Guvernul a recunoscut, implicit, că cerealele din Ucraina intrau în România fără a fi verificate și analizate de instituțiile abilitate. Ordonanța de urgență cu licențele de import instituie, în mod explicit, controale pe mostre înainte de import și pe produsul intrat, la fața locului, țintele principale pe care inspectorii trebuie să le urmărească fiind prezența radioactivității, a cadmiului și a plumbului din cerealele și semințele de floarea soarelui ucrainene.
Ordonanța de Urgență privind instituirea unui mecanism de consultare și reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole a suferit modificări fundamentale pe drumul dintre sediul Guvernului și Monitorul Oficial. În forma inițială a actului normativ, pentru garantarea calității și cantității produselor agricole importate din Ucraina, se instituia un sistem de verificare a calității și cantității produselor importate, care se efectuau de către instituții cu atribuții în domeniu. Chiar și așa, cu exprimarea superficială și vagă, numai ideea instituirii unui control este dubioasă, în condițiile în care toate autoritățile, de la Petre Daea încoace, au dat asiguări că cerealele din Ucraina sunt para-verificate și para-analizate. După ce Guvernul a aprobat ordonanța în ședința din 12 octombrie, în Monitorul Oficial a apărut o schimbare uriașă și, în același timp, șocantă. Instituțiile de control fitosanitar și de siguranță a alimentelor vor fi obligate să facă analize complexe pentru tot ce intră din Ucraina. Ce înseamnă analize complexe? Pe lângă cele obișnuite, Executivul a introdus controlul pentru determinarea gradului de radioactivitate, micotoxine, nivel de pesticide, metale grele -plumb la cereale și plumb și cadmiu la rapiță, impurități și organisme modificate genetic la rapiță și porumb.
Nu avem laboratoare omologate
Simplul fapt că Guvernul vrea să afle dacă cerealele din Ucraina sunt radioactive sau dacă au cadmiu și plumb este șocant în sine, pentru că denotă o probabilitate mare ca produsele, care au intrat cu milioanele de tone în România și au ajuns în alimentele cetățenilor, să fie contaminate. La ora actuală nu există un laborator acreditat pentru determinarea radioactivității din alimente, cel puțin nu unul care să aparțină instituțiilor de stat, și nici laboratoare omologate pentru identificarea organismelor modificate genetic. În ce privește plumbul și cadmiul, pentru a mima respectarea unui Regulament european, Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor București a fost desemnat LNR (Laborator Național de Referință) pentru controlul produselor de origine nonanimală privind determinarea reziduurilor de pesticide, micotoxine, metale grele. Teoretic, acesta ar trebui să determine prezența plumbului și cadmiului din cerealele ucrainene. Potrivit unui raport de audit al Curții de Conturi din 2021, aparatura nu funcționa la acest laborator. Mai mult, adresabilitatea foarte mare de probe pe un anumit domeniu de analiză, peste numărul de probe prognozat, în anumite perioade, duce la epuizarea stocurilor de regenți/consumabile și, implicit, la imposibilitatea efectuării analizelor, a concluzionat Curtea de Conturi.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Cand un stat devine criminal fatza de propriul popor , acel stat trebuie destructurat prin orice mijloace si cat mai repede! Este si cazul Coloniei noastre antinationale!
Nu am putut scapa de comunism juma de secol, deci cum sa scapam de astia?
„Am fugit de dracu si am dat de tacsu”
Toata speranta e la Domnul ca „solutii omenesti nu mai sunt”.
Doamne ajuta!