Prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, a descoperit recent ceea ce mii de cehi știau deja – produse identice de la aceiași producători sunt pur și simplu mai scumpe în Republica Cehă, scrie publicația Czech Daily. Șeful guvernului a promis prin urmare să pună presiune pe vânzători să corecteze această discrepanță.
Prețurile mai mici la alimente, în special în regiunile de frontieră, i-au convins de mult timp pe cehi să facă cumpărături în Polonia și Germania. Acest lucru l-a inspirat pe prim-ministru să verifice el însuși diferențele de preț.
Fiala a călătorit în orașul german Waldsassen, care se învecinează cu Cheb, din Republica Cehă. Pentru experimentul său, a ales nouă produse, inclusiv lapte, unt, pâine, ciocolată, ketchup, Nutella și Coca-Cola. Costul total a fost de puțin sub 20 de euro, adică aproximativ 500 de coroane cehești.
Când a mers la cumpărături pentru aceleași produse în Cheb, orașul cehesc, a constatat că articolele identice erau cu peste 60 de coroane mai scumpe. În timp ce unele produse alimentare erau doar cu puțin mai ieftine în Germania, altele, cum ar fi untul, erau cu mai mult de o treime mai ieftine, scrie Czech Daily.
Fiala a constatat o diferență de preț semnificativă în cazul Nutella. El a cumpărat-o cu 169,90 de coroane în Cehia, în timp ce în Germania a costat echivalentul a 113,30 de coroane. În plus, cutia din Cehia cântărea doar 600 de grame, în timp ce cea din Germania cântărea 750 de grame.
Prin urmare, prețul Nutella în Cehia este aproape dublu față de cel din Germania.
Discrepanțe similare au fost constatate în cazul Coca-Cola. Prețul ajustat de 36,80 de coroane pentru o sticlă în Germania se aplică la un volum de 1,25 de litri, în timp ce un litru costă 29,40 de coroane. O sticlă de un litru cumpărată în Cheb costă însă 32,90 de coroane.
Problema suplimentară, pentru cei care locuiesc în Cehia, este prăpastia dintre salariile medii din țara lor și Germania. Statisticile din acest an arată că salariile medii lunare (brute) germane se ridică la aproximativ 3.653 de euro (89.000 de coroane cehești), față de aproximativ 41.200 de coroane cehești în Cehia.
La finalul videoclipului, Fiala a adoptat o poziție mai degrabă defensivă, scrie și site-ul Expats.cz. El a afirmat că nu guvernul controlează prețurile, ci producătorii și comercianții. Însă șeful guvernului a menționat că dorește să contacteze producătorii bunurilor pe care le-a cumpărat în Cehia și să obțină o explicație pentru prețurile mai mari ale produselor.
Prim-ministrul a reiterat de asemenea că guvernul va continua controalele și presiunile asupra producătorilor și vânzătorilor.
Datele anuale calculate în septembrie de Comisia Europeană au arătat că Cehia are într-adevăr una dintre cele mai mari inflații din UE, însă nu mai mare decât România.
Potrivit statisticii, cele mai mici rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Țările de Jos (-0,3%), Danemarca (0,6%) și Belgia (0,7%). Cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în Ungaria (12,2%), România (9,2%) și Slovacia (9,0%).
Cehia este imediat sub Slovacia, cu o rată de 8,3%, în vreme ce Germania este la 4,3%.
Publicația maghiară Telex, care a relatat experimentul premierului ceh, a oferit și ea o explicație parțială a diferenței de prețuri. Potrivit site-ului maghiar, între TVA-ul german și cel ceh există diferențe. Cota standard de TVA este de 19% în Germania și de 21% în Republica Cehă. De asemenea, cota de TVA pentru alimente este de 7% în Germania, dar de 15% în Republica Cehă.
De asemenea, premierul a făcut cumpărături de la lanțuri diferite de supermarketuri, în cazul celui german fiind unul cunoscut pentru reducerile sale de prețuri.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]