Timpul trece, comisiile investighează, cercetătorii caută… iar democrațiile rămân neputincioase în fața flagelului reprezentat de această rețea de socializare controlată de China, scrie o analiză Le Figaro.
Acum un an un articol intitulat „Cum își protejează China copiii dar îi prostește pe ai noștri cu rețeaua de socializare TikTok explica cum această rețea socială de 1,7 miliarde de utilizatori din întreaga lume a fost forțată de Beijing să distribuie populației chineze o versiune diluată și foarte restrânsă – în timp ce versiunea fără limite a inundat restul planetei. Și cum au fost panicați anumiți oameni din domeniul tehnologiei când au văzut democrațiile noastre lăsându-și cetățenii să consume fără moderație o mass-media aservită Partidului Comunist.
Concluziile unei comisii de ancheta a Senatului francez publicate în iulie anul trecut sunt clare și recunosc faptele de spionaj a jurnaliștilor, transferurile de date ale utilizatorilor în China și măsurile dovedite de cenzură și dezinformare în beneficiul Beijingului și al priorităților sale geopolitice. Poate și mai rău, munca comisiei atestă capacitatea TikTok de a crea bule de filtrare periculoase (de exemplu, sugerează mai mult conținut legat de sinucideri persoanelor interesate în sănătatea mintală); recunoaște că controalele vârstei sunt ineficiente (40% dintre copiii de 11 ani din Franța îl folosesc) și admite că puterea sa de a capta atenția este mult mai eficientă decât a altor rețele sociale. „Concluziile emise de anumiți medici sunt îngrijorătoare pare să fi descoperit comisia franceza. Are un impact în ceea ce privește deficitul de somn, tulburările de atenție sau chiar un stil de viață sedentar.” În cele din urmă, senatorii îndeamnă la “ mai multă prudență, să renunțăm la naivitatea noastră față de riscurile pe care le prezintă pentru democrații „războaiele hibride” ale dictaturilor.”
Și între timp, în Asia? La începutul anului, cifrele publicate de Financial Times au arătat un record în 2022 pentru TikTok și compania-mamă ByteDance, care a înregistrat un venit record de 85 miliarde de dolari – cu 30% mai mult decât în 2021 – ceea ce le-a permis să depășească alți giganți tehnologici chinezi Alibaba și Tencent. Să demonstrezi că acest succes se bazează pe „prostirea” pe scară largă a creierului nu este greu: trebuie doar să te uiți la „tendințele” care sunt populare pe această rețea socială. Pe lângă provocările nesfârșite, adesea idiote și uneori periculoase, care înfloresc în mod regulat pe internet, TikTok își continuă activitatea de a deconstrui atenția. De exemplu, noua modă constă în vizionarea de filme și seriale pe telefon… dar tăiate „pe model TikTok”, adică reduse la extracte de 90 de secunde. Etapa finală a culturii scroll-ului: nici măcar nu ne mai uităm la un film, îl consumăm în doze ca un dependent de droguri cu drogul lui.
O situație și mai proasta decât înainte
Solicitat de către Comisia Europeană să furnizeze anumite informații și să introducă noi măsuri în anumite puncte, TikTok spune ca are nevoie de timp. Un senator francez admite că „Nimic serios nu a fost făcut de TikTok, în afară de cosmetice” pentru a se conforma solicitărilor europene sau autorităților franceze și subliniază că în multe privințe (moderarea conținutului ilicit, cenzură), situația „este chiar mai gravă decât înainte”. Senatorul admite și că dincolo de protecția datelor personale, problema de sănătate a generațiilor tinere este esențială. Ar putea democrațiile noastre, ca în China și în alte părți, să întărească interdicțiile? „Nu sunt constituționalist, dar trebuie să distingem interzicerea folosirii cu cenzura”, mai afirmă Claude Malhuret. „Democrația face posibilă limitarea, de exemplu, a nivelului de alcool în sânge când conduci.”
În Franța, potrivit Senatului, utilizatorii TikTok consultă aplicația în medie de 40 de ori pe zi și petrec 1 oră și 47 de minute pe el pentru copiii de 4-18 ani. Date de corelat, probabil, cu căderea liberă a Franței în clasamentul din Pisa care evaluează nivelul studenților. Pentru că, dincolo de simplul caz TikTok, există problema esențială a supraexpunerii la ecrane (și rețelele sociale) pentru tineri.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]