X

Scapă România de satrapul Arafat? El şi şefii IGSU, cercetaţi penal de procurorii militari pentru vătămare corporală din culpă

Exploziile de la staţia GPL din Crevedia au scos în evidenţă modul defectuos de intervenţie al departamentului condus de Raed Arafat. Evenimentul de la Crevedia, cel mai tragic din istoria recentă a armei Pompieri, este anchetat, din oficiu, de Parchetul Militar.

Procurorii au început urmărirea penală in rem pentru neluarea și nerespectarea măsurilor de protecția muncii și pentru vătămare corporală din culpă. Surse din sistem susţin că, la momentul exploziei, niciunul dintre cei trei şefi ai IGSU nu era la comanda structurii. Probabil dezinformaţi cu privire la ordinele controversate care au condus la rănirea gravă a 39 de pompieri, atât ministrul de Interne, cât şi premierul au susţinut că „la fața locului s-a acționat exemplar, conform tuturor procedurilor în vigoare”.

Şeful IGSU nu şi-a respectat propriul ordin: a plecat din Bucureşti şi nu a asigurat permanenţa la comanda structurii centrale

Conform Ordinului nr. 4018/I.G. din 17.06.2022, pentru aprobarea concepţiei generale privind planificarea, pregătirea, organizarea și desfăşurarea acţiunilor de răspuns, semnat de gral. Dan-Paul Iamandi, la nivelul IGSU există un „Plan cu organizarea serviciului operativ și de zi”, care prevede că la nivelul central trebuie să existe o grupă de permanenţă condusă, prin rotaţie, de unul dintre cei trei şefi ai Inspectoratului.

Conform informaţiilor noastre, sâmbătă, la data producerii exploziei de la Crevedia, niciunul dintre comandanţii IGSU nu asigurau conducerea serviciului operativ şi de zi. Informaţiile noastre arată că inspectorul general al IGSU, gral. Dan-Paul Iamandi, se afla la Iaşi, iar ceilalţi doi adjuncţi, col.Constantin Florea şi gral. mr. Benone-Gabriel Duduc nu se aflau nici ei la comanda serviciului operativ.

Mai mult, sursele noastre spun că niciunul dintre aceştia nu a fost prezent la celula de criză constituită la sediul MAI, la care a participat, vineri seara, şi premierul Marcel Ciolacu.

Purtătorul de cuvânt al IGSU dă din umeri

Contactat pentru a confirma sau infirma informaţia conform căreia niciunul dintre şefii IGSU nu s-a aflat la comanda serviciului operativ și de zi, în ziua exploziei de la Crevedia, purtătorul de cuvânt al IGSU, lt. col. Marin Adrian (FOTO), a fost luat prin surprindere şi a evitat să comenteze.

„Nu am această informaţie. Nu ştiu ce să vă spun. Sunaţi mâine dimineaţă. Nu am pe cine să întreb acum”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IGSU. Chestionat cu privire la persoanele din conducerea IGSU care coordonează azi comanda serviciului operativ și de zi, locotenent-colonel Marin Adrian nu a putut oferi informaţii. Mai mult, acesta nu a făcut comentarii care să lămurească lipsa şefilor IGSU de la celula de criză constituită la nivelul MAI imediat după tragedie.

Deşi urmărirea penală declanşată de Parchetul Militar este in rem (n.r. – referitoare la faptă), surse din cadrul anchetei ne-au declarat, în exclusivitate, că printre cei vizaţi se numără secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, gral. Dan-Paul Iamandi (inspector general IGSU), col. dr. ing.Constantin Florea (prim-adjunct IGSU) şi gral. mr. Benone-Gabriel Duduc (adjunct IGSU pe linie de prevenţie). Alături de aceştia vor fi anchetaţi şi şefii IGSU Dâmboviţa, responsabili pe linie de prevenţie, ei fiind cei care ar fi trebuit să întreprindă periodic controale la staţia GPL din Crevedia, a cărei autorizație nu mai era valabilă din anul 2020.

Procurorii militari vor să afle cine a dat ordinele ilegale care au condus la rănirea pompierilor

Aşa cum am subliniat anterior, Parchetul Militar Bucureşti s-a autosesizat din oficiu cu privire la modul de intervenţie a pompierilor şi a început urmărirea penală in rem pentru neluarea și nerespectarea măsurilor de protecția muncii, fapt care a produs vătămarea corporală din culpă a peste 39 de pompieri şi a altor 17 persoane, dar şi decesul a doi locuitori din Crevedia, soţ şi soţie.

Procurorii vor verifica dacă secretarul de stat Raed Arafat şi şefii IGSU de la nivel central şi teritorial au respectat Ordinul Inspectorului General al IGSU Nr. 4019/I.G. din 17.06.2022, care prevede că toţi „inspectorii şefi/comandanţii, prin structurile specializate, trebuie să aibă întocmite planuri specifice zonei de competenţă, zonei de responsabilitate/raionului de intervenţie, care să includă tipurile de risc și impactul manifestării acestora, criteriile de performanţă la foc ale construcţiilor, instalaţiilor şi a altor amenajări, timpii operativi de intervenţie, capacitatea de intervenţie a resurselor proprii şi a celor cu care se cooperează, elementele caracteristice și condiţiile tehnice de realizare a sistemului de coordonare și conducere”. Mai mult, ordinul stipulează că la nivelul fiecărui inspectorat teritorial trebuie să existe documente „fundamentate, clare și complete pentru a putea asigura informaţiile necesare luării unor decizii rapide și corecte, executării misiunilor operative cu eficiență maximă, în condiții de efort material şi uman minim”.

Mai mult, procurorii militari cercetează dacă şefii IGSU şi ai inspectoratelor teritoriale au asigurat controale, verificări și exerciţii, periodice sau inopinate, la staţia GPL care avea activitate, deşi îi fusese retrasă autorizaţia de funcţionare din 2020. Vizaţi vor fi şi şefii IGSU Dâmboviţa, care ar fi trebuit să deţină documente întocmite periodic cu privire la tipurile de risc și impactul manifestării acestora referitoare la staţia GPL din Crevedia.

Contrar procedurilor, pompierii au primit ordin să stingă incendiul fără a respecta o zonă de protecţie

O primă probă care îi incriminează de lipsa de prevenţie pe şefii IGSU, dar mai ales pe Raed Arafat, este faptul că de la momentul debutului incendiului, şi chiar după prima explozie, în zonă au fost masate importante echipaje de pompieri, în contextul în care nimeni nu a comunicat oficial că în incinta societăţii respective mai existau cisterne pline cu GPL şi alte recipiente încărcate cu combustibili, fapt ce ar fi putut genera o nouă explozie, lucru care, de altfel, s-a şi întâmplat.

Pompieri care au preferat să-şi menţină anonimatul ne-au declarat că au fost îngroziţi de faptul că, odată ajunși la comanda acţiunii de la Crevedia, secretarul de stat Raed Arafat şi alţi şefi ai IGSU Dâmboviţa au dat ordin ca incendiul provocat de explozia primei cisterne de GPL sa fie stins de forţe umane, cu toate că manualele arată că în cazul incendiilor provocate de gaze sau combustibili gazoşi se intervine cu echipamente mecanizate, în scopul răcirii recipienţilor care conţin combustibili sau gaze.

Ca atare, urmare a ordinului primit şi în lipsa unor informaţii privitoare la existenţa altor cisterne pline cu GPL la locul primei deflagraţii, echipajele de pompieri au înaintat pentru a stinge incendiul din apropiere, fără a exista o zonă de protecţie. Ce a urmat se ştie: a fost o a doua explozie groaznică care a generat zeci de răniţi în rândul pompierilor şi al salvatorilor.

IGSU Dâmboviţa refuză să spună cine trebuia să verifice periodic staţia GPL din Crevedia

Pentru a afla cine se face vinovat de nerespectarea Ordinului Inspectorului General al IGSU Nr. 4019/I.G. din 17.06.2022, la nivelul IGSU „Basarab I” Dâmboviţa, în sensul că nu au existat „documente fundamentate, clare și complete pentru a putea asigura informaţiile necesare luării unor decizii rapide și corecte, executării misiunilor operative cu eficiență maximă, în condiții de efort material şi uman minim”, ziarul „Puterea” l-a contactat pe purtătorul de cuvânt al structurii, sublocotenent Radu Popescu (FOTO).

Surprinzător, acesta a refuzat categoric să divulge numele angajaţilor IGSU „Basarab I” Dâmboviţa, care aveau obligaţia de a verifica şi de a informa periodic conducerea structurii teritoriale cu privire la existenţa unor potenţiali factori de risc cu privire la staţia GPL din Crevedia, dar şi de a întocmi documentele referitoare la acea locaţie, în scopul luării unor decizii rapide și corecte şi a executării unor eventuale misiuni operative cu eficiență maximă, în condiții de efort material şi uman minim.

„Dumneavoastră vreţi un nume acuma? Nu vreau să dau numele colegilor mei. Nu mi se pare corect să dau un nume”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al structurii, sublocotenent Radu Popescu.

Lipsa de prevenţie, tolerată de şefii IGSU, cauza nenorocirii de la Crevedia

Concret, în cazul respectivei staţii GPL de la Crevedia, chiar dacă aceasta nu mai avea autorizaţie de funcţionare, la nivelul IGSU şi al IGSU „Basarab I” Dâmboviţa trebuia să existe o fişă de recunoaștere a obiectivului respectiv şi o fișă de recunoaștere la localități/zone de interes (areal geografic predispus aglomerării de persoane/manifestării unor tipuri de riscuri, cartiere/ansambluri rezidențiale, etc). În mod normal, fișa de recunoaștere, existentă în format electronic și/sau letric, trebuit să existe în punctul de comandă al IGSU și, respectiv în format electronic, pentru toate obiectivele/localitățile/zonele de interes din zona de competență, în punctele de comandă mobile și fixe ale unității.

Pe baza acelor fişe, cele mai importante date și informații colectate, din punct de vedere operativ, ar trebui să se materializeze în hărțile digitale care să fie incluse în aplicațiile destinate gestionării situațiilor de urgență (SMISU), sub forma grafică a punctelor operative de interes.

Dacă toate aceste documente ar fi existat pe teren, cu certitudine că acţiunea coordonată  de Raed Arafat nu s-ar fi soldat cu zeci de victime din rândul pompierilor.

În paranteză fie spus, la nivelul central al IGSU responsabilul cu prevenţia este general de brigadă Benone-Gabriel Duduc, un personaj controversat, care la momentul tragediei de la Colectiv era Șeful Direcției Prevenire a IGSU, având în atribuțiuni coordonarea activității preventive desfășurată de inspectoratele pentru situații de urgență județene.

Pompierii acuză: Arafat şi generalii săi obedienţi, vinovaţi pentru plecarea profesioniştilor din sistem

Pe 24 mai 2023 s-au împlinit 19 ani de la cea mai mare tragedie umană produsă în România, care a fost generată de explozia unui camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu. Produsă pe DN 2 (segment din E85), la 32 de kilometri sud de Buzău, explozia de la Mihăileşti a lăsat în urmă 13 răniţi şi 18 morți. Printre aceştia s-au numărat șapte pompieri, trei localnici și doi jurnaliști ai Antena1 TV.

Acum, la aproape două decenii de la acel eveniment tragic, o altă explozie a condus la rănirea gravă a 56 de persoane, printre care s-au aflat 39 de pompieri(n.r. -10 sunt în stare gravă)fapt ce dovedeşte, fără tăgadă, că arma Pompieri se confruntă cu grave probleme manageriale.

Surse din sistem susţin că amfitrionul acestui dezastru nu e nimeni altul decât șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat şi generalii cu “merite deosebite”, nu pentru managementul resursei umane, ci pentru obediența cu care l-au lăsat să joace rol de stăpân absolut. Și care au transformat pompierii militari într-un paravan pentru achiziții dubioase, carne de tun când sistemul de urgențe a dat greș, sau capital de imagine pentru tot felul de personaje care s-au trezit peste noapte cu stele pe umăr.

Surse din IGSU acuză că, în ciuda riscurilor, pompierii nu au asigurări de viaţă şi nici sprijin psihologic după intervenții grele. Sursele noastre susţin că pompierii sunt obligaţi să facă ore suplimentare, astfel că epuizarea și refacerea trupelor nu face obiectul de interes al doctorului Arafat și cu atât mai puțin al comandanților avizi după grade. Din acest motiv, tot mai mulţi pompieri părăsesc sistemul, astfel că, pe fondul trecerilor în rezervă, locul subofițerilor operativi va fi luat de soldații gradați, profesioniști angajați cu buletinul, care vor deveni performanți peste ani buni, timp în care arma Pompieri va fi pe un deficit inimaginabil de oameni.

„Scârbiți de ce se întîmplă, pompierii fug din sistemul condus de Arafat, pentru că pur și simplu nu mai suportă. Sunt sătui de nedreptăți, de abuzuri, umilințe, ore suplimentare neplătite. Sunt sătui să facă ore până la epuizare pe taxiul roșu cu care Arafat încă își menține imaginea în fața politicienilor. Unii demisionează, alții cer transfer la altă armă, iar alții încearcă să iasă la pensie apt limitat. Pompierii nu mai cred în Arafat și aleg să plece, scârbiți, dintr-o profesie pe care cei mai mulți dintre ei o adoră. Odată cu plecarea profesioniștilor din sistem, Arafat rămâne cu generalii cercetați penal și se va mândri cu faptul că un pompier reușește să întindă un furtun în linie dreaptă. Păi asta făcea și un militar în termen, darmite unul profesionist! E ca și cum v-ați mândri că un anestezist știe ce e adrenalina sau ce să facă cu ea. Decât să inventeze povești de imagine, Arafat mai bine să numere câți profesioniști pompieri adevărați mai sunt în sistem. Adevărați, nu cei care fac titluri de glorie plimbând cele mai bune mașini de intervenție prin Franța sau Grecia, într-o paradă de fațadă pentru imaginea sa”, ne-au declarat surse din IGSU, sub protecţia anonimatului.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

2 comentarii

  1. Adica, de ce sa arda doar cei de la Colectiv si bolnavii din spitalele-crematorii, si-o fi zis Arafatu-Nosferatu, cand pot sa fac sa arda si pe pompierii din subordinea mea?! Asta, da echitate in fatza mortii, pe care n-au cum sa n-o aprecieze sefii oculti ai arabetelui, care aproape sigur ii vor pazi si de data asta spatele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button