X

În urma măsurilor PSD, muncitorii din construcții pierd 780 de lei la salariu

Salariul minim net al lucrătorilor din sectorul contrucţiilor se va diminua cu 780 de lei odată cu eliminarea facilităţilor, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.

„Odată cu eliminarea acestor facilităţi, impactul va fi că din actualul brut de 4.000 de lei va trebui plătită contribuţia la CASS, care înseamnă 400 lei, impozitul pe venit încă 230 lei, contribuţia asigurătorie pentru muncă 90 lei. Deci în urma eliminării facilităţii, salariul minim net a lucrătorilor se va diminua cu 780 lei”, a explicat Costin.

Ramona Văleanu, de la BNS, a subliniat că, prin acordul făcut cu sectorul de construcţii, facilităţile fiscale trebuie să fie eliminate treptat, între 2025 şi 2028.

„Semnat, da, până în 2028, asumat prin PNRR şi aprobat de Comisia Europeană, pentru că s-au dus cu PNRR-ul la Comisia Europeană. Şi acolo spune că facilităţile fiscale vor fi eliminate treptat între 2025 şi 2028. Păi ce încredere poţi să ai în ceva, în nu ştiu, în Guvernul care îţi spune pe gură, a semnat un document şi l-a asumat, l-a dus la aprobare şi peste noapte vine cu altceva? Ce putem crede?”, a spus reprezentanta BNS.

Conform datelor prezentate de Federaţia Generală a Sindicatelor „Familia”, de aceste facilităţi fiscale beneficiază circa 550.000 de angajaţi, din care 100.000 în industria producătoare de materiale de construcţii, iar contribuţia la Fondul de pensii este de 5,61 miliarde lei pe an.

Efectele facilităţilor, sunt, potrivit sindicaliştilor: reducerea evaziunii în construcţii; investiţii în dezvoltarea profesională a angajaţilor; creşterea volumului activităţii în construcţii, care a dus la colectarea de taxe mai mari în sector (impozit pe venituri, impozit pe dividende etc); majorarea ponderii sectorului în PIB; încetinirea exodului forţei de muncă către alte ţări din Europa, dar şi readucerea lucrătorilor români acasă, scrie Agerpres.

Dacă facilităţile vor fi eliminate, semnalează sindicaliştii, va încetini creşterea sectorului şi contribuţia sa la PIB, se vor înregistra întârzieri la proiectele prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sau vor fi efectuate lucrări de proastă calitate. De asemenea, există riscul reducerii capacităţii de absorbţie a fondurilor europene cu circa 20%, până în 2030, şi vor creşte cazurile de muncă nedeclarată sau sub-declarată, iar lucrătorii calificaţi vor pleca spre alte ţări din UE etc.

În opinia reprezentanţilor BNS, renunţarea la facilitatea fiscală s-ar putea absorbi prin: negocierea şi încheierea unui contract colectiv de sector şi includerea unui mecanism pentru menţinerea veniturilor salariale nete pentru angajaţii din sector; eliminarea treptată a facilităţii cu respectarea calendarului asumat prin PNRR; ajustarea alocărilor financiare pentru lucrările de investiţii finanţate de stat sau din fonduri europene astfel încât să le permită constructorilor să-şi ajusteze costurile cu personalul; pregătirea unei politici salariale a sectorului pentru următorii ani care să aducă o reechilibrare a salariilor în special în sectorul privat; modificarea legislaţiei achiziţiilor publice şi introducerea de clauze sociale; pregătirea unui pachet de măsuri pentru reducerea muncii la negru şi la gri în sector, inclusiv introducerea cardului lucrătorilor din Construcţii.

Pe de altă parte, preşedintele BNS a subliniat că România nu a avut în ultimii 33 de ani „vreo preocupare” legată de politici publice care să vizeze cetăţenii în vârstă de muncă.

„România este o ţară care n-a avut niciodată în ultimii 33 de ani vreo preocupare din punct de vedere al vreunei politici publice vizavi de cetăţenii săi în vârstă de muncă. Când zic acest lucru, preocupare, aici discutăm de la politica de educare, de formare profesională a adulţilor, de salarizare, condiţii de muncă, de migraţie. Habar n-avem, nu ne-a interesat. Şi astăzi decontăm acest dispreţ total faţă de forţa de muncă. Nu există cifre. Dacă întrebaţi astăzi câţi români se duc la muncă sezonieră, la munci agricole, nimeni nu o să vă răspundă, pentru că există acest tip de mişcare liberă în piaţa muncii europene, iar România nu are niciun fel de sistem care să-i permită să aibă informaţii în timp real despre situaţia cetăţenilor săi în vârstă de muncă. Unde lucrează? Sunt în România?

Lucrează afară? Beneficiază de asistenţă socială, sunt în vreun program, ceva? Nu există. N-a existat până acum nimeni care să vrea, mă refer la cei care au guvernat, care să aibă vreo preocupare faţă de salariaţi.(…) Până când a început războiul în Ucraina, eram pe locul doi la nivel planetar, după Siria, la migraţie. Atunci când eram întrebat în reuniune la Bruxelles: ce se întâmplă în ţara voastră, pentru că înţelegem că cei din Siria migrează ca o consecinţă a unui război civil, ce se întâmplă în ţara voastră de migrează ăştia pe capete, pleacă în lumea largă? Şi am spus: un război al clasei politice cu proprii cetăţeni. De care nu îi pasă”, a afirmat Dumitru Costin

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

2 comentarii

  1. Dacă am trăi într- o societate demnă ( nu e cazul nostru ) , și nu într-un un stat sclavagist iudeo- masonic, atunci ” facilitățile fiscale ” s- ar aplica patronilor, angajatorilor, și nu celor ce muncesc pentru ei în chip de sclavi. Căci muncitorul nu este decît asta : face o munca pentru care este plătit doar PARȚIAL , RESTUL FIIND OPRIT DE PLĂTITOR CHIAR DE LA ÎNCEPUT , pe considerentul ( fals ) că salariatul trebuie să plătească CONTRIBUȚII . Contribuțiile nu privesc decît DATORNICII, ceea ce înseamnă că salariatul întreține cu munca sa datornici sau datornic. Acesta este actualul Stat român . CASS este doar o schemă Ponzi, o escrocherie monumentală, si se și vede, dacă cineva se uită puțin la halul în care este domeniul public al sănătății . Apoi, impozitul pe venit se referă la profitul realizat, ACESTE ESTE VENITUL . Însă opresorii noștri au transformat profitul în salariu, de aceea oamenii care trudesc plătesc ” impozit pe venit” . Pensiile sunt și ele o iluzie, tot o schemă Ponzi, în care nu există în fapt nici un fel de fond nominal, iar dacă într- o zi Statul decide să nu mai plătească decît o pensie de bază , minimă , tuturor, tot ce a fost luat DINAINTE de a fi plătit se duce în buzunare foarte largi, ale companiilor de asigurări globaliste de tipul BlackRock. De asta muncitorul în general și cel din construcții în special, că de el se vorbește în articol, este jecmanit și servește de sclav, căci se exprimă prin sindicate care servesc în fapt tot patronii, și care nu au făcut în viața lor dreptate salariaților de nicăieri.

  2. Un apel umanitar pentru o mămică săracă cu 2 copilași mici și însărcinată cu un bebe în luna a 4-a care a scăpat de avort, și are și el o șansă la viață !!

    Să îi ajutăm și noi această familie să lupte cu sărăcia, nemaiavând unde să stea cu chirie au ajuns într-o casă părăsită de pe teritoriul unui complex comercial dezafectat din București sector 5.
    Dacă îi ajutăm acum să găsească o chirie modestă, se vor mai descurca, cu ce mai câștigă tatăl lor, dar nu își permit zilele acestea să plătească și garanția. Să îi ajutăm să iasă din aceste greutăți! Copilașii au răcit, băiețelul a făcut bronhopneumonie și e la spital.

    Mihaela are 18 ani și este însărcinată cu al treilea copilaș, în luna a 4-a. Mai are încă 2 copilași, Matias, 1 an și jumătate și Silvia, de 6 luni. Tatăl lor, Nicolae, are 21 de ani și muncește cu ziua pe șantier ca muncitor necalificat… Are probleme cu inima și nu are nici asigurare medicală. Din cauza sărăciei, când a fost mic, nu a fost deloc la școală și îi este greu să găsească un loc de muncă stabil.

    Haideți să ajutăm această mămică, își îngrijește copilașii și îi educă, iar acum are și gânduri grele, că îi pare rău că nu a fost la avort, acum sarcina fiind avansată și interzis prin lege nu va merge la avort…Copilașul are o șansă la viață, dar mămica se luptă cu gânduri de deznădejde, iar ceilalți doi copilași se îmbolnăvesc. Haideți să ajutăm și noi această familie ! Stau de câteva zile în condiții grele, curent, și acum urmează și ploile de toamnă.

    Dacă facem o milostenie pentru ei putem să ne rugăm și pentru cei adormiți ai noștri! Mihaela și copilașii s-ar bucura și ei de o porție de mâncare, e mare milostenie pentru ei! Iar bunica Mihaelei are nevoie de medicamente pentru BPOC, i se taie respirația.

    Numărul de telefon al familiei este 0786638346, de obicei răspunde bunica Valerica. Iar numărul de telefon al mămicii este 0727196873 (Mihaela). Acum e cu băiețelul (Matias) de 1 an și jumătate la spital. Bunul Dumnezeu să îi ocrotească!

    Să facem fiecare ce putem, fiecare ajutor e bine-venit! Bieții copilași nu au adăpost, stau în condiții grele în acea casă părăsită. Dacă am mai strânge 1200 lei (până acum s-au strâns 800 de lei) s-ar descurca să stea și ei cu chirie undeva la curte, cu 1000 de lei pe lună …

    Las și adresa mea de e-mail [email protected]

    Să facem și o rugăciune la Sfântul Nicolae și Sfântul Mina!

    Mihaela spune că nu își va părăsi niciodată copilașii, îi iubește tare mult, dar tinerii azi nu mai au educație, nu au cateheză, ea credea că e mai bine să avorteze copilașul decât să ajungă într-o situație grea și să le ia Protecția copilului toți copilașii!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button