice moment ce vom face”. Și președintele Parlamentului libanez și șeful Mișcării „Amal”, Nabih Berri, a avertizat Israelul: „Libanul este pregătit dacă (n.r. – Netanyahu) alege să extindă conflictul în curs cu Hezbollah”.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Va rog sa dati definitia etichetei „nazist”, cuvant inventat de comunist jidan.
Armata germana nu era formata din membrii partidului National-Socialist (ne-marxist, atentie!).
Armata germana s-a sacrificat (si natiunea germana!) pentru distrugerea puterii comunistilor, nu impotriva unei etnii…. chiar daca toata indoctrinarea, propaganda au creat contra=imaginea realitatii.
Partidul acela nu isi trimitea membrii sa omoare oameni „in nestire”, nu-i trimitea chiar deloc pentru asa ceva.