X

Adio limba moldovenească? Nici vorbă! Cum au mințit Ciolacu și Zelenski și cum blochează Ungaria negocierile privind aderarea Ucrainei la UE, pentru nerespectarea drepturilor minorităților

În urmă cu o lună de zile, fix în 10 octombrie 2023, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prezent în prima vizită oficială în România, anunța că, în cel mult două săptămâni, Guvernul de la Kiev va lua o decizie în legătură cu „recunoaşterea inexistenţei limbii moldoveneşti”, ceea ce nu s-a întâmplat nici până în prezent.

„Personal nu văd nicio problemă globală în asta, nu văd nicio problemă cu acest lucru. Pentru mine asta nu e o problemă. Înţeleg, unii oameni ar spune că Moldova este România, înţeleg. Pentru mine această problemă nu e presantă. Guvernul nostru se va întruni şi va lua o decizie referitor la răspunsul pentru această întrebare. Se vor întâlni într-o săptămână sau două, ţineţi minte”, declara, în 10 octombrie, Volodimir Zelenski.

Ulterior, în 18 octombrie, la Kiev, a avut loc o ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei, la finalul căreia Ciolacu anunța victorios că „că Guvernul de la Kiev a decis că pe teritoriul Ucrainei limba oficială este limba română”.

Nimic mai neadevărat!

Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa (Ucraina), a semnalat, pe Facebook, că Ucraina continua să tipărească manuale de limbă și literatură moldovenească și, mai mult, încearcă să fenteze recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la dreptul minorităților naționale la acces la învățământ de stat în limba maternă.

„Ucraina va încerca să fenteze implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția cu privire la dreptul minorităților naționale la acces la învățământ de stat în limba maternă. Deja se face lobby, că acestea nu ar fi obligatorii pentru transpunere în noua legislație a Ucrainei”, a transmis, pe Facebook, Anatol Popescu.

Potrivit acestuia, Olga Stefanișina, vicepremierul Ucrainei și ministrul responsabil cu integrarea europeană, susține că recomandările Comisiei de la Veneția nu au un carater obligatoriu.

„Cele patru puncte suplimentare pentru aderarea Ucrainei la UE, care au fost stabilite de Comisia Europeană, sunt doar o recomandare, de care Consiliul European (în ședința din decembrie 2023) poate să nu țină cont”, a spus Olga Stefanișina.

De altfel, semnalează Anatol Popescu, Ucraina continua să tipărească manual de limba și literatura „moldovenească”.

Nerespectarea drepturilor minorităților este motivul principal pentru care Ungaria, prin vocea ministrului de Externe, Péter Szijjártó, a anunțat că este hotărâtă să blocheze aderarea Ucrainei la UE.

„Întrucât Comisia Europeană consideră că Ucraina nu a îndeplinit condiţiile de aderare, din acest motiv nici noi nu considerăm oportună continuarea paşilor în negocierile de aderare cu Ucraina”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare, potrivit MTI.

Dimpotrivă, guvernul ungar consideră oportună o dezbatere privind politicile viitoare ale Uniunii Europene faţă de Ucraina.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button