X

Cum poți să te aperi de spionarea pe iPhone și Android

Butoanele ascunse din setări pot dezactiva capacitatea de a asculta și de a spiona pe un telefon, a declarat Vahe Zakarian, șeful echipei de dezvoltare pentru superaplicația Gem Space, pentru agenția Prime.

Chiar și serviciile dezactivate de pe un smartphone pot colecta informații despre proprietar în fundal.

Pe iPhone, puteți verifica acest lucru pentru fiecare opțiune separat în meniul Confidențialitate și securitate.

Solicitările de urmărire a activităților de pe site-uri web și alte aplicații pot fi complet interzise, ​​subliniază Zakarian. Pentru a face acest lucru, în setările din secțiunea „Confidențialitate și securitate”, trebuie să selectați elementul de meniu „Urmărire” și să faceți inactiv „Solicitările de urmărire de către aplicații”.

Pe telefoanele cu sistem de operare Android, în setări trebuie să selectați elementul de meniu „Informații despre telefon”, apoi „Informații despre software” și să faceți clic pe „Număr de compilare” de șapte ori. Apoi, în setări, trebuie să accesați elementul „Opțiuni pentru dezvoltatori”, apoi – „Setări rapide Tiles pentru dezvoltatori”, unde trebuie să activați elementul „Senzori opriți”.„După aceasta, în panoul de acces rapid va apărea o nouă pictogramă, cu care puteți dezactiva rapid accesul la microfon și cameră în orice aplicație pe care o utilizați”, a conchis dezvoltatorul.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Un comentariu

  1. Bancuri…tap de 7 ori pe „numar de copilare”, apoi intri in „setari ascunse” (pentru dezvoltatori), apoi bla, bla, bla….; asadar eu trebuie sa-i cred pe baietii aia de la google, care au dezvoltat Android-ul, si care-mi spun ca daca fac tap de 7ori si intru in „setarile ascunse”, pot dezactiva senzorii telefonului (inclusiv microfonul si GPS-ul), adica pot eu, un pulifrici, sa fac exact ceea firma Google nu vrea…; chiar am eu mutra de prost, din moment ce aia de la Google Android vor sa cred asta?!
    Domnilor, sa va fie clar: la orice telefon mobil smartfon, adica telefoanele care sunt in principiu niste calculatoare si ruleaza un sistem de operare – Android, iOS si pe care utilizatorul poate instala aplicatii, sistemele si componentele hardware sunt integral si irevocabil sub controlul sistemului de operare. Dealtfel asta a fost deziteratul care a stat la baza dezvoltarii conceptului de smartfon: ca oamenii sa aiba in permanenta cu ei un mic spion prietenos, gata oricand sa dea o mana de ajutor proprietarului (sa-i permita sa-si acceseze in ori moment si de oriunde e-mail-ul si contul de FB si sa-l notifice cand vine un nou e-mail ori cand cineva posteaza ceva pe FB, sa-l ghideze pas cu pas atunci cand conduce printr-un oras pe care nu-l cunoaste, sa-i aminteasca, atunci cand se apropie de Carrefour ce trbuie sa cumpere de acolo) DAR care sa asculte in permanenta tot ce se vorbeste in jur, care sa stie in permanenta coordonatele geografice ale locului in care se afla (apropo, v-ati intrebat de ce la smartfonurile fabricate in ultimii ani NU mai poti sa scoti bateria?).
    Domnilor, daca doriti sa scapati de spionaj dar sa va bucurati de avantajul cert de a avea un telefon mobil, cautati sa va procurati un telefon mobil non-smartfon vechi, produs pana prin 2002-2005 (cum e nokia 1100, seria 6000, 7000 si altele poreclite „caramizi”). Acest gen de telefoane nu au sistem de operare (software-ul necesar functionarii era inscris in memoria ROM din fabrica si nu putea fi modificat), functioneaza in 2G si au doar functii de baza (ecran moncrom, receptionat/initiat convorbire telefonica, scris/receptionat SMS, ceas/alarma si…cam atat). Aceste telefoane nu pot spiona atunci cand sunt in stan-by si asta, nu pentru ca nu ar fi existat atunci interesul de a spiona populatia, ci pentru motivul ca microprocesoarele care stateau la baza mobilelor din acei ani aveau putere limitata. Din acest motiv, in tarile in care oamenii mai gandesc si mai sunt interesati si de intimitatea lor, aceste telefoane si bateriile pentru ele costa o mica avere… Dar, deh, intimitatea are un cost – pe langa costul banesc e si costul renuntarii la o serie de comoditati si atunci foarte multi se ascund in spatele sloganului atat de des auzit „dar, frate, eu n-am nimic de ascuns, de ce sa ma asculte pe mine?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button