X

Sub pretextul luptei împotriva deep-fake se legiferează posibile grave abuzuri din partea statului

O inițiativă legislativă susținută de majoritatea parlamentară dorește o așa-zisă incriminare a deep-fake-ului. Deep-fake-ul este înțeles ca o contrafacere a unui conținut de tip imagine, de tip audio sau video. Deși, teoretic, se incriminează acest deep-fake, în realitatea se creează posibilitatea de abuzuri din partea autorităților – în special din partea CNA – Consiliului Național al Audio-Vizualului. Chiar autoritățile statului au recunoscut, prin ICI – Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – detecția falsificării imaginilor sau a sunetului este foarte greu de realizat folosind chiar și cei mai performanți algoritmi de detecția și există o rată mare a detecțiilor eronate.

Proiectul legislativ incriminează însă foarte dur chiar și simpla redistribuire a unui asemenea fals – între 60 şi 180 de zile-amendă. Dacă specialiștii, folosind cele mai sofisticate și mai costisitoare mijloace, cu greu pot detecta dacă o înregistrare audio-video e falsă, cum ar putea să detecteze falsul o simplă persoană având cele mai bune intenții?! Ca urmare legea va putea crea, în anumite situații, un climat de teamă și posibilitatea unor abuzuri grave din partea instituțiilor statului – așa cum s-a întâmplat și în timpul pandemiei când exista practic o singură tabără care deținea adevărul absolut și se practica o denigrare și o amendare dură a celor care îndrăzneau să aibă o părere contrară.

La nivel european, prin actul privind Inteligența Artificială, sunt reglementări legale mult mai flexibile, neexistând sancțiuni de acest fel, responsabilitatea detecției și îndepărtării falsurilor audio-video rămânând în sarcina proprietarului platformei online care găzduiește falsurile respective. Legea sancționează doar falsurile privitoare la persoane, însă lasă la o parte cele reprezentate de falsificările de locuri sau evenimente imaginare și care ar crea unei persoane impresia falsă că sunt autentice sau adevărate.

În comisiile raportoare – Tehnologia Informației și Comunicațiilor, respectiv Cultură – deputatul AUR Alin Coleșa a formulat amendamente care ar fi îndreptat neajunsurile grave ale acestui proiect legislativ. Acestea fiind însă respinse, a votat împotriva așa-numitei legii a deep-fake-ului. AUR rămâne consecvent principiilor sale apărând un mediu, un climat și așa fragil, de exprimare a libertății de gândire și exprimare.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button